Banner
tekst2sl1

Xiaomi ove godine predstavlja MS11 – prvi električni automobil s cijenom od 25,500€

Toliko smo pisali, toliko smo navodili glasine, značajke i sve što ide uz to ali sada je predstavljanje sve bliže.

Xiaomi već neko vrijeme planira svoj ulazak na tržište električnih vozila, što nije iznenađujuće s obzirom na brzu evoluciju tehnologije i rastuću potražnju za održivijim prijevozom. Prvi koraci u ovom smjeru bili su pod kodnim imenom ‘Modena’ (iako naziv zvuči talijanski, važno je napomenuti da je sve kinesko), a ova električna limuzina predstavlja Xiaomijev hrabar korak prema svijetu električnih vozila.

VW Golf 9 isključivo kao električni model – kraj za Golf kakvog znamo?

Proizvođač telefona s ambicijama da postane igrač u automobilskoj industriji – to je nešto što nas sve fascinira. Xiaomi, prepoznatljiv po svojim inovativnim elektroničkim uređajima, sada se usmjerava prema prometnoj traci električnih vozila. Ovo nije samo ambiciozan pothvat, već i znak vremena u kojem tehnološke kompanije prepoznaju važnost održivosti i elektrifikacije prijevoza.

tekst2sl5

Ova priča nije nova, jer smo već ranije spomenuli kako će prvi električni model Xiaomija biti MS11, a čak smo i dobili priliku vidjeti ga na cestama tijekom testiranja. No, sada je došlo vrijeme za nove informacije i bliži pogled na ono što nam Xiaomi priprema.

Xiaomi MS11 uhvaćen na cestama

Iako bi se nekima moglo činiti da je tranzicija iz proizvodnje pametnih telefona u proizvodnju automobila dug i naporan proces, izvješća iz Pekinga sugeriraju suprotno. Xiaomijeva tvornica u industrijskom parku Daxing već je u punom pogonu, proizvodi čak 50 prototipova tjedno i privlači stručnjake iz renomiranih automobilskih divova poput Mercedesa i Tesle. To ukazuje na to da Xiaomi shvaća ozbiljnost ovog poduhvata i želi se natjecati s najboljima u automobilskoj industriji.

tekst2sl4

Što se tiče specifikacija, Modena (ili MS11) obećava impresivnu izvedbu. Očekuje se da će imati ternarnu (NMC) bateriju kapaciteta 101 kWh, što omogućuje izvanredno dugi doseg od čak 800 km s jednim punjenjem. Gustoća energije ove baterije iznosi 157 Wh/kg, a podržava punjenje od 800 V DC. To znači da će Xiaomi konkurirati s električnim vozilima kao što je Tesla Model 3 i BYD Seal na kineskom tržištu.

Volkswagen ID.X Performance – električna jurilica na cestama !

Što se tiče cijene, Xiaomi nije stao na pola puta. S preporučenom početnom cijenom od 200.000 RMB (što iznosi otprilike 25.500 €), ovo električno vozilo će biti konkurencija postojećim modelima u istom cjenovnom rangu. Iako Kina već ima nekoliko električnih limuzina u ovom cjenovnom rangu, ulazak Xiaomija na tržište sigurno će privući pažnju kupaca zbog njihove stručnosti u razvoju softvera i hardvera.

tekst2sl3 2

Xiaomijev ulazak u svijet automobila možda se čini kao iznenađenje, ali za ovako raznolik tehnološki konglomerat, to je prirodan korak. S obzirom na Xiaomijevu povijest inovacija u dizajnu, kupci mogu očekivati spoj stila i funkcionalnosti u Modeni (ili MS11). Ako se vode dosadašnjim uspjesima i kvalitetom njihovih proizvoda, možemo se nadati impresivnom električnom automobilu.

BMW iX1 eDrive20 – najpristupačniji električni SUV

Iako točan datum izlaska još uvijek ostaje tajna, postoje nagađanja da bi Xiaomi svoj novi automobil mogao predstaviti već u listopadu. U svakom slučaju, svijet električnih vozila dobio je novog igrača, a s obzirom na Xiaomijevu stručnost i inovativni duh, očekujemo da će unijeti svježinu u ovu rastuću industriju.

Najčitanije