Banner
tekst2naslovna 2

Zabrane iPhonea u Kini – nije dobra stvar niti za Huawei – evo zašto!

Zasigurno ste čuli koja je nova (aktualna) zabrana sada u žarištu priča, ona kojom je Kina zabranila prodaju iPhone telefona.

Ukoliko još niste čuli (a sumnjamo da niste), Kina je zabranila prodaju iPhone pametnih telefona iz sigurnosnih razloga, istih onih razloga zbog kojih je SAD uveo sankcije Huawei proizvođaču davne 2019. godine. Ova neočekivana odluka kineskih vlasti predstavlja svojevrsnu “osvetu” i ima potencijalno dalekosežne implikacije za oba tehnološka diva, Apple i Huawei.

Najnovije informacije o Samsung Galaxy S23 FE i Galaxy Buds FE

Odluka Kine ima posebno snažan utjecaj na Apple, čije su dionice doživjele strm pad gotovo odmah nakon objave zabrane. Kina čini otprilike 20% godišnjih prihoda Applea, pa je jasno da će dugotrajni učinci ove odluke biti duboko osjetni za ovog tehnološkog diva.

tekst5sl1

Osim ekonomske strane, ova odluka dolazi u kontekstu zabrinutosti oko sigurnosnih propusta u Appleovim proizvodima, što dodatno pojačava zabrinutost oko privatnosti i sigurnosti korisnika. Spokeswoman Ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, izjavila je da su mnogi medijski izvještaji o sigurnosnim incidentima povezanim s Appleovim telefonima bili faktor u donošenju odluke. Ova izjava baca dodatnu svjetlost na Appleova pitanja privatnosti, koja su postala goruća tema u posljednjim godinama.

Francuska zabranila prodaju iPhone 12 modela zbog prevelikog zračenja

Međutim, ne smijemo prerano slaviti kao pobjedu za Huawei. Dok bi novi Huawei Mate 60 Pro mogao doživjeti skok prodaje vođen nacionalizmom i podrškom domaćih proizvoda, ova zabrana također znači povećan nadzor nad samim Huaweiem. S obzirom na to da je SAD ranije zabranio Huaweiju nabavu naprednih čipova, kineski potrošači mogli bi se zapitati može li Huawei izdržati inozemni nadzor ako se Apple – marka duboko integrirana u kinesko gospodarsko tkivo – može tako lako odbaciti.

tekst5sl3

Zanimljivo, ova zabrana može imati neizravne posljedice i na kinesku radnu snagu. Apple je jedan od najvećih poslodavaca u Kini zbog svojih opsežnih proizvodnih operacija tamo.

Huawei Watch GT 4 (41/46mm) pred predstavljanje (14.09.2023.) završili online

Pad prodaje iPhonea mogao bi dovesti do smanjenja proizvodnje, što bi moglo utjecati na radna mjesta i plaće radnika u Appleovim tvornicama. Istodobno, ovo stavlja i pritisak na Huawei da ispuni ekonomsku i tehnološku prazninu koju je Apple ostavio za sobom, što je izazov koji je lakše postaviti nego ostvariti.

Huawei najavljuje globalni povratak na tržište – očekivanja su velika

U biti, dok neposredna posljedica ove zabrane utječe na Appleov tržišni položaj u Kini, dugoročni rezultati su komplicirani za obje tvrtke. Huawei može napredovati, ali s tim dolazi i povećana očekivanja i nadzor. S druge strane, Appleov izazov sada nije samo vraćanje izgubljenog položaja na tržištu, već i ponovna potvrda njegove predanosti sigurnosti i privatnosti.

tekst3sl1 2

U svakom slučaju, ovo je samo jedna epizoda u trgovinskom sukobu između dvaju tehnoloških divova i sigurno će pratiti niz izazova i prilika u budućnosti dok se borba za dominaciju na globalnom tržištu tehnologije nastavlja.

Najčitanije