Banner
tekst2naslovna 2

TikTok se prilagođava pravilima EU – nepersolizirani “For you feed” prvi je korak

Još 2022. godine EU je stvorila "digitalna pravila" a jedan od najžešćih protivnika (TikTok) sada se mora prilagoditi.

TikTok je ponovno pod nadzorom Europskih pravila, ali ovoga puta imamo samo riječi hvale za njih. TikTok se odlučio pridržavati pravila koja je uvela Europska unija u vezi s “poslovanjem” na internetu.

Samsung Galaxy Tab S9 FE i Tab S9 FE+ uočeni na benchmark testiranju

Godine 2022., Europska unija je donijela Zakon o digitalnim uslugama (DSA) kako bi regulirala online platforme poput društvenih medija, internetskih tržišta i tražilica. Cilj DSA je uvesti mjere koje će suzbiti diskriminirajuće ciljane oglase, smanjiti nezakonit i mržnjom ispunjen sadržaj na internetu te osigurati bolju zaštitu maloljetnika od štetnog materijala.

HarmonyOS 4 (EMUI 14) je predstavljen – donosi vizualne novitete i više prilagodbe

Nakon toga, EU je pozvala TikTok da uskladi svoje poslovanje s novim zakonom ili će se suočiti s mogućom zabranom. Izgleda da je ova prijetnja imala pozitivan učinak jer je TikTok od tada ažurirao svoja pravila kako bi se uskladio s EU zakonodavstvom.

tekst3sl2 3

Prema objavi na blogu s društvenih medija, TikTok uvodi opciju za korisnike u EU koja omogućuje isključivanje personalizacije u feedu “For You”. Također, korisnici između 13 i 17 godina više neće vidjeti prilagođeno oglašavanje temeljeno na njihovim aktivnostima na ili izvan TikToka.

Petal Maps radi na Huawei satovima bez mobitela

Kada je personalizacija isključena, feedovi “Za vas” i “UŽIVO” će prikazivati popularne videozapise iz lokalnih područja korisnika i diljem svijeta, a udaljavaju se od personaliziranih preporuka sadržaja. Nepersonalizirano pretraživanje ponudit će rezultate s popularnim regionalnim sadržajem i željenim jezikom. Feedovi praćenja i prijatelja će prikazivati kronološki redoslijed praćenih kreatora, umjesto temeljenog na profilu gledatelja.

tekst2naslovna

TikTok je već ranije uveo nekoliko ažuriranja kako bi korisnicima dao veću kontrolu nad preporukama, uključujući filtriranje specifičnih hashtagova u feedu “For You” i mogućnost osvježavanja feeda kako bi se doživio sadržaj kao novopridošao na platformu.

Apple Siri razumjet će vas i kada ništa ne kažete

Dodatno, TikTok spominje dodatnu opciju prijavljivanja za korisnike iz EU. Ta opcija omogućuje korisnicima da prijave sadržaj za koji smatraju da je nezakonit, uključujući i oglašavanje. Prijava će se moći podnijeti iz unaprijed definiranog popisa kategorija kao što su govor mržnje, uznemiravanje i financijski zločini.

tekst2naslovna 4

Sadržaj prijavljen kao nezakonit će proći kroz dva koraka pregleda na TikToku. Ako krši pravila platforme, bit će uklonjen globalno. Ako ne krši pravila, specijalizirani tim će procijeniti njegovu zakonitost prema zakonima određene zemlje. U slučaju da se utvrdi da je sadržaj nezakonit, pristup mu će biti ograničen. Autor i prijavitelj bit će obaviješteni o odluci i razlozima, te će imati mogućnost uložiti žalbu ako se s odlukom ne slažu.

Xiaomi 14 Pro – prvi Android sa Titaniumskim okvirom

Kada će ovo biti dostupno samim korisnicima (konzumentima) sadržaja, nije nam poznato. No vjerujemo kako će novina stići nekom od idućih nadogradnji aplikacije. Naravno ovim primjerom je samo dokazano da ponekad “i veliki igrači” jednostavno moraju poštivati pravila ondje gdje se nalaze. Jer ukoliko to ne učine, svakako im se neće pisati dobro.

Najčitanije