Banner
BB 2

HyperOS – kopija Androida ili njegov neprijatelj?

Xiaomi se pozdravio od MIUI sučelja s posljednjom 14. inačicom te tržištu predstavio HyperOS. No dali je HyperOS opasnost za Android kad se gleda u budućnost?

U svijetu brzog tehnološkog napretka, Xiaomi se ističe kao inovativna tvrtka koja ne samo da prati trendove već i postavlja nove standarde. Još 2017. godine, tvrtka je prepoznala izazove uzrokovane različitim operativnim sustavima uređaja i interoperabilnošću u Internetu stvari (IoT).

Facebook sutra puni 20 godina – društvena mreža koja je promijenila internet

Kao odgovor na ove izazove, Xiaomi je počeo raditi na HyperOS-u, operativnom sustavu dizajniranom kako bi spojio sve uređaje unutar Xiaomi ekosustava.

3 1

HyperOS: Sjedinjujući pametne uređaje

HyperOS je operativni sustav usmjeren na ljude, izrađen za pametni ekosustav koji uključuje ljude, automobile i domove.

Predstavljen 2023. godine, HyperOS donosi potpunu refaktorizaciju kako bi se maksimalno iskoristile hardverske mogućnosti uređaja, osiguravajući glatku izvedbu i učinkovito raspoređivanje resursa.

Xiaomi predstavio HyperOS logo

Sposoban je pružiti brže računanje snažnim uređajima, omogućiti brzo planiranje važnih zadataka, te omogućiti laganim uređajima izvođenje fleksibilnog distribuiranog računalstva.

Inovacije u HyperOS-u

 • Sustav Datoteka i Pohrana: HyperOS koristi iznimno lagan sustav datoteka za kontinuiranu izvedbu, smanjujući zauzetost prostora za pohranu. To poboljšava ukupnu učinkovitost operativnog sustava i omogućuje superiornu kompatibilnost s različitim datotečnim sustavima i procesorskim platformama.
 • Filozofija Živog Dizajna: HyperOS se fokusira na “filozofiju živog dizajna,” pružajući ugodno, fluidno i raznoliko restrukturiranje grafičkog podsustava. Ovo rezultira visokokvalitetnim renderiranjem i dinamičnim vizualnim prikazima.
 • Sigurnost: End-to-end sigurnost je ključna komponenta HyperOS-a, uključujući zaštitu na hardverskoj razini, Trusted Execution Environment (TEE) vlastiti razvoj, i ojačanu sigurnost aplikacija sustava.

HyperOS vs. MIUI

HyperOS značajno se razlikuje od MIUI-ja jer je temeljen na Android Open Source Projectu (AOSP) i Xiaomijevom sustavu Vela, umjesto na Googleovom Androidu.

1 2

Ova promjena pruža veću fleksibilnost u odabiru značajki i učinkovit rad na uređajima s različitim veličinama RAM-a. HyperOS nudi poboljšane performanse, brže pokretanje i glatke pozadinske operacije.

Novosti u HyperOS-u

1. Poboljšanja Korisničkog Sučelja:

 • Filozofija dizajna održava sličnost s MIUI-jem, ali nudi profinjenije sučelje bez nereda.
 • Kvaliteta animacija pridonosi sofisticiranom dodiru.
 • Pristup prilagođavanju pruža brojne mogućnosti personalizacije.

2. Nadogradnje Performansi:

 • Učinkovitost pohrane: HyperOS koristi oko 30% manje prostora od MIUI-ja.
 • Poboljšano upravljanje RAM-om: Smanjuje učestalost ponovnog učitavanja aplikacija.

3. Značajke Vođene Umjetnom Inteligencijom:

 • Integracija vrhunskih AI mogućnosti poboljšava povezanost uređaja unutar Xiaomi ekosustava.
 • HyperOS podržava besprijekorno prebacivanje uređaja, udaljene podatke i pristup aplikacijama s bržim vrijemenom učitavanja.

Planirane nadogradnje za Xiaomi uređaje

Xiaomi je objavio plan nadogradnje HyperOS-a za niz pametnih telefona, satova, televizora i drugih uređaja u prvom kvartalu 2024. godine. Plan uključuje serije kao što su Xiaomi 11, 11T, 11X, 12, 13, i mnoge druge, pružajući širok doseg ažuriranja.

2 2

Često postavljana pitanja

1. Što je HyperOS?

 • HyperOS je Xiaomijev najnoviji operativni sustav, temeljen na Linuxu i Xiaomi Vela, dizajniran za pametni ekosustav.

2. Kako mogu dobiti HyperOS?

3. Kada će HyperOS biti objavljen u Indiji?

 • Xiaomi je započeo s uvodjenjem HyperOS-a u Indiji od siječnja 2024., počevši s modelom POCO F5.

4. Je li HyperOS bolji od MIUI-ja?

 • To je subjektivno pitanje. HyperOS se fokusira na čist dizajn i performanse, dok MIUI nudi širi raspon značajki i prilagodbi.

5. Hoće li stariji Xiaomi telefoni dobiti HyperOS?

 • Xiaomi planira objaviti HyperOS temeljen na Androidu 13 za starije uređaje u drugom kvartalu 2024. godine.

Zaključak:

4 1
Po pitanju zauzimanja memorije HyperOS je mnogo lakši u odnosu na MIUI !

Xiaomi HyperOS donosi inovaciju i poboljšanja u svijetu operativnih sustava, pružajući korisnicima jedinstveno iskustvo unutar Xiaomi ekosustava. Budućnost tehnologije izgleda svijetlo s ovim naprednim operativnim sustavom koji postavlja nove standarde za performanse i sigurnost.

Najčitanije