Banner
navigacija 1

GPS navigacija: brza ili ekonomična ruta?

Mnogi vozači misle da GPS navigacija služi isključivo kako bi ih što preciznije navela od točke A do točke B. Točno, ali to je samo dio istine! Navigacija zna i može još puno toga; uštedjeti vrijeme i/ili novac pametnim izborom rute što je i tema ovog članka…

Autor ovog teksta je Leo Benčević, koji se specijalizirao za GPS navigacije.

No, također vam može uštedjeti mnogo novca spašavajući vas (pre)visokih kazni za prekoračenje brzine upozoravajući vas na prekoračenje ograničenja brzine, ali i upozoravajući vas i na kamere, radare i mjesta čestih policijskih kontrola…

No, vratimo se na temu… Dakle, koju rutu u postavkama odabrati, brzu ili ekonomičnu? Sve zavisi od vas i vaših navika i potreba. Razlike među njima su sljedeće:

navigacija 4

BRZA ruta kako joj i ime kaže služi da vas vremenski čim brže dovede do cilja, pri čemu će uvijek birati ceste s višom dopuštenom brzinom ili će ponekad i obići koji kilometar (npr ide obilaznicom, a ne kroz grad).

Znači, želite li čim prije stići na cilj odaberite brzu rutu, ali pri tome nemojte smetnuti s uma da će vas to dodatno koštati jer će navigacija zbog brzine koristiti auto ceste (cestarina), ali vrlo vjerojatno i obići koji kilometar (više goriva = više novaca)

EKONOMIČNA ruta – odaberite je ukoliko vam vrijeme nije presudan faktor, ići ćete kraćim putem, čime ćete uštedjeti goriva, cestarine, a samim time i novaca, ali ćete zato ići kroz naselja, državnim i županijskim cestama, gdje je naravno dopuštena brzina manja, a time je i vrijeme putovanja dulje.

Postoje dvije izreke: “Vrijeme je novac” i “Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača”.
Ukoliko vam je draža prva izaberite da vas vaša GPS navigacija navodi brzom rutom, a ukoliko vam je ipak draža druga izreka vi odaberite ekonomičnu rutu 1f44d

Za primjer sam uzeo rutu Slavonski Brod – Zadar
Test je rađen na profesionalnoj GPS navigaciji iGO Primo NextGen (najnovija inačica, trenutno zadnje izdanje mapa Q4/2016) i na mobilnom uređaju Samsung Galaxy A3 2016. Cijene cestarina na auto cestama su preuzete s web stranica HAK-a 18. travnja 2017.

Brza ruta, vrijeme putovanja je 5:21, duljina puta je 486 km, a ide se auto cestom A3 do Zagreba, te dalje po A1 sve do Zadra.

navigacija 2

Ekonomična ruta, sat i pol više ćemo putovati u odnosu na brzu, a duljina puta je 440 km ili 46 km manje u odnosu na brzu. Ide se auto cestom A3 od SB do čvora Popovača, te nastavlja državnim cestama D36, D37 i D6 preko Siska, Petrinje i Gvozda do Grabovca Vojnićkog, gdje se uključujemo na državnu cestu D1, poznatiju kao Ličku magistralu. Nastavljamo preko Slunja, Plitvica i Udbine do Gornje Ploče, gdje se na istoimenom čvoru uključujemo na auto cestu A1 i njome nastavljamo do Zadra.

Putovali smo sat i pol vremena duže, ali smo za to vrijeme uštedjeli lijepu svotu od 130 kuna.

Ostali članci Lea Benčevića o GPS navigacijama

Iz slika vidljivo je da iGO Primo NextGen GPS navigacija računa i utrošak goriva, a računa i cijene. U postavkama je odabran osobni automobil s benzinskim motorom i potrošnjom u gradu od 7.5 litara i 6.5 litara na otvorenoj cesti, a cijena goriva je 9.5 kn/l.

Vidimo da nam je ekonomičnom rutom zbog 46 km kraće rute ostalo 2.2 litre goriva u rezervoaru, time i 21 kuna u novčaniku. Nadalje, uštedjeli smo na cestarinama između Popovače i Ivanje Reke 23 kune, te još 97 od Lučkog do Gornje Ploče. Sveukupno na gorivu i cestarini ušteda je 131 kuna!

navigacija 3

Naravno, uštede s pametnim odabirom rute mogu biti i puno veće, ali i manje, ovisno gdje, čime i odakle putujete. Na konkretnoj ruti Slavonski Brod – Zadar primjerice vozite li kamion ušteda će biti i puno veća, jer kamion naravno više troši goriva, ali i spada u višu kategoriju pri naplati cestarine, tako da ušteda ne bi bila 131 kunu kao sa osobnim automobilom, nego puno, puno veća. Opet kažem, negdje će biti i obrnutih primjera, gdje utrošak dodatnog vremena teško da će opravdati uštedu na gorivu i/ili cestarini.

Inače, za one koji su “nevjerni Tome” rabite li pravu GPS navigaciju (poput testirane) ETA ili očekivano vrijeme dolaska je izuzetno precizno. Pa ukoliko vam kao u testu pokazuje sat i pol ili koliko već vremena razlike, vjerujte da je to točno!

navigacija 1

Naravno, budete li stajali na “piš-puš” pauzu, izgubit ćete nešto vremena koje možete nadoknaditi tako što ćete malo “žešće” stiskati gas, jer se poput autora ovog teksta držite one “tko brže vozi, prije stigne” 1f600.

Jer ne zaboravite, vaša navigacija zna gdje “vrebaju” radari, kamere i muri.. ovaaaj policija 1f600Vozite li brže ili pak sporije od dopuštenog, vrlo brzo ćete primjetiti kako navigacija pokazuje nešto drugačije vrijeme dolaska nego na početku. Uglavnom, slobodno se pouzdajte u vrijeme koje navigacija “tvrdi” da vam treba za putovanje, kao i u vrijeme u koje vam pokazuje da ćete doći na cilj

Zaključak

GPS navigacija je puno više od tek jedne u nizu elektronskih naprava koje koristimo. Koristimo li je ispravno i ispravno podesimo njene postavke, ne samo da će nas kako rekoh na početku ispravno dovesti od točke A do točke B, nego kako vidite iz ovog testa može vam ispravnim odabirom rute uštedjeti ne baš malih sat i pol vremena vožnje, ali s druge strane može vam svojim dobrim i kvalitetnim kalkuliranjem dužine puta, vremena putovanja i cijena goriva ostaviti lijepu svotu u ionako (polu)praznom novčaniku.

Na početku ovog testa rekoh da vas može poštedjeti i policijskih kazni jer u sebi ima lokacije kamera, radara i mjesta čestih policijskih kontrola. Također neke GPS navigacije (čitaj one prave 1f609????) imaju i mogućnost obavještavanja o gužvama, zastojima i prometnim nesrećama preko TMC (traffic message chanel, po naški prometne obavijesti) pri čemu će vam ponuditi i alternativne rute kako bi ste izbjegli npr. radove, a ujedno će vam pokazati i koliko ćete vremenski dobiti/izgubiti zbog tih radova, nesreća i slično. Uzmete li sve navedeno u obzir – GPS navigacija je vaš idealan suvozač!!!

Renteon – Car Booking Solution

Najčitanije