Banner
Galaxy S23 Ultra kamera 10

Galaxy S23 Ultra 200 MP kamera je izvrsna!

Nightography approach - lijepo zvuči, ali to je smislio marketinški odjel prema čijim tvrdnjama sam uvijek oprezan. No Galaxy S23 Ultra me oduševila i u low light uvjetima. Uostalom, pogledajte sami...

E, to sam čekao! Tamo negdje od Galaxy S7 Edge. Samsung kameru koja postavlja mjerila, i to na više polja, ne samo na papiru nego i u praksi.

I znate što? To smo i dobili.

Samsung Galaxy S23 Ultra je temeljito promiješao karte za 2023. godinu. Iako priznat ću – nakon predstavljanja novog 200 MP senzora Isocell HP2, nisam očekivao skok na sam vrh.

Galaxy S23 Ultra kamera 12

Nije pomoglo što sam nedavno testirao jedan drugi 200 MP mobitel, čije low light performanse – ne oduševljavaju.

Samsung Isocell HP2 ima dijagonalu 1/1.3″, malo veću od dosadašnjeg 108 MP senzora, ali i znatno bolju tehnologiju.

Može li dakle Samsung Galaxy S23 Ultra na vrh premium kamera flagship mobitela?

Galaxy S23 Ultra kamera 11

Mene je prilično teško iznenaditi. Vidio sam i isprobao manje više sve što se nudi od mobitela.

I što se dogodilo? Otišao sam do obližnjeg Samobora na fašnik – ok, na kremšnite – napravio hrpu low light fotografija s Galaxy S23 Ultra. Nightography je često spominjana riječ, pa da vidimo kako radi.

Po navici, gledao sam fotografije na mobitelu, i već na licu mjesta bio sam impresioniran – malo šuma, jako dobri detalji, fantastične boje i jasnoća – fotografije su vrhunske. Čak je i pretvaranje noći u dan pod kontrolom, nebo je tamno kako i treba biti.

Gdje je tu iznenađenje? Dođem doma, prebacim fotke na desktop i krenem analizirati… i skoro padnem sa stolca. Samsung Galaxy S23 Ultra je zapamtila postavke kamere sa zadnje fotografije koju sam radio po danu. A to su – 200 MP!

Ovako dobre noćne fotografije, sa 200 MP rezolucijom – koja uopće nije namijenjena za fotografiranje po noći – su pravi spektakl. Kako mi je to promaklo? Jer Night mode uredno radi, nije uopće spor a fotografije su izvrsne.

Uostalom, pogledajte sami.

Galaxy S23 Ultra kamera 7

Galaxy S23 Ultra kamera 5

OK, sad kad gledam i analiziram, vidim da su detalji u sjeni nešto manje oštri a i dinamički raspon je niži nego kad se koristi pixel binning 16 u 1 za 12.5 MP fotografije, ali to je i dalje jako, jako dobro…

A ako vam treba noć pretvoriti u dan, može i to. Prva fotografija dvorišta, moje oči su vidjele samo osvijetljene stepenice i terasu, ostalo je bio manje više mrkli mrak.

No Galaxy S23 Ultra se s time ne slaže. S ovom fotografijom bi pobijedio na zadnjem usporednom testu, s lakoćom…

Kuća i maske su 200 MP fotografije, ostale su 12.5 MP. Impresivno. Nightography se iskazao!

Treba napomenuti još jedna detalj koji Samsung ne ističe dovoljno: optička stabilizacija (OIS) je sada dvostruko bolja, doslovno.

Galaxy S22 Ultra ima raspon stabilizacije od 1.5 stupnjeva, Galaxy S23 Ultra ima na raspolaganju punih 3 stupnja otklona. To je sjajna vijest za noćne fotografije i video općenito – jer najbolja stabilizacija je i dalje optička stabilizacija.

Noćni mod općenito radi vrlo brzo, najčešće sve odradi unutar sekundu ili dvije, što u kombinaciji s najboljim OIS-om na tržištu donosi oštre fotografije i u low light uvjetima.

Galaxy S23 Ultra ima rekordne zum mogućnosti. Jedini je mobitel na tržištu sa 3x zum i 10x periskopskom kamerom, a rezultati govore sami za sebe.

Ono što ne vidite, jest nevjerojatna mirnoća kadriranja. Stabilizacija na velikim povećanjima je i dalje najbolja na tržištu.

Superlativa ima još. Po danu, 200 MP kamera postavlja mjerila, nitko nije niti blizu po detaljima fotografija.

Pogledajte 200 MP i detalje:

S23 Ultra 200 mp dan

Kao što se vidi, svjetlosni uvjeti nisu bili idealni, ali to ne smeta Galaxy S23 Ultra mobitelu.

Odakle ovako dobre fotografije i video? 8K je sada puno glađi, snima se na 30 FPS-a i izgleda fantastično. Pored izvrsnog novog 200 MP senzora, veliki dio zasluga donosi softverska obrada.

Samsung Galaxy S23 Ultra koristi AI za prepoznavanje objekata u fotografijama i videu, pa dodatno optimizira parametre slike. Novi Snapdragon 8 Gen 2, pored izvrsnih performansi (preko 1,2 milijuna Antutu bodova!) donosi i najnapredniji ISP, čip za obradu fotografija i videa – naravno, u kombinaciji sa Samsung softverom.

Pazite, sve što sada gledate je napravljeno s defaultnim softverom. Povijest nas uči da će Samsung vjerojatno nadograditi One UI 5.1 za koji tjedan. A prisjetimo se S22 Ultre, njena kamera je “prodisala” punim plućima nakon par nadogradnji…

A ovo je novi senzor, očekujem još bolje fotografije i video.

Kad se podvuče crta, trenutno – a vjerojatno i tijekom cijele 2023. godine – nećemo dobiti fleksibilniji i sveukupno kvalitetniji sustav kamera na nekom mobitelu. Samsung je odradio izvrstan posao…

Najčitanije