Banner
2

Sony Xperia 1 VI i 10 VI – novi zaštitnici modula kamere

Novi zaštitnici leća za modele Xperia 1 VI i Xperia 10 VI, koji su fizički veći i s širim otvorima blende, pojavili su se na japanskom tržištu prije službenog lansiranja, sugerirajući moguće veće senzore kamere, dok Sony planira zadržati iste senzore kao i na prethodnim modelima, uz fokus na softverska poboljšanja.

Novi zaštitnici leća od kaljenog stakla za nadolazeće modele Xperia 1 VI i Xperia 10 VI pojavili su se na japanskom Rakuten Marketu prije službenog predstavljanja Xperia serije, zakazanog za 17. svibnja.

Sony Xperia 1 VI – predstavljanje 17.05.2024.

Primjetno je da su oba zaštitnika fizički veća od onih na prethodnim modelima te imaju šire otvore blende, što bi moglo ukazivati na ugradnju većih senzora kamere.

Zaštitnik leća za Xperia 1 VI model dimenzija je 1,5 x 5,2 cm, u usporedbi s 1,3 x 4,9 cm koliko mjeri zaštitnik na modelu Xperia 1 V. Za Xperia 10 VI, zaštitnik je veličine 1,6 x 3,3 cm, što je također veće od područja kamere na njegovom prethodniku. Postoji mogućnost da su ove povećane dimenzije kamere primarno estetske prirode te da senzori unutar njih ostaju nepromijenjeni.

Sony Xperia 1 VI – više sličnosti nego različitosti (CAD renderi)

Ranije ovog mjeseca kružile su glasine kako će Xperia 1 VI koristiti iste senzore kao i njezin prethodnik — glavni senzor od 24 mm i 48 MP s otvorom blende f/1.9 i senzorom veličine 1/1.35″, ultraširoki senzor od 16 mm i 12 MP s otvorom blende f/2.2 i senzorom veličine 1/2.5″, te telefoto senzor od 12 MP koji pokriva raspon od 85-125 mm s kontinuiranim zumiranjem i senzorom veličine 1/3.5″. Očekuje se da će Sony unaprijediti softver za ove kamere.

Nedavno procurjeli renderi Xperia 1 VI pokazali su dizajn identičan onom kod Xperia 1 V, uključujući visoki 6,5-inčni zaslon, ali s novim omjerom stranica koji se odmiče od prethodno korištenog omjera 21:9.

Otkrivene dimenzije Sony Xperia 1 VI telefona

Postoji i spekulacija da će Sony ukinuti 4K rezoluciju na svojem vodećem modelu, koji bi trebao biti predstavljen s procesorom Snapdragon 8 Gen 3 i do 16 GB RAM-a.

5 3

Evolucija tehnologije kamera na pametnim telefonima često potiče proizvođače da povećaju veličinu modula kamere kako bi omogućili bolje senzore ili složenije optičke sustave.

1 15

Kod modela Xperia 1 VI i Xperia 10 VI, povećanje veličine zaštitnika leća i otvora blende ukazuje na nadogradnju hardvera kamere, što bi moglo omogućiti poboljšane fotografske sposobnosti.

Sony Xperia 1 VI pozira unutar zaštitnih maski

Međutim, odluka o zadržavanju istih senzora kao kod prethodnih modela, uz potencijalno ukidanje 4K rezolucije, pokazuje strateški izbor Sonyja da se fokusira na unapređenja softvera umjesto na hardverske nadogradnje u drugim aspektima telefona.

Ova strategija mogla bi biti usmjerena na optimizaciju performansi i diferencijaciju proizvoda kroz softverske mogućnosti umjesto kroz drastične promjene u hardveru.

Otkrivene dimenzije Sony Xperia 1 VI telefona

Kako se bliži datum službenog lansiranja, očekuje se da će se pojaviti više detalja koji će pružiti jasniju sliku o tehnološkim napretcima i strateškim odlukama u novoj liniji Xperia uređaja.

Najčitanije