Banner
bb11

Xiaomi razvija bežično punjenje za električne automobile

Čini se kako se Xiaomi uvelike bacio na razvoj električnih automobila, tome u prilog govori i idući članak.

Kada govorimo o Xiaomiu kao proizvođaču električnih vozila, to je nešto što je do nedavno bilo krajnje neobično. Međutim, kako vrijeme prolazi, zaista vidimo kako se ovaj kineski tehnološki gigant ozbiljno pozabavio pitanjem “ulaska na tržište električnih automobila”.

Renault Scenic kao obiteljski SUV na električni pogon

Prvi model električnog vozila iz Xiaomi linije trebali bismo vidjeti do kraja 2024. godine, a danas želimo podijeliti još jedan zanimljiv aspekt koji tvrtka razvija – patent povezan s bežičnim punjenjem električnih vozila.

1 12

Patent koji je Xiaomi prijavio odnosi se na inovativni način bežičnog punjenja električnih vozila. Iako patent sam po sebi nije dovršen i predstavlja izazov s obzirom na trenutno dostupnu tehnologiju, on svakako izaziva interes zbog svoje inovativnosti.

Tesla Model 3 Performance Highland – na tržištu sredinom 2024.

Ovaj patent opisuje mali teretni automobil s baterijom koji se vozi blizu vozila kojem je potrebno punjenje. Korištenjem autonomne tehnologije, ovaj mali automobil automatski se pozicionira i spaja na vozilo koje treba napuniti, pokrećući proces punjenja.

2 11

Sudeći prema shemama u patentu, velika zavojnica na malom teretnom automobilu spaja se na električno vozilo, održavajući ih spojenima tijekom trajanja punjenja.

Nio i Mercedes razmatraju počekat suradnje

No, sam patent predstavlja tek grubu skicu ideje koju Xiaomi ima u vidu, a otvara i više pitanja nego što pruža odgovora. Na primjer, postavlja se pitanje je li ovo namijenjeno za punjenje vozila koja su parkirana, i ako jest, čini li se ovakav sustav previše kompliciranim u usporedbi sa standardnim punjenjem kabelom.

3 9

Teško je zamisliti komercijalnu izvedivost parkirališta punjenih električnih vozila gdje bi mali teretni automobili kružili oko parkiranih vozila s baterijama kako bi ih napunili.

Huawei Aito M9 – iz vizije u stvarnost

Alternativno, moguće je da bi ovakvi teretni automobili mogli funkcionirati kao prikolice koje bi se vukle i povezivale s električnim vozilima u pokretu, pružajući bežično punjenje.

tekst1sl2 3

Međutim, ovo bi zahtijevalo značajan napredak u tehnologiji baterija električnih vozila i punjača kako bi baterije mogle podnijeti ulaznu struju dok istovremeno pokreću motor.

Xiaomi ove godine predstavlja MS11 – prvi električni automobil s cijenom od 25,500€

Unatoč trenutačnim izazovima i pitanjima koja se postavljaju u vezi ovog patenta, važno je imati na umu da se tehnološki napredak u području električnih vozila događa iznimnom brzinom.

tekst1sl4 1

Ono što je nekada smatrano nemogućim prije deset godina danas je stvarnost. Stoga je ovo zanimljiv korak koji ukazuje na potencijalne inovacije u području punjenja električnih vozila.

VW Golf 9 isključivo kao električni model – kraj za Golf kakvog znamo?

Bit ćemo pažljivi i pratiti daljnji razvoj ovog patenta i srodnih tehnologija, jer svakako može poslužiti kao odskočna daska za bolje i učinkovitije rješenje u budućnosti.

tekst1naslovna 6

Kroz takve inovacije, možemo očekivati još bolje performanse i praktičnost u korištenju električnih vozila, što će doprinijeti širenju održivijih oblika prijevoza. Svakako nastavljamo pratiti ovu priču i kada budemo znali novitete, odmah ćemo o tome pisati.

Najčitanije