Banner

Brzi punjači i punjenje baterija pametnih telefona – odgovori na neka pitanja

Odavno znamo da nisu svi brzi punjači isti. Iako im je princip rada sličan dolaze s različitim standardima. Qualcomm ima Quick Charge, MediaTek Pump Express i Express Plus, Meizu Super mChargeOppo VOOC itd. Kojom brzinom punjači mogu napuniti bateriju?

Brzi punjači u procesu punjenja  djeluju unutar projektnih parametara baterija kao što su veličina i maksimalne struje. Struju punjenja kontrolira pametan telefon. Ne punjač. Na njemu je samo navedeno koliko može dati maksimalno struje.

Quick Charge 3.0 Pump Express Plus 2.0 USB Wall Charger 2

Za usporedbu odabrali smo Qualcomm Quick charge tehnologije i vrijeme punjenja baterije kapaciteta  2750 mAh.

Quick Charge 1.0

Qualcomm Quick Charge 1,0 tehnologija je dizajniran kako bi se povećala učinkovitost punjenja do 10 W snage. Punjač – adapter radi na naponu 5 volti i 2 ampera. Stvarni proces brzog punjenja odvija se u rasponu od 0 do 30 posto, a nakon toga punjenje usporava. Kako se baterija puni tako polako privlači sve manje i manje struje.

quick charge

Quick Charge 2.0

Quick Charge 2.0 omogućuje još višu razinu prijenos energije između izvora napajanja i pametnog telefona, odnosno do maksimalno 36 vata u pojedinim scenarijima. Qualcomm dijeli 2.0 tehnologije u dvije klase: A (za pametne telefone i tablete) i B ( druga prijenosna elektronika). Quick Charge 2,0 stavlja 9 volti na 1,67 A . Puni bateriju od 0 posto do 60 posto u 30 minuta, zatim usporava.

quick charge 2

Quick Charge 3.0

Quick Charge 3,0 donosi poboljšanje učinkovitosti punjenja baterije. Kod ove tehnologije brzog punjenja tvrtka se fokusirala na poboljšanje učinkovitosti. Tajna se krije u algoritmu pod nazivom Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV), koji omogućuje fino ugađanje izlazne snage u koracima od 200 mV za napone od 3.6 V do 20 V.  Time se postigao viši stupanj optimizacije ciklusa punjenja.

Također je smanjena količina izgubljene energije tijekom punjenja koja se pretvara u toplinu. Baterija se puni od nula do 80 posto za oko 35 minuta. Posljednjih 20 posto procesa punjenja prilično je usporeno.

Popis podržanih uređaja s Quick Charge 3.0 i 2.0. 

Quick Charge 4.0

Quick Charge 4,0 tehnologija donosi učinkovitost do 20 posto u odnosu na trenutni standard 3,0.  Bit će dostupna  u pametnim telefonima pogonjenim Snapdragon 835 čipsetom. Tvrtka tvrdi da je Quick Charge 4,0 može napuniti bateriju od 0 do 50 posto u 15 minuta.

Maksimalna izlazna snaga prilikom procesa punjenja je 28 W , što je veliki korak naprijed. Na primjer Huawei Super Charge tehnologija dostiže 22,5 W, a Oppo je VOOC 20 W. Quick Charge 4.0 također ima novu generaciju INOV algoritma za upravljanje energijom te u realnom vremenu upravljanje toplinom.

Sažetak:

tabela

Iz tabele se može vidjeti da je količina struje koju nudi Quick Charge 2 i 3 ostala relativno dosljedna, ali raste napon punjenja koji omogućava brže punjenje. Novim Quick Charge 4 standardom  dosta toga se mijenja. 

Brzi punjači  i  nekoliko detalja koji bi vas mogli još zanimati

  • Bitno je da imate na umu da za brzo punjenje osim punjača -ispravljača  i vaš pametni telefon mora biti kompatibilan s određenim standardom.
  • Koristite li punjač višeg standarda nego što je predviđeno za  uređaj, doći će do se nešto više zagrijavanja tijekom punjenja, jer dolazi više struje. Budući današnji pametni telefoni imaju ugrađene regulatore (thermal throttling) zaštitu od pregrijavanja koja pušta samo preporučenu količinu struje s punjača, ne postoji opasnost od oštećenja.
  • Nećete postići punu brzinu punjenja ako pokušate punjenje novijeg pametnog telefona sa starijim punjačem manje snage.
  • Koristiti punjač s manjom strujom od navedene nije preporučljivo jer se preopterećuje punjač
  • Ako vaš pametan telefon podržava brzo punjenje i povezan je s PC računalom ili laptopom, ipak se neće puniti brzo. To je normalno. Zašto? USB 2.0 port na PC računalima ili laptopu ima 500 mA ( ili pola ampera). Priključimo li punjač na USB 2.0 izlaz u tom slučaju on radi na 5 volti i osigurava 1A struje. Isto tako noviji USB 3.0 port ima 0.9 A i može osigurati 1.5 A struje. Zato je punjenja pametnog telefona ovom metodom uvijek sporije.

Untwwwitled

Više na temu baterija možete pročitati u našim prethodnim člancima:

 

Najčitanije