Banner
65OLED935

Vodič za kupovinu televizora

Trebate novi televizor? Sada je dobro vrijeme za kupovinu, popusti su izdašni a velike dijagonale mame niskim cijenama. Koji televizor je best buy, a koji najbolji? Pročitajte sve što trebate znati prije kupnje novog televizora

Kraj godine, popusti, DVB-T2 i jasno je – vrijeme je za novi vodič za kupovinu televizora. U skraćenom obliku, jer realno tehnološki se nije mnogo toga promijenilo unazad godinu ili dvije osim što su cijene znatno pale, pa su televizori pristupačniji nego ikada ranije.

DVB-T2 / HEVC (H.265) je stigao, s njime i kvalitetna zemaljska televizija, pa je i pravo vrijeme da se počastite novim televizorom. Ali kojim? Koliko velikim? Koji je TV best buy za traženu svotu? Isplati li se “iskrcati” gomilu novaca za top modele, kad je niža i srednja klasa tako povoljna…?

Krenimo od cijene. Koliko ste spremni potrošiti? U pravilu, manje nego što vam vrijedi mobitel :-). No to nije najbolja računica: televizor u prosjeku mijenjamo jednom u 10 godina. Nemojte biti kruti s limitom cijene, ponekad za malo dodatnih novaca dobivate znatno bolji TV.

Posebno ako cijene razlomite na 24 ili 36 rate, jedan cappucino više mjesečno vas neće upropastiti. Krenimo dakle…

Vodič za kupovinu televizora

Panasonic HX800 LCD televizor 1

No naravno, ne mogu ili žele svi skupi i veliki televizor pa pogledajmo što se nudi u nižoj, srednjoj i visokoj klasi te koji modeli su best buy kupovina.

Ako vas zanimaju tehnikalije, pogledajte što je važno kod TV tehnologije u ovom članku.

Veličina televizora

Veće je bolje! S obzirom na današnje cijene, nema smisla kupovati manji TV od 140 cm (55″), koji kreću već od 3000 kn. S obzirom da sada imamo FullHD rezoluciju nacionalnog programa, 55″ vam neće biti preveliko niti ako gledate s 2 – 2.5 metara.

TV usporedba

Osobno, imam 65″ TV i gledam ga s tri metra. Prije sam imao 55″, koji mi je postao premali. Detalje oko usporedbe veličine televizora potražite ovdje.

HDR – je li važan?

I da, i ne. Nacionalna televizija nema HDR snimke, ali ima popularan Netflix, Youtube, sateliti i drugi izvori slike.

E sad, svi, ali doslovni svi 4K televizori od 2500 kn na više – se reklamiraju kao HDR. Kompatibilni, jer njihov hardver ne donosi niti H od HDR-a – za pravi HDR trebate top model LCD-a ili OLED TV, i točka. No ono što je važno, jest koje HDR formate TV podržava, da možete normalno gledati filmove i serije bez obzira na izvor i vrstu HDR-a.

color gamuts

A ako imate i širi spektar boja u jeftinijim modelima, to je već puna šaka brade.

Glavni HDR standardi su HDR10 (osnovni, prilično bezvezan) a bolji su HDR10+, Dolby Vision i HLG. Ako ne mislite potrošiti 10.000 ili više kuna na novi televizor, s ovime se ne trebate previše zamarati. Ovdje je fake marketing na najjačem, pa tako imate primjerice IPS televizore LG-a sa slabim kontrastom, koji podržavaju sve bitne HDR formate, uključivo i najzahtjevniji Dolby Vision.

A ne mogu prikazati niti SDR na kvalitetan način po noći, zbog probijanja svijetlosti IPS panela i posljedično sivkaste crne boje. Tu ne pomaže previše niti lokalno zatamnjenje, dobit ćete mnogo bloominga…

Birajte radije neki TV sa PVA ili MVA panelima visokog kontrasta. Oni rade OK i bez (skupog) lokalnog zatamnjenja, ali opet – to nije HDR…

Best Buy 4K televizori oko 3500 kn

U jeftinoj klasi preferiram Samsung i Philips. Sony radi jako fine televizore, ali rijetko kada su cjenovno konkurentni, baš kao i Panasonic. Za malo više od 3000 kn dobit ćete 55-icu,  dakle velikih 140 cm dijagonale što je do prije dvije – tri godine bila premium klasa s cijenama od 10.000 do 25.000 kn, danas su tri puta jeftiniji.

Dobit ćete 4K i sposoban operativni sustav -Tizen TV (Samsung), webOS (LG) ili Android (Philips, Sony). Super deal za samo 3000 kn.

Zbog svega, kupiti manji TV – osim ako ste zaista ograničeni prostorom – je danas promašaj.

HDR i Dolby Vision
colot gamuts

tizen

Samsungova uvodna klasa 4K televizora je TU7000 serija, koja dolazi s VA panelom visokog kontrasta, dobrim procesiranjem slike i vrlo dobrim Tizen TV operativnim sustavom. Malo skuplji ineznatno bolji je TU8000, ali ako želite barem širi spektar boja treba vam QLED, koji je u drugom cjenovnom razredu.

Samsung 4K TV ima dobro procesiranje slike, interpolaciju pokreta i jako dobar Tizen TV koji radi s Google Assistantom i Amazon Alexom. Samsung u svim svojim modelima koristi VA matricu visokog kontrasta, što preferiram ispred IPS televizora (LG) koji pak imaju širi vidljivi kut – to je stvar korištenja, odakle i kako gledate TV.

Samsung ima fine telvizore, – s razlogom su svjetski broj jedan već 14. godina za redom! – no danas mi se ipak više sviđa Philipsova ponuda u uvodnoj klasi, koji također koristi kontrastne VA panele.

55PUS7805 e1606487258656

Philips se kupuje zbog Ambilighta. On izgleda izvrsno i u seriji PUS7805/12 , koja nema Android TV nego Philipsov Saphi.

I to je sasvim u redu, ako ne mislite isprobavati gomilu aplikacija na televizoru, Saphi vam donosi sve bitno: Netflix, Youtube…

S obzirom da je Philips iskorijenio probleme s pouzdanošću, i da je Ambilight bolji nego ikada sa svojim brojnim mogućnostima, Philips 55PUS7805 bi bio moj prvi izbor.

Android alternativa, s obzirom da Sony kreće od 5000+ kn, jest TCL. Kineska tvrtka je broj 3. u svijetu i nudi dobre, kod nas još relativno nepoznate televizore sa VA panelima i Android TV operativnim sustavom, ali i nešto slabijim procesiranjem od Philipsa i Samsunga.

TCL 55C715

Dodatno, razlika u cijeni više nije tako izrazita, ali TCL C715 se hvali QLED ekranom. Njegove performanse nisu na razini skuplji QLED televizora, no da nudi mnogo za novac, to nema sumnje…

B i C brendovi? Čemu, pored ovakvih cijena?

Best Buy TV srednje klase (4000 – 7000 kn)

Ovdje već dobivate primjetno više. Široki spektar boja i lokalno zatamnjenje vidljivo poboljšavaju kvalitetu slike, a i svjetline su više pa sve zajedno djeluje znatno impresivnije.

Cjenovni raspon je dosta veliki, pa tako variraju i mogućnost televizora. Ako mo bliže donjoj brojci, dobar odabir je Philips 58PUS8505 kojeg sam nedavno testirao.

Pokazalo se, manje je više – kvaliteta slike je dobra bez obzira na signal ili vrstu HDR-a, Android TV ima Kodi, hardver je solidan a i procesor slike odrađuje izvrstan posao. Dolazi i u drugim dijagonalama, više o PUS8505/12 potražite na ovom linku.

Samsung ima Q60 seriju s QLED tehnologijom i dobrom cijenom, no preporučam Q70 ili bolji.

To su svijetli i dobri televizori po svim parametrima, ali malo bode u oči downgrade kojeg je Samsung napravio – svi 4K QLED-i 2020. godišta imaju manje zona lokalnog zatamnjenja od prethodnih modela iz 2019. godine, a Q60 ima 60 Hz panel.

q70t

Namjerno. Samsung gura svoje 8K televizore u mainstream kategoriju, što je super. S druge strane, iako Samsung ima najbolje cijene 8K televizora, oni su i dalje skupi…

Sony ima jako dobro procesiranje slike, pretežno VA panele, Android TV – Sony radi dobre televizore, ali od serije 8500 na više. Slabiji su OK, ali to su klasični SDR televizori – nemaju interpolaciju pokreta, lokalno zatamnjenje ili širi spektar boja, a cijena im je visoka.

TCL ima dobru ponudu u vodi C815 serije sa QLED tehnologijom, VA ekranom, dobrim zvukom i Android TV operativnim sustavom.

tcl 55c815

Cijena mu je atraktivna – cca 5000 kn, i ako možete živjeti s nešto slabijim upscalingom i interpolacijom pokreta, to je isplativa kupovina.

Best Buy TV visoke klase

Znate li koliko je 65″ TV veći od 55″ televizora? Čak 40%! Toliko ćete dobiti veću površinu od 55″, pa je idealna za gledanje 4K sadržaja s 3 metra ili više.

Za 7000 – 8000 kn birajte neki QLED TV, za više od toga prvi izbor bi vam trebao biti OLED, osim u specifičnim slučajevima (svijetle prostorije, mnogo istog sadržaja zbog burn ina). Ili, top model LCD televizora poput Samsunga Q800 – Q900, TCL X10, Sony 9500.

Samsung je prvi počeo ugrađivati quantum dot filtere u svoje top modele televizora prije 5 godina, i po tome su glasoviti – QLED serija.

Quantum Dot povećava čistoću i spektar boja te svijetlinu slike, pa se Samsung – a i drugi QLED televizori – hvale sa 100% volumenom boja. To znači da može prikazati sve nijanse DCI-P3 spektra boja pri svim razinama svjetline – što recimo OLED TV ne može.

Vodič za kupovinu televizora
Vodič za kupovinu televizora

No s druge strane, OLED TV je bolji u tamnijim uvjetima. Best buy modeli su 55″ s cijenama oko 10.000 kn. Ne isplati se kupiti 55″ OLED TV za 15-  16k kn, jer im je kvaliteta slike praktično identična kao i na 10k kn modelima. Radije uzmite 65″ OLED za te novce.

Izvrsnu ponudu OLED-a ima i LG, dok je Sony očekivano skuplji.

Naravno, tu već plaćate dizajn i posebice, zvučni podsustav.

A ako novac nije problem? Od LCD-a, Samsung Q950 je pravi spektakl, taj televizor – osim izvrsne slike – očarava dizajnom, praktično nema okvire oko ekrana.

Samsung Q950TS 2

Ako preferirate OLED, postoji i ovdje ekstravagantnih modela, kako cijenom tako i karakteristikama. Philips 65OLED984/12 je lijepi primjer pretjerivanja.

philips 65oled98412 2

Jel bih ga kupio? Ne, naravno, 35k kn! Jel ga želim? O, da…

Ima tu još zanimljivih modela, poput Smasungovih The Sero i The Frame.

https://www.youtube.com/watch?v=rLwKI5ps5a0

Vidljiv je povratak LCD tehnologija, zahvaljujući QLED-u i MiniLED-u TCL-a. OLED stagnira po karakteristikama zadnjih 2 godine, ali u praksi je i dalje prvi izbor za filmofile.

Ono što raduje, jest da možete kupiti veliki i dobar televizor za 4000 – 5000 kn, tu su 55-ice best buy. Ako ste pak zahtjevniji korisnik i želite uživati u čarima HDR slike, morat ćete dublje posegnuti u džep…

 

 

 

Najčitanije