Banner
tekst3sl8

Winnebago eRV2 – električni kamper temeljen na Fordu e-Transit

Elektrifikacija vozila sve je prisutnija među nama. Počevši od automobila, do bicikala te motora a sada imamo prilike pisati i o prvom električnom kamperu.

Reći ćemo odmah na početku kako do sada nismo imali prilike pisati o električnih kamperima. Nemojmo se pogrešno shvatiti, pisali smo mi i pišemo o električnim automobila, električnim biciklima te sve više i o električnim motociklima.

Samsung Galaxy S23 Ultra prikazan u trgovini – fotografije su vrhunske!

Ali o električnim kamperima evo sada po prvi puta. Kako smo rekli i u naslovu ovaj kamper temelji se na konstrukciji Ford e-Transit vozila, pa shodno tome dobivamo pogonski (električni) sklop s baterijom koja je dovoljna za prelazak 160km s jednim punjenjem.

tekst3sl1 2

Znamo kako ovo nisu baš „željeni” rezultati osobito kada se govori u kontekstu kampera. Znaju kako su kamperi predodređeni za prelazak velikih udaljenosti za jednim „rezervoarom” odnosno jednim punjenjem jer je ovdje riječ o električnom kamperu.

Tesla Model 3 donosi redizajn – uočen na cestama

Što ovo u praksi doista znači? Znači da ćete morati svakih 140km stajati i „tražiti” gdje možete napuniti svoj kamper. Nedostatak ove bitne stavke, Winnebago nadomjestio je velikom zapremninom električne energije za korištenje unutar samog kampera.

Tvrtka je odlučila surađivati s proizvođačem baterija „Lithonics Battery” te koristiti njihove „IonBlade” baterije. Rezultat ove suradnje dolazi u obliku velike „skladišne” baterije ispod podvozja eRV2 kampera.

Xiaomi 12T Pro recenzija

Što je svakako vrhunski odrađena stavka te kao takva ne predstavlja problem i ne smeta pri unutarnjem korištenju prostora. Električni kamper dolazi s krovnim solarnim panelom od 900W te se prikupljena sunčeva energija skladišti unutar 15,000Wh baterije (što je ukupni kapacitet) te se isporučuje putem 48V priključaka unutar kampera.

Prema specifikacijama ono je dovoljno za do 7 dana korištenja, bez potrebe za punjenjem odnosno u slučaju da nema sunca nekoliko dana, da je oblačno vrijeme.

CES 2023: Verge TS Ultra – električni motocikl koji je došao iz budućnosti

Kada spominjemo baterije i njihove kapacitete, red je da spomenemo kapacitete odnosno spremnike pitke i fekalne vode. Spremnici su posve dovoljni da mogu „izdržati” nekoliko dana bez potrebe za pražnjenjem (odnosno punjenjem),ukoliko se u kamperu nalaze dvije osobe.

tekst3sl9

Sam kamper rađen je za dvije osobe, naravno može stati i više osoba ali se onda komoditet i „luksuz” kvare ali sve dok su u kamperu na putovanju dvije osobe, komoditet je i više nego vrhunski.

FIAT prvi na svijetu otvara „virtualni” prodajni salon

ERV2 u suštini je bitan kamper za tvrtku, jer iako možda nije pogodan za velika (daleka) putovanja taj nedostatak „izvlači” luksuzom”. Što svakako nema sumnje svako od nas u današnje vrijeme želi, odnosno makar i priželjkuje.

Kamper je nedavno predstavljen na Američkom tržištu ali se ne bi čudili kada bismo ga uskoro vidjeli i na globalnoj razini odnosno na globalnim cestama. Jer zaista odiše luksuzom a s time na umu i „mali kapacitet” prelaska kilometara vrlo jednostavni i brzo se zaboravi.

Najčitanije