Banner
tekst2sl1

Tesla predstavila osvježeni Model 3 – evo što donosi

Nakon dugo vremena Tesla nas je iznenadila sa "osvježenim" Modelom 3. Slobodno možemo reći kako je ovaj električni auto u početcima bio "pojam" onoga što danas zovem elektrifikacijom.

Nakon mnogo godina, Tesla je predstavila osvježeni Model 3 na tržištu. Osim što ima novo vanjsko i unutarnje uređenje, domet vozila je također znatno povećan – te sad iznosi 678 kilometara. Sada, hajdemo detaljno istražiti sve bitne inovacije koje donosi nova Tesla Model 3.

Tesla dobiva „nadogradnju” brisača

Tesla se često ponaša kao prijatelj koji uvijek privlači pažnju na sebe na svakom okupljanju. Ovaj put ponovno su u središtu pozornosti s njihovim novim i poboljšanim Modelom 3.

tekst2sl1

Ovaj “osvježeni” Model 3 obećava veći domet, poboljšan dizajn i više značajki. Tesla nas je sve iznenadila predstavljanjem ovog modela, no još veće iznenađenje je činjenica da o ovom novom modelu još nije bilo riječi u Sjedinjenim Američkim Državama – čini se da još nije spreman za tržište prekooceanskog prijelaza. Sada, krenimo korak po korak i razmotrimo sve promjene.

Tesla HW 4 vs. HW 3 – evo zašto nije moguća naknada ugradnja

Model 3 je prošao značajna unaprjeđenja na vanjskom izgledu koja idu puno dublje od površine. Sada ima profinjeniji prednji i stražnji dio, što ne samo da ga čini elegantnijim, već također poboljšava aerodinamiku vozila.

tekst2sl2 1

Ova poboljšana aerodinamička učinkovitost doprinosi produženju dometa vozila. Uz to, automobil je sada duži za centimetar i nešto niži u usporedbi s prethodnim modelom.

Tesla Model 3 „facelift” uočena na cestama

Očito je da izgleda znatno bolje, zrelije i manje “žablje”. Male, suptilne promjene su stvorile veliku razliku. Prema podacima iz Tesle, procijenjeni domet za nadograđeni Model 3 je impresivnih 678 kilometara za Long Range (LR) varijantu.

Ovo predstavlja povećanje od 11% do 12% u usporedbi s trenutnim modelima. Međutim, ovi podaci su temeljeni na europskom WLTP ciklusu, pa trebamo sačekati stvarne rezultate EPA testiranja kako bismo dobili preciznije informacije.

Tesla Model Y – najprodavanije vozilo na Svijetu

Unutrašnjost je također znatno unaprijeđena i sada pruža osjećaj “salona” (jer tko ne bi želio osjećati se kao u luksuznom salonu dok je zaglavljen u prometu?).

tekst2sl6

Nova ambijentalna rasvjeta obuhvaća cijelu kabinu u različitim bojama, a nova instrumentna ploča se elegantno spaja s vratima – stvarno privlačan dizajn koji vas okružuje. Infotainment sustav ima veći zaslon, a čak je i dodan novi 8-inčni stražnji zaslon za putnike na stražnjim sjedalima.

Xiaomi MS11 uhvaćen na cestama

Međutim, jedna promjena izaziva mnogo kontroverzi – upravljač. Na prvi pogled, izgleda manji i malo deblji s ravnim dnom – za sada, sve je u redu. No, velika promjena je uklanjanje mehaničkih indikatora sa strane upravljača i njihova zamjena osjetljivim dodirnim prekidačima na lijevoj strani upravljača. Dok se neki s time slažu, većina preferira klasično mehaničko rješenje.

Ljubitelji glazbe će biti zadovoljni novim audio sustavom. LR varijanta dolazi s 17 zvučnika, dva subwoofera i dva pojačala. To je gotovo kao da idete na koncert u svom automobilu, bez vrištećih obožavatelja i preskupih ulaznica. Tesla je također dodala nekoliko drugih dodataka, uključujući bežično punjenje za dva mobilna uređaja i poboljšane mikrofone za važne Zoom sastanke dok ste u pokretu.

Fiat Panda (električna) izlazi na 125. godišnjicu tvrtke – iduće godine

Ne smijemo zaboraviti promjene koje su se dogodile ispod elegantne karoserije. Osvježeni Model 3 ima revidiranu geometriju prednjeg ovjesa, snažniju strukturu bočnih sudara, novu konstrukciju ovjesa i Hankook gume koje pružaju bolje prianjanje i manju buku.

Također, staklo se sastoji od dvije laminirane ploče s akustičnim filmom za bolju zvučnu izolaciju. Sve ove promjene imaju za cilj poboljšati sigurnost i udobnost tijekom vožnje.

Mercedes-Benz – budućnost elektrifikacije naziva se Vision One-Eleven

Čak su i stražnja sjedala, iako vizualno slična prethodnom modelu, prilagođena za veću udobnost. Osim toga, prednja sjedala su sada opremljena ventilacijom.

Proizvodnja osvježenog Modela 3 već je u tijeku u Teslinoj Gigafactory Shanghai, najvećem postrojenju za proizvodnju električnih vozila u kompaniji.

Alfa Romeo prelazi na „električnu” stranu priče – crossover prvi na tržištu

Prve isporuke na lokalnom tržištu i inozemstvu započet će krajem ovog mjeseca. Očekuje se da će Model 3 stići na europska i bliskoistočna tržišta krajem listopada.

Još uvijek čekamo službeno predstavljanje Cybertrucka – možemo samo reći da je njegova isporuka “nadalje” i da ćemo morati pričekati Teslino vrijeme da saznamo što točno to znači.

Mercedes planira izgraditi mrežu „punionica” do 2030.

Tesla nas je sve iznenadila i donijela značajna poboljšanja s novim Modelom 3, ali kao što znamo, đavolji su u detaljima. Cijena će ostati nepromijenjena, čime novi Model 3 postaje još bolja vrijednost s obzirom na sve te nadogradnje.

Najčitanije