Banner
tekst2naslovna 1

Apple predao patent za iPhone Flip

Tu je, makar patent kojim Apple osigurava "početak rada" na sklopivom iPhoneu, o samoj cijeni nećemo niti razmišljati.

Kada govorimo o mogućem sklopivom iPhoneu, informacije od Applea su vrlo ograničene, gotovo nepostojeće. Umjesto toga, špekulacije su usmjerene prema impresivnom 20,3-inčnom sklopivom MacBooku.

Siri postaje pametnija s iOS-om 18

Ovaj je koncept prvi put spomenut od strane Ming-Chi Kua iz TF Internationala, koji je još u ožujku izjavio da je takav uređaj u fazi razvoja. Kao jedan od najcjenjenijih analitičara u industriji, Kuova najava odjeknula je među tehnološkim entuzijastima.

2 6

Iako je Apple prema izvješćima zabrinut zbog izdržljivosti sklopivog iPhonea, čini se da ta briga nije toliko izražena kada je u pitanju sklopivi MacBook.

Apple 2027. donosi sklopivi MacBook 20,3″

Ipak, prema informacijama sa stranice Patently Apple, Apple je prošlog listopada podnio patentnu prijavu kod Američkog ureda za patente i žigove (USPTO), koja detaljno opisuje mehanizam šarke za model iPhone Flip.

1 8

Prijavom naslovljenom “Šarke za sklopive uređaje”, Apple opisuje kako bi sklopivi zaslon mogao sadržavati dijelove kućišta povezane putem šarke, te kako bi fleksibilni zaslon mogao preklapati tu šarku, omogućujući uređaju kretanje između savijenog i rasklopljenog stanja.

Jony Ive imao je u planu spojiti Pro i Air u jedan MacBook – Apple nije dao odobrenje

Ilustracije priložene uz prijavu prikazuju neidentificirani sklopivi telefon koji se savija oko vertikalne osi, slično postojećim modelima poput Samsung Galaxy Z Flipa, Motorola Razra i drugih sklopivih telefona.

3 4

Osim toga, šarke su dizajnirane tako da se mogu pomicati i prema unutra i prema van, što dodatno doprinosi fleksibilnosti dizajna. Zanimljivo je da se u patentnoj prijavi spominju i kompleksniji mehanički dijelovi poput frikcionih stezaljki i ploča za sinkronizaciju zupčanika, što ukazuje na Appleovu posvećenost detaljima u dizajniranju funkcionalnog sklopivog mehanizma.

Apple iPhone V – kada neće Apple tada drugi rade sklopivi iPhone

Važno je napomenuti da podnošenje patentne prijave ne implicira obaveznu realizaciju proizvoda. Apple godišnje podnese velik broj takvih prijava, ali samo mali postotak njih na kraju postane dio stvarnih proizvoda.

4 2

Međutim, ova prijava može sugerirati da Apple razmatra izradu sklopivog iPhonea na preklop, možda čak prije nego što razvije model sklopiv u stilu knjige.

Apple Watch Ultra 3 – hardverski ništa novo

Ova strategija bi mogla biti motivirana tržišnim podacima, s obzirom na to da su izvješća pokazala kako je Samsungov preklopni model Galaxy Z Flip u protekle tri godine bio najprodavaniji sklopivi uređaj, nadmašujući čak i naprednije modele poput Galaxy Z Fold.

Najčitanije