Banner
tekst2naslovna 1

Apple iPhone 14 pri proizvodnji košta 20% više u odnosu na iPhone 13

Zašto je iPhone 14 tako skup? Odgovor donosimo mi.

Mnogi se žale kako je iPhone 14 skup i kako su cijene pojedinih modela (iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max) izuzetno skupe i cijene su vrtoglave.

Google predstavio Pixel 7, Pixel 7 Pro i Pixel Watch – [Fotogalerija]

Sada je Apple u jednu ruku dao svojevrstan odgovor na to ali to odavno već znamo i sami smo (mi a i vi) zaključili. Cijene povećanja komponentni za iPhone 14 modele porasle su za 20%, odnosno cijene komponenata pri proizvodnji.

tekst2sl3 2

Tako za primjer kažimo kako „najjači” model iPhone 14 Pro Max u proizvodnji košta (vrtoglavih) 501$, dok iPhone 13 Pro Max u proizvodnji je koštao 461$ što je tih 20% povećanja.

iPhone 14 Pro Max nakon tjedan dana

Sam Apple A16 Bionic čip košta 110$ (isključivo njegova cijena). Povećanje cijene moralo je biti jer je i cijena Apple A16 Bionic čipa povećana za 2,4 puta u odnosu na Apple A15 Bionic čip.

11. godišnjica smrti Steve Jobsa – vizionara Applea

Također povećanju cijene moramo pridodati i Sony CMOS senzor koji je 30% veći ali i 15% skuplji. Tako njegova cijena sada iznosi 15$. Apple zaslone nabavlja (kupuje) od Samsunga – iako mnogi od vas to ne mogu zamisliti ali je.

YouTube pruža 4K rezoluciju isključivo za Premium račune

Apple iz godine u godinu sve više pokušava što manje ovisiti o Kineskom tržištu odnosno o proizvodnji pojedinih dijelova na Kineskom tlu.

tekst2sl1 1

Stoga Apple želi i može sve svoje dijelove posve samostalno proizvesti i ugraditi a kada bi se jednog dana to i desilo, značilo bi kako bi cijena iPhone pametnih telefona bila niža a tome se svi možemo nadati u narednim godinama.

Apple iOS 16.1 donosi postotak baterije na sve modele sa Face-ID značajkom

Ovime tekstom Apple nas neće umiriti jer i mi ćemo se kao i ostali potrošači žaliti na cijena iPhone 14 modela jer nikada do sada iPhone nije koštao toliki iznos novaca.

Google tražilica ide u smjeru društvene mreže

Da je i dalje Steve Jobs živ sigurni smo kako cijena ne bi bila toliko vrtoglava a dali se vi slažete u tome? O donošenju (postavljanju) Apple A15 Bionic čipa unutar iPhone 14 i iPhone 14, usprkos velikoj cijeni iPhone 14 linije.

tekst2sl2 1

Bez obzira na cijenu znamo kako će prodaja iPhone 14 modela i dalje biti pri vrhuncu. Odnosno za ove modele čekat će se određeno vrijeme jer proizvodni proces ne može opskrbiti prodajni lanac, onoliko brzo koliko to korisnici (kupci) zahtijevaju.

Xiaomi 12T preorder, cijena od 4699 kn

Jer Apple je statusni simbol, odnosno iPhone. Jer kako se ono kaže „ja nemam pametni telefon, ja imam iPhone” i uvijek iPhone mora biti izložen na vidljivom mjestu jer kako smo i rekli on je upravo statusni simbol.

Najčitanije