Banner
naslovna11 8

Waze dobiva „Tamni način rada”

Aplikacija za kartografiju "Waze" iz godine u godinu bilježi rast korisnika

Ako još postoji vas nekolicina koja nikada nije čula za „Waze” riječ je o kartografskoj aplikaciji namijenjenoj ponajprije korištenju u prometu. Naravno tu su i mogućnosti korištenja pretrage i ostalim prijevoznim sredstvima a najlakši je način za objasniti što je to „Waze” da kažemo kako je to punokrvni „konkurent” Google Mapsu (odnosno Google Kartama). Namjerno smo pridjev „konkurent” stavili pod navodnike jer je Google, 2013, godine kupio Waze za 1,3 milijardi Američkih dolara.

PUBG: New State – dolazi na Android (i iOS) platformu

Čak je u godinama koje su došle Google unutar svojih Karti koristio neke značajke iz Waze aplikacije. Jedna od njih je i praćenje prometa (obavijesti) od strane samih sudionika, pisanja utisaka, gužvi u prometu i slično. Ako se pitate zašto smo se baš danas odlučili reći nekoliko riječi o Waze aplikaciji, razlog je vrlo jednostavan. Moramo reći kako prema posljednjim podatcima Waze ima 134 milijuna aktivnih korisnika a vrijedi i spomenuti kako je prošle godine bila druga aplikacija u vezi kartografije po zastupljenosti, preuzimanju i korištenju. Waze je započeo s alfa fazom testiranja tamnog načina rada (popularnog znanog kao Dark mode).

Google ponovno pod istragom ovog puta u Kanadi

Iako je sve još u samim početcima, alfa faza je samo početno testiranje koje uključuju jedino programere a nakon njega ima svima poznatija beta iz Wazea navode kako će sam proces testiranja ići ubrzano. Nemojmo miješati dark mode (tamni način rada) sa sada mogućnošću tamnog prikaza karti unutar Waze aplikacije. Za sada se karte ako korisnici žele mogu prikazati kao Dark mode ali ostali dio aplikacije prikazuje se „uobičajeno” kao svijetli način. Naravno to uskoro više neće biti tako kada nadogradnja s kompletnim Dark modom (tamnim načinom rada) jednom bude dostupan.

Samsung Galaxy Tab S8 – prikaza na renderima

Ako se pitate kako Waze „živi” odnosno kako se održava na životu recimo da to radi na način prodaje oglasa ostalim tvrtkama. Odnosno tvrtke plaćaju kako bi se njihovi oglasi s asortimanom koji prodaju prikazuju unutar Waze aplikacije. Waze ima dva načina naplate koji omogućuje tvrtkama kupnju odnosno plaćanje za određeni broj korisnika.

Kako smo netom rekli kako Waze koristi 134 milijuna korisnika (aktivno korištenje) ovakav način naplate i način „života” posve je moguć. Neki izvori govore kako plaćanjem 60$ na mjesečnoj razini tvrtka može dostići pregled (oglas-reklama svojeg proizvoda) na razini od 30000 korisnika, dok pak plaćanjem vrtoglavih 30000$ time oglas može dosegnuti, bit će vidljiv 1,5 milijuna korisnika.

waze#

Ono što nas je iznenadilo je način na koji Waze komunicira sa svojim korisnicima a tako da koristi forum, gdje korisnici i svi ljubitelji ove aplikacija tamo mogu ostaviti svoje prijedloge za koje ako su dobri, postoji velika šansa da završe unutar same Waze aplikacije. Tako je jedna od značajki koja se već i udomaćila, obavijest koliko korisnik mora platiti za prelazak mosta (mostarina) ili koliko iznosi neka dionica autoputa (cestarina).

Sony predstavlja novi Xperia model: „Kamera priključena na telefon”

Upravo se za ovu značajku u posljednje vrijeme govori kako bi uskoro mogla biti implementirana unutar Google Maps kartografske aplikacije. Naravno tu su i mnoštvo ostalih značajki koje pomažu za „opuštanje” vozača prilikom korištenje Waze aplikacija a da ne bi sada sve ovdje navodili savjetujemo da preuzmete Waze i sami isprobate sve značajke i načine rada koja se kriju unutar ove nadasve vrijedne pažnje aplikacija za kartografiju.

Najčitanije