Banner
tekst3naslovna

Tesla prelazi na novi način proizvodnje dijelova – 3D pješčane kalupe

Vodeći proizvođač električnih automobila, Tesla čini se kako bi proizvodni proces podignula na "novu razinu".

Nedavno su procurile informacije koje ukazuju na to da se Tesla, globalno poznat proizvođač električnih automobila i tehnoloških inovacija, priprema za prelazak na revolucionaran proizvodni proces. Ovaj novi pristup uključuje korištenje posebnih tehnika 3D ispisa kako bi se stvorili pješčani kalupi, bitni za proces poznat kao “gigacasting”.

Tesla donosi novu tehniku proizvodnog procesa

“Gigacasting” je tehnika koja omogućava lijevanje velikih, složenih dijelova automobila kao jednog komada metala, umjesto tradicionalnijeg postupka žigosanja i sastavljanja u više koraka. To rezultira znatnim smanjenjem troškova i vremena potrebnih za proizvodnju, kao i omogućava složenije dizajne.

1 23

Dosad su proizvođači automobila izbjegavali lijevanje velikih dijelova zbog visokih troškova razvoja pješčanih kalupa, koji su mogli doseći i do 4 milijuna dolara po kalupu, s dodatnim troškovima od 100 000 USD za svaku iteraciju. Međutim, tehnologija 3D ispisa, posebno metoda “binder jetting”, pruža odgovor na ove izazove.

Tesla predstavila osvježeni Model 3 – evo što donosi

“Binder jetting” je tehnika u kojoj se industrijski pijesak nanosi sloj po sloj na pladanj, dok se tekuće vezivo selektivno nanosi prema digitalnom dizajnu. Ovaj proces rezultira potpunim 3D oblikom kalupa. Osim što je brži, ovaj pristup ima ključnu prednost – znatno smanjuje troškove razvoja i vremena potrebnog za validaciju dizajna. Trošak cijelog ciklusa validacije dizajna samo je 3% u odnosu na konvencionalne metode, a ukupno vrijeme razvoja skraćuje se s godinu dana na samo nekoliko mjeseci.

2 24

Još jedna velika prednost 3D ispisa je mogućnost postizanja veće složenosti u modelu, što je od izuzetne važnosti za strukturne dijelove automobila. Veliki dijelovi često imaju šupljine kako bi se smanjila težina i poboljšala izvedba u slučaju sudara, a 3D ispis omogućava preciznu izradu tih detalja.

Huawei Aito M9 – elektrifikacija ulazi na SUV tržište

Neki drugi proizvođači automobila već koriste slične tehnologije u svojim razvojnim programima. Primjerice, BMW i Cadillac uključili su mlaz veziva u svoje procese, koristeći pisače iz Voxeljeta, dok slične strojeve nudi Desktop Metal’s ExOne.

3

Iako postoje izazovi u implementaciji ovog revolucionarnog pristupa u tvornice, Tesla je poznat po svom disruptivnom pristupu proizvodnji i inovacijama. S obzirom na potencijalne koristi u smanjenju troškova, ubrzanju procesa i poboljšanju dizajna, čini se da će 3D ispis igrati ključnu ulogu u budućnosti proizvodnje automobila i drugih industrija.

Xiaomi ove godine predstavlja MS11 – prvi električni automobil s cijenom od 25,500€

Sigurni smo kako će ovaj primjer pratiti i ostali proizvođači automobila, iako su već neki krenuli tim putem. Naravno zanimljivo će biti za vidjeti kako će tržište automobila reagirati na ove novine kojima idu proizvođači električnih automobila.

3 4

Nadamo se kako će ovakav tip proizvodnog procesa kroz neko nadolazeće vrijeme, nama krajnjim kupcima učiniti da ti modeli budu nešto pristupačniji, no što je to za sada slučaj.

Najčitanije