Banner
tekst4naslovna

Xiaomi pustio MIUI 14 na seriju 12, skinite je ovdje

Prvi globalni Xiaomi 12 mobiteli dobili su stabilnu verziju MIUI 14 operativnog sustava povrh Androida 13 koju možete skinuti i instalirati već danas. Donose mnogo promjena, evo detalja...

UPDATE: Finalna verzija MIUI 14 stiže na 12-ice, aktualne flagship mobitele Xiaomija. Za sada je dostupna samo putem ovog linka pa ako ste nestrpljivi, navalite. Ja budem, naravno :-). Uskoro će stići i za OTA nadogradnje.

Prisjetimo se što donosi MIUI 14:

Xiaomi je za MIUI 14 ažurirao arhitekturu sustava na razini Android kernela s CPU-om, GPU-om i raspoređivanjem memorijskih resursa, manjom veličinom firmvera sustava i smanjenom upotrebom memorije. Rezultat jest da MIUI 14 radi 60% glađe u usporedbi s prethodnikom na Xiaomi 12S Ultra!

Xiaomi predstavlja Redmi K60 (27.12.2022.) s periskopskom kamerom

TReba reći da ovo zvuči fantastično, upravo je MIUI 13 vjerojatno najglađa Android ljuska današnjice a MIUI 14 će biti do 60% bolji? To ga dovodi na razinu iOS-a. Ostaje samo da vidimo kako će Chrome skrolati :-).

Druge optimizacije uključuju automatsku kompresiju za aplikacije koje se rijetko koriste i prekidač za isključivanje stalnih obavijesti.

Samo osam sistemskih aplikacija nije moguće deinstalirati, što je veliki skok u odnosu na prošla izdanja MIUI-ja.

Što reći, osim – živio napredak, jedva čekam da svoju 12-icu nadogradim novim softverom… Ako se sjećate, ja posebno patim na glatkoću rada.

Originalni članak:

Tek što je Xiaomi predstavio nove modele aktualne 12 serije (Xiaomi 12T i Xiaomi 12T Pro) ova tvrtka sa svojim poslovanjem i stvaranjem nastavlja dalje.

Xiaomi uvodi eSIM podršku – kraj fizičkom SIM utoru

Govori se o tome kako će već u studenom tvrtka predstaviti nasljednike odnosno Xiaomi 13 modele pametnih telefone ali i s njima novi MIUI 14. Koji će svoje temelje vući iz nadolazećeg Androida 13.

tekst4sl1 1

Već se beta verzija MIUI 14 interno testira na modelima Xiaomi 13, za očekivati je kako ćemo ponovno imati prilike vidjeti tri modela pametnih telefona: Xiaomi 13 Lite, Xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro.

Winamp se vratio – novi dizajn sa starim duhom

Dolaskom MIUI 14 Xiaomi će iz temelja promijeniti sam način rada i vizualni jezik poznatog korisničkog sučelja. Koji se (možemo slobodno reći) uz One UI (tvrtke Samsung) ponajviše udomaćio kod korisnika.

tekst4sl2

Tako će MIUI 14 u odnosu na još uvijek aktualni MIUI 13 donijeti potpuno drugačiji vizualni dizajn ali i drugačiji način rada. I dalje će tu riječ biti o „Punch-hole” izrezu za selfie kameru po uzoru na Xiaomi 12 seriju.

Xiaomi gasi Gallery Sync – fotografije prebacite na Google Photos

Ali ono što nas najviše zanima je to (što se sada i donekle potvrdilo) kako će Xiaomi 13 modeli na tržište doći sa Snapdragon 8 Gen 2 čipom. Gdje se u prvom redu na njega gleda kao na čip orijentiran na performanse a ne na surovu snagu – jer je svojim postojanjem Snapdragon 8 Gen 1 i 8+ Gen 1 već dokazao da isto svakako uvelike posjeduje.

tekst4sl3 1

Još uvijek nemamo neke značajke specifikacije u vezi Snapdragon 8 Gen 2 čipa ali njih svakako možemo očekivati u naredno vrijeme. Ono što Xiaomi želi postići dolaskom na tržište Xiaomi 13 modela pametnih telefona je to da se još više etablira kao vrhunski proizvođač odnosno još bolji proizvođač svoje flagship serije pametnih telefona.

Samsung One UI 5.0 – top značajke i vizualni izgled

Hoće li u tome i uspjeti, svakako nema nimalo sumnje. Ono u što smo uvjereni je kako će dolaskom Xiaomi 13 serije još više popularizirati Xiaomi i korisnici će se u još većoj mjeri okrenuti ovom Kineskom proizvođaču.

Xiaomi 12 Pro 3

Ako je suditi prema fotografiji unutar članka koja prikazuje Xiaomi 13 čini se kako ćemo dobiti drugačiji stražnji modul kamere – koji se (po mišljenju autora članka) nekako više stana odnosno uklapa u samu stražnju pozadinu Xiaomi 13 pametnog telefona.

Apple iPhone 14 (Plus) / Pro (Max) pozadine – preuzmite ih

Također možemo vidjeti kako je stražnja strane staklena odnosno kako se reflektira pozadina kao kod stakla. Što bi značilo da će Xiaomi 13 linija i po dizajnu stražnje strane biti drugačije u odnosu na Xiaomi 12 modele pametnih telefona, pritom najviše misleći na Xiaomi 12 Pro.

Najčitanije