Banner

Facebook povećao neto dobit u 9 mjeseci 1,7 puta, ali i broj lažnih računa

Facebook bilježi daljnje povećanje broja korisnika, kao i rast ključnih financijskih pokazatelja. To je navedeno u financijskom izvješću za treći kvartal ove godine objavljenom prije nekoliko dana. 

Facebook je povećao prihod oko jedan i pol puta više u trećem kvartalu  u odnosu na godinu dana ranije što iznosi  10,3 milijarde dolara. Isto tako porasla im je  neto dobiti za 79 posto ( od 2,6 milijardi dolara na 4,7 milijarde dolara).

zarada 2Prihod od oglašavanja na mobilnim uređajima čini oko 84 posto ukupnog prihoda od oglašavanja.

prihodi od reklamaprihodi od reklamaFacebook zarađuje po korisniku oko 1,67 eura u Europi. Puno manje nego u SAD-u i  Kanadi, gdje zarađuju 7 dolara mjesečno po korisniku. Tvrtka procjenjuje da će u narednim godinama zaraditi više od oglase na videozapisima, uključujući i  novu uslugu Watch. 

Broj aktivnih Facebook korisnika i dalje raste, ali….

Broj aktivnih korisnika u rujnu porastao je za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Facebook sada  ima 2,07 milijardi aktivnih korisnika svaki mjesec.

 Facebook i broj  aktivnih korisnika svaki mjesec….
Facebook povećao neto dobit u 9 mjeseci 1,7 puta, ali i broj lažnih računa 29

broj aktivnih korisnika

Društvena mreža također je izvijestila da je broj lažnih i kloniranih računa znatno veći nego što su mislili. Pretpostavlja se da ih je oko 13 posto, odnosno gotovo 270 milijuna računa lažno ili duplikat. Od toga 10 posto računa je u vlasništvu osoba koje imaju barem još jedan račun na Facebooku i tri posto lažnih  zbog kojih se šire neželjena pošta ili druga kršenja pravila.

Obje vrste računa zabranjene su prema pravilima Facebooka i tvrtka se sprema ih ugasiti. Zuckerberg je rekao kako će ovi potezi znatno utjecati na buduću profitabilnost Facebooka “, no zaštita naših zajednica važnija je od povećanja profita”.

Mi bi dodali da Facebook ulaganja u sigurnost i cenzuru imaju ulogu dugoročno zaštiti dobit.  Zbog ruske intervencije na američkim izborima, uz Google i Twitter se suočavaju s ozbiljnim ispitivanjem američkog Kongresa. Ako ne mogu eliminirati probleme lažnih profila na svoj način, na kraju mogu dobiti teške regulatorne propise koji bi u svakom slučaju mogli imati ozbiljniji utjecaj na  zaradu.

Više informacija o financijskim aktivnostima u Q3 2017. možete pronaći na Facebook stranici objava za medije.

Najčitanije