Banner
tekst1naslovna

Facebook i Instagram donose onemogućavanje praćenja oglasa unutar EU

Izgleda kako su korisnici Instagrama i Facebooka napokon "u nečem pobijedili". Uskoro će ove dvije društvene mreže donijeti mogućnost onemogućavanja praćenja oglasa ali isključivo unutar Eu.

Čini se kako su korisnici „korak bliže” pobjedi. Odnosno kako je tvrtka „Meta” udovoljila željama korisnika. Ovdje u prvom redu mislimo na praćenje oglasa.

Kako obrisati particiju koja se ne može obrisati (jednostavno) unutar Windows okruženja

Odnosno aktualne mogućnosti koja donosi „onemogućavanje” praćenja oglasa. Ovo nije došlo preko noći već se Meta duže vrijeme bori s Europskom regulatornom agencijom.

tekst1sl1

I ta borba nije baš dobro išla na stranu Mete. Prije nekog vremena Irska komisija za zaštitu podataka kaznila je Metu, odnosno Facebook i Instagram s iznosom 423 milijuna Američkih dolara.

Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Ultra donose periskopske kamere – koliko one Apple koštaju?

Naravno ove dvije društvene mreže na to su se pokušale žaliti ali žalba i nije baš urodila plodom. Kada je kazna objavljena Meta je zaprijetila da će onemogućiti pristup Facebook i Instagram aplikacijama unutar trgovina aplikacija EU.

tekst1sl1 4

No kao što i sami znate, to se nije dogodilo. I bilo je za očekivati kako se neće dogoditi. No čini se kako je Meta ipak „naučila lekciju” a samim time i njezin glavni izvršni direktor, Mark Zuckerberg.

Europska Unija donijela uredbu da od 2026. punionice budu na svakih 60km

Naime Meta je u procesu (odabir je na korisniku) onemogućavanja praćenja oglasa. Što bi značilo (ako vi to želite) da oglašivači unutar Facebook i Instagram društvenih mreža, neće moći pratiti vašu aktivnost.

tekst3sl1

Ovo će sigurni smo mnogi dočekati obje ručke. Ali naravno nije ovdje sve tako pozitivno i nije sve za samu dobrobit korisnika. Ako želite da se „vaš profil” isključi od praćenja aktivnost oglašivača, onda je potrebno ispuniti i poslati jedan obrazac.

Stigao je iOS 16.4, evo što donosi

Ovdje moramo pojasniti kako Facebook već sada donosi „nemogućnost praćenja oglašivača” ali u suštini samo onih osnovnih i temeljnih. Dok ispunjavanjem navedenog obrasca u potpunosti se „vaš profil briše” kada se govori o mogućnosti praćenja oglašivača.

tekst3naslovna1

Ipak potrebno je imati na umu kako ovim korak će vam biti i značajno uskraćeno korištenje Facebook i Instagram društvenih mreža. Jer ako nema oglasa koji vam „iskaču” nema i „normalnog” korištenja svih parametara društvene mreže.

Punjenje baterije telefona pri snazi od 300W postaje stvarnost

Od iduće Srijede Europljani će na svojim Facebook i Instagram profilima početi dobivati „obavijest” o dostupnosti ove mogućnosti. Ali naravno ako se za nju odlučite onda svakako trebate biti svjesni i njezini „ograničenja”, koja ona sa sobom donosi.

tekst2naslovna 7

Ovo je samo još jedan „napor” Mete da i dalje ostane na vrhu unutar Europe. Posebice nakon čitavog niza sankcija koje pred Metu (i sve njezine dijelove) stavlja Europska Unija, odnosno Europska Komisija.

Snapdragon 8 Gen 4 do 40% brži u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 – predstavljanje 2024.

Hoćete li se vi odlučiti (kada bude dostupno) za onemogućavanja praćenja oglasa ili ćete i dalje po starom nastaviti koristiti Facebook i Instagram? S vašim odgovorima, javite nam se u komentare.

Najčitanije