Banner

Tips & Tricks za mobitele

Smartfoni su danas napredniji nego ikada. Dolaze s mnogo dodataka, imaju više kamera, mjerenje otkucaja srca, otključavanje na otisak prsta, skrivene odnosno zaštićene galerije te mnoge druge više ili manje zabavne i korisne aplikacije.

Tu je i obilje postavki, koje vam mogu olakšati suživot s vašim mobilnim ljubimcem.

Čak i ako ste jako ‘zagrijani’ za tehnologiju, vjerojatno ne znate svaki dodatak, aplikaciju i mogućnost što vam nudi vaš mobitel. Zato sam odabrala par Tips & Tricks za mobitele koje osobno koristim a vjerujem da će i vama dio njih biti zanimljiv.

Blind test kamera 2018 24 e1543184105718

Isključite rad pozadinskih podataka za aplikacije koje ne koristite. Mnoge su aplikacije i dalje uključene iako ih ne koristite, a s iOS-om ih možete isključiti odite na ‘Settings’, potom na ‘General’ i ‘Background App Refresh’ te odaberite aplikacije koje želite isključiti. Android vam omogućava da djelomično smanjite rad aplikacija. Također u ‘Settings’ potom ‘Data usage’ i kliknite na aplikacije po izboru.

Isključite nepotrebne notifikacije. Osim trošenja baterije za notifikacije koje vam nisu potrebne, često budemo i iziritirani tolikim obavijestima. Na bilo kojim neželjenim notifikacijama u traci obavijesti kliknite duže na notifikaciju da se pojavi sadržaj, potom ‘App Info’, ‘Untick Show Notifications’ i ‘Ok’.

Ne koristite smartfone dok se pune. Jeste li se ikada pitali zašto proizvođači rade tako kratke kablove na punjačima? Zato što ne žele da ih koristite dok se pune. Naravno, nije im mrska niti ušteda u cijenu zbog kratkog kabla :-). Razlog je jednostavan – nekorištenje mobitela tijekom punjenja produžuje život bateriji i ubrzava punjenje.

Postavite vremensku prognozu na zaslon. No, nemojte zaboraviti isključiti notifikacije koje vam stižu svakih nekoliko sati kada se automatski ažurira.

Spremite zanimljivo i/ili potrebno što vidite – screenshotom. ‘Skrinšotajte’ sve korisne informacije, a snimke zaslona se spremaju u galeriji. Na iPhonima pritisnite i držite ‘Home’ gumb zajedno s Sleep/Wake gumbom, a na Androidima pritisnite istovremenu tipke ‘Power’ i ‘Volume Down’.

Promijenite tipkovnicu. Ne morate koristiti tipkovnicu koju ste dobili s mobitelom. Ovo mnogi ne znaju, ali možete pronaći tipkovnicu koja vam odgovara, od Samsunga i HTC-a, preko Androidove tipkovnice ili čak možete koristiti tipkovnicu od Skypea ili SwiftKey.

gboard

Izbor je na vama. Također u postavkama možete utišati, isključiti ili uključiti vibracije kao i zvuk na tipkama. Kako bi promijenili postavke na tipkovnici pod ‘Settings’ ćete naći ‘Language & Input’ (ili ‘Language & Keyboard’) gdje možete promijeniti sve što želite.

Napravite dodatnu pohranu podataka. Mobiteli se mogu oštetiti i završiti na popravku, a u tom slučaju ćete najčešće ostati bez svih podataka. Stoga, napravite redovno back-up podataka kako bi sačuvali sve vrijedne fotografije, dokumente i sl. Postoje mnogi ‘Cloud’ servisi, a možete si odabrati koji vam najbolje odgovara. Također nude opcije sinkroniziranja podataka ili ih povremeno sami prenesite.

onedrive 1

Koristite gumb za glasnoću kako bi snimili selfie. Mnogi ne znaju, ali kako bi lakše snimili selfie, ne morate pritisnuti gumb koji se nalazi na ekranu već možete pritisnuti samo ‘Volume Down’ gumb. Također, provjerite ima li vaš mobitel mogućnosti naredbe fotkanja na glas odnosno određenu riječ, a ona je obično ‘smile’.

Niste osuđeni na kameru koju ste dobili s mobitelom. Iako su kamere danas jako kvalitetne i daju savršene fotke, ukoliko želite fotografirati nešto specifično poput tragove svjetala auta dok se vozite ili želite bolji zoom, samo preuzmite aplikaciju koja vam odgovara. Vrlo jednostavno i dobit ćete željene fotke. Kamere možete preuzeti na ‘Play Store’.

google camera

Koristite Google Translate i Google Maps. Ove aplikacije su najpogodnije za ljude koji puno putu, jer, olakšavaju vam snalaženje u drugim krajevima svijeta. Google Maps je danas najbolja auto navigacija, ako ništa drugo zbog real time praćenja gužvi – to ne nudi nitko drugi!

Imajte sa sobom prijenosni punjač ili power bank. Iako baterije mogu dugo izdržati, ukoliko ste cijeli dan vani, posebno ako ste na putovanju, imajte sa sobom i prijenosni punjač baterije. Neka se javi tko nije nikada ostao bez struje u predvečer 🙂

Smartfoni kao univerzalni daljinski.

daljinski

Danas se sve više i više pametnih uređaja proizvodi, stoga uz kupljeni uređaj, poput termostata, klime, televizora i sl., u uputstvima (osim ručnog korištenja) dobit ćete uputstva za preuzimanje aplikacije na vaš mobitel. Sada prije nego što dolazite doma s posla možete već ugrijati stan.

I pri tome ne morate imati IR blaster na mobitelu, dovoljno je da imate noviji TV kojeg spojite na kućnu WiFi mrežu i imat ćete pristu njegovim funkcijama, uz odgovarajući softver na mobitelu.

Najčitanije