huawei

Zasloni s visokim udjelom omjera u području prednje strane

Koje su prednosti i nedostaci pametnih telefona s visokim udjelom omjera površine zaslona na području prednje strane? Što  su izazovi pred dobavljačima komponenti i proizvođačima? Odgovore donosimo u članku.

 

Zasloni s visokim udjelom omjera površine na području prednje strane ukazuju na novi smjer u kojem ide razvoj u mobilnoj industriji. Od ožujka ove godine pojavilo se tridesetak novih modela pametnih telefona s naglaskom na novom dizajnu.

To nisu modeli bez okvira  (bezel-less) kako marketing voli naglašavati u privlačenju pozornosti.  Svi imaju veće ili manje okvire unutar kojih se proteže zaslon. Normalno, od ruba do ruba. Kako drugačije? Ne može izvan zadanih okvira. Zsto tako opisivati uređaj kao model koji ima “zaslon od ruba do ruba” nema potrebe. To se podrazumijeva.

sharp

Na modele s zaslonima bez okvira, odnosno one koji imaju 100 postotni udio zaslona na području prednje strane, moramo malo pričekati. Tehnologija nije spremna.

Koliko je  stvarni postotak udjela zaslona bez marketinških trikova ?

 

Među najpoznatijim modelima sa visokim udjelom zaslona su Essential PhoneXiaomi Mi MixMi Mix 2 , Galaxy S8/S8+Note 8,  LG V30.  Ovih dana se ekipi pridružio iPhone X.

Na webu su osvanula profesionalni izračuni omjera površine njihovih zaslona, osim za Galaxy S8 liniju koja je teško mjerljiva zbog specifičnog dizajna zakrivljenih kutova i rubova.

Prema izračunima iPhone X ima 81,49 posto udio zaslona, ali je stvarni efektivni prostor dostupan za interakciju manji. Na području gdje je „rezani vrh“ samo mogu biti prikazane obavijesti.  Ne i sadržaj poput multimedije.

iphone x apple news dezeen 2364 hero

Xiaomi Mi Mix 2 mjeri 82,63 posto djelotvorne površine, a LG V30 je vodeći s efektivnim zaslonom 83,24 posto. Iznenađeni? Ne bi trebali biti. Stvarni uređaji ipak imaju širi opseg okvira od onih kojima se proizvođači hvale (npr. Xiaomi s 93 posto).

Prednosti i nedostaci novih omjera zaslona za korisnike

 

Zasloni s visokim udjelom omjera površine na području prednje strane
osim estetike ugodne oku za većinu ljudi, donijeli su nove omjere prikaza – 2:1 ili (18,5: 9). Vizualno su ugodniji za multimedijske sadržaje i prikladniji za split-screen sučelje.

Nije zanemariva niti činjenica da nude veću gustoću piksela, a što rezultira oštrijim i detaljnijim prikazom. Možda ljudskom oku manje zamjetna oštrina u odnosu na nižu gustoću piksela po kvadratnom inču, ali izuzetno korisnom za VR tehnologiju. Potonja, polako osvaja tržište i kupce.

 

Mix to Mix 2 1 1 e1505504588999

Zahvaljujući novom omjeru uređaji su postali uži. Na primjer, Mi Mix 2 ili Galaxy S8 +, koji imaju dijagonale zaslona 6 ili više inča, gotovo su istih dimenzija kao standardni modeli s 5,5 inčnim zaslonom. No, nadalje ostao je problem korištenja jednom rukom u navigaciji korisničkim sučeljem.

Negativna strana je povećanje rizika od klizanja uređaja iz šake ili džepa zbog gubitka zaštitnog metalnog okvira oko ekrana. Potreban je samo jedan nespretan pokret koji će prouzročiti pad i razbijanje staklene strukture. Popravak nije nimalo jeftin.

Zasloni s visokim udjelom omjera i izazovi pred mobilnom industrijom

 

Mobilnoj industriji novi trend zaslona postavio je dodatne izazove u smislu rješavanja tehničkih i proizvodnih problema.

Nepravilno rezanje

 

Zasloni s visokim udjelom omjera površine na području prednje strane moraju se savršeno uklopiti u ostatak kućišta i imati otvore za prednju kameru ili slušalicu za razgovore. Barem za sada. Da bi se to postiglo staklo mora biti izuzetno precizno rezano.

Trenutno postoji tri načina rezanja stakla što osim konvencionalnog uključuje CNC (Computer numerical Control) glodanje i lasersko rezanje. Konvencionalni rezači nisu najučinkovitiji jer se staklo ne reže ravno već po krivulji i time postaje osobito problematično rezanje okruglih otvora u staklu.

iphone landscape

Zato se često primjenjuje proces glodanja. U biti nije pravo rezanje već lomljenje. Nakon što se na površini stakla napravi plitko  “oštećenje”, ono se optereti i dolazi do pucanja u željenom smjeru i izrezivanja u potrebnom obliku.

Za iPhone X koristi se visoko precizno lasersko rezanje kako bi se dobio R kut rezanja i U-žlijeb. Pri tome postoji opasnost od oštećenja temperaturom koja se razvija s obzirom na to da laser djeluje termički i grije zaslon iznad tališta.

Eto, svaki postupak ima određeno ograničenje koja dovode do pojave „škarta“ (materijala za odbacivanje zbog neupotrebljivosti) i time povećanja proizvodne cijene.

Prateća tehnologija još uvijek nije zrela

Nisu samo tehnički problemi rezanja za savršeno uklapanje ekrana u kućište, već su i pronalaženje rješenja koja bi zamijenila prednju kameru, tradicionalni zvučnik za razgovore ili biometrijsko prepoznavanje otiska prsta implementirano ispod zaslona.

Na primjer zvuk temeljen na piezoelektričnom akustičnom sustavu još uvijek nije na nivou kvalitete kako neki ljudi očekuju ili su navikli s tradicionalnim rješenjima. Uglavnom je dosadan ili pretih itd.

Untitlfed

Trenutno, ultrazvučna i tehnologija otiska prsta poput Qualcomm rješenja može se koristiti, međutim slabost je jačina signala za koji se pokazalo da još uvijek teško prodire kroz deblje staklo. Naravno, tehnologija sazrijeva i to će se sve postupno riješiti, a do tada ID otisak prsta mijenja iris skener ili 3D prepoznavanje lica.

Vjerujem da nakon što ste pročitali ovaj članak imate bolje razumijevanje prednosti i nedostataka zaslona s visokim udjelom omjera na području prednje strane.

Jeftinije varijante top modela s zaslonima visokog udjela omjera u području prednje strane

  • Doogee Mix ; 5,5-inčni AMOLED zaslon, Helio P25, 6 GB RAM-a.  Cijena mu je oko 162  eura.
  • Maze Alpha:  6  inčni Full HD zaslon, Helio P25 , 4 GB RAM-a i dual kamere. Košta oko 150 eura
  • Nubia Z17:  5.5 ” IPS Full HD zaslon , Snapdragon 835 , 6 ili 8 GB RAM-a, dual kamere …Cijena od oko 370 do 530 eura.
  • Elephone S8 – ima 6 inčni 2560 x 1440 piksela zaslona s Corning Gorilla 4 zaštitom, Helio X25, 4 GB RAM-a i cijenu 237,58 eura.
  • Bluboo S8 –   5,7 inčni zaslon 1440 x 720 piksela,  omjer slike 18: 9, MT6750T CPU, 3 GB RAM-a,  dvostruke kamere.   Košta oko 210 dolara

Koje je vaše mišljenje na temu? Sviđaju li vam se ili ne sviđaju pametni telefoni s velikim omjerima zaslona? Biste li kupili jedan za sebe ili ste već ponosni vlasnik? Ostavite nam svoje komentare i podijelite razmišljanja.

1 3

Najčitanije