Banner

Zeiss radi na minijaturnom optičkom zumiranju za pametne telefone

Sada već znamo da budući Nokia top modeli i višeg cjenovnog ranga će koristiti Zeiss objektive. Prema patentnom njemačkom uredu,  Zeiss, radi na optičkom rotirajućem sustavu zumiranja za pametne telefone kojim bi mogli otvoriti novo poglavlje u svijetu mobilne fotografije. 

Zeiss tehnologija dolazi pod nazivom „mini-zoom fotoaparata .” Zapravo, značajka optičkog  zumiranja, već je pronašla praktičnu primjenu u industriji pametnih telefona. Nije postala uobičajena jer ima ograničenja.  Rješenje tvrtke Zeiss trebalo bi ih eliminirati.

Sustav uključuje senzor slike, normalne leće i drugi objektiv sastavljen od mnoštva rotirajućih leća različitih žarišnih duljina. Potonji, može se postaviti između senzora slike i glavne leće.

Untitleffffd

U biti, ključno obilježje ovog sustava je upravo vrlo kompaktan okvir rotirajućih leća koji se u potpunosti može integrirati u pametan telefon bez potrebe korištenja velikog modula fotoaparata.

Što je optički zoom?

Ako slučajno niste upoznati, optički zoom pomaže snimiti objekte koji se nalaze na velikoj udaljenosti.  Sam digitalni zoom nije dovoljan i može kvarit ili kvari kvalitetu slike. Pored zuma je bitna i rezolucija slike koja ovisi o MP, veličini senzora itd. Prvi mobitel koji je stigao na tržište s pravim digitalnim zumom je Sharp V602SH. Imao je ugrađenu CCD kameru sa rezolucijom 2,02 MP i optičko dvostruko (2x) zumiranje. S digitalnim zumom ostvarivao je zumiranje 40 puta.

V602SH set

 

Najčitanije