Banner
VISUO XS809HW 7

VISUO XS809HW selfie dron test

Ovo mi je treći dron u zadnjih godinu dana, ali i prvi s kojim sam uspješno poletio. Novi, poboljšani VISUO XS809HW je selfie dron niske cijene, s podosta tehnologije koju očekujemo u skupljim modelima. Kako leti i snima, te koliko je dobar za potpune početnike pročitajte u sljedećim redovima…

Proljeće, stiže mail iz jednog poznatog webshopa: zanimaju te dronovi? Hoćeš jedan na test…? Naravno, šalji. Bio je to tada najmanji, sklopivi selfie dron na svijetu. No stigao je neispravan – nikako nije mogao lebdjeti, stalno je išao desno naprijed, i ništa nije pomagalo.

Pa je stigao drugi, bolji model (prvi je koštao 30-ak dolara). Jeftina kamera mi ne treba, neka dron bude kvalitetniji. Ako tako razmišljate, dobit ćete uvodni model trkačeg drona. Redovna cijena 120 USD, bilo je na sniženju, nema kamere.

VISUO XS809HW 1 1

No nema niti recenzije, ovoga puta isključivo mojom krivnjom. Taj dron je bio brz ko vrag, moje dron iskustvo – nula. Puhao je vjetar, dron se za par sekundi dignuo na 100 – 150 metara u zrak i odletio van dohvata daljinskog upravljača. I nikad ga više nisam vidio, a nije da nisam tražio. Valjda neki Titanik model, prva vožnja i adio :-(.

Treća sreća! Nakon što sam se svjetski osramotio stigao je VISUO XS809HW, pomno odabrani dron s 2 MP selfie kamerom (snima HD video), ali i naprednim funkcijama za svoju cjenovnu klasu koji je barem na papiru, uvjerljivo najbolja kupovina za 53 dolara. Pogledajmo specifikacije:

 VISUO XS809HW specifikacija i cijena

  • Vrsta drona: sklopivi selfie dron
  • Kontrola: priloženi WiFi daljinski upravljač, po želji i putem aplikacije, do 100 m domet
  • Kamera:  .0 MP (fotografije), HD video, 120° vidljivi kut
  • Baterija / autonomija: 3.7 V 900 mAh LiPo / 10 minuta leta
  • Baterije za daljinski: 3x AA (nisu uključene)
  • Dimenzije i masa: 32.5 x 32.5 x 6 cm / 18 * 13 * 6 cm (sklopljen), masa 118 g
  • Mogućnosti: 6 osna kontrola leta, headless mod, vraćanje jednom tipkom, brza / spora vožnja, 3D Flip funkcija, barometar za zadržavanje visine, fotografiranje i snimanje videa

VISUO XS809HW 13 1

Prvi dojam: ovo nije igračka. Dobra izrada, čvrsta ABS plastika i prije svega dimenzije čine VISUO XS809HW ozbiljnim dronom na pri pogled. Dobro je što je sklopiv, prenošenje je tako znatno olakšano.

S dronom dobivate i rezervne propelere i štitnike za iste, po četiri komada, te u ovom pakiranju jednu bateriju. Postoji i komplet s tri baterije, skuplji par dolara.

VISUO XS809HW 10 1 e1517088097851

Baterija se vrlo jednsotavno skida i stavlja, spojena je u ladici s konektorom. To je najelegantnije i najbolje rješenje.

Dobro je i što se kamera može zakretati po vertikali. To svakako napravite, jer ćete u suprotnom u kadru imati elise.

Motori su otvoreni, pazite da ne letite po vlazi – to se VISUO XS809HW ne bi svidjelo…

VISUO XS809HW 11 1

Za razliku od većine jeftinih dronova, uz VISUO XS809HW dobivate i pravi pravcati daljinski upravljač, s izdvojenim tipkama za 3D spin, brzo i sporo letenje, vraćanje na poletište te headless mode.

VISUO XS809HW 8 1

Korisna je i tipka uzetanje / sletanje, i sve zajedno radi prema očekivanjima. Daljinski će početi pištati kako gubite signal (domet cca 100 m) što vam je znak da vratite drona. I da, tih 100 metara baš i nije preveliki domet…

Na daljinski možete staviti mobitel, gdje ćete pratiti što vidi dron u realnom vremenu uz pomoć XSW UFO aplikacije, koja je standardna i radi s priličnim brojem sličnih dronova.

Ok, a kako leti VISUO XS809HW?

Pogledajte prvi let ikada, ne samo s VISUO XS809HW nego i moj općenito. Ako ne računamo peto minutni let prije nego sam izgubio prethodnika :-).

S obzirom na moje neiskustvo, jako sam zadovoljan kako leti VISUO XS809HW. Prvo, pa muško č nisam ga razbio, i nisam ga izgubio, znači dobro je :-).

VISUO XS809HW se lako kontrolira, komande su intuitivne i zapravo jedino što trebate paziti jest da vam ne ode van dometa od 100 m. Kada daljinski počne pištati vratite ga nazad, a ako niste sigurni kako, tu je tipka za povrat na poletno mjesto. To napravite brzo, jer nakon pištanja nemate baš mnogo vremena – drugi let je završio u susjedovom polju.

Kakva je kamera? S njom sam manje zadovoljan. Naravno, glavni mamac je snimanje videa, koji izgleda dosta loše, a kad ga prebacite na Youtube slika se dodatno pokvari.

Ako želite kvalitetniji video i fotografije, morat ćete kupiti ili znatno skuplji dron, ili na ovoga spojiti kameru. Upravo s time ću se pozabaviti, jer ovakva razina detalja, kompresijskih artefakata te dinamički raspon i prikaz boja nisu po mom ukusu.

Kada se podvuče crta, za akcijsku cijenu od 52.99 dolara za VISUO XS809HW ne možete dobiti ništa bolje. Ako vam desetak minuta autonomije nije dovoljno, tu je komplet s tri baterije za 61.99 dolara.

Najčitanije