Banner
tekst3sl1 1

Tehnologija “složenih” baterija dolazi na iPhone 15 i Galaxy S24

Kada govorimo o nadolazećim flagship modelima telefona, uvijek spominjemo njihove značajke i surovu snagu. No nikada se ne okrećemo malo konkretnije na bateriju, koja je izrazito važan čimbenik u čitavoj priči.

Kada je riječ o baterijama pametnih telefona, često se spominje njihova autonomija, ali rijetko ulazimo dublje u tematiku da bi se razjasnilo što ih točno čini. Sve do sada, nove generacije baterija za pametne telefone nisu bile detaljnije razmatrane, no čini se da je to očekuje s potpuno novim baterijskim rješenjima koja su već gotovo pred nama. Dolaskom modela iPhone 15 i nadolazeće linije Samsung Galaxy S24, stižu i nove “složene” baterije, kako ih samopouzdano nazivaju, koje će se brinuti za napajanje sve većeg broja pametnih telefona – posebno onih koji dolaze u budućnosti.

Android 14 – kada dolazi na telefone?

Sada, što zapravo znače te “složene” baterije i zašto su bolje od sadašnjih? Na ova pitanja možete pronaći odgovore u ovom članku. Posljednjih tjedana su kružile glasine o mogućem korištenju tehnologije složenih baterija u nadolazećim modelima Galaxy S24 te čak i u očekivanim modelima Apple iPhone 15. Ova inovativna tehnologija, koja je tradicionalno primijenjena u električnim vozilima, pruža niz prednosti koje mogu značajno produžiti trajanje baterije pametnog telefona.

tekst2sl4 3

Za one koji su znatiželjni oko specifičnosti tehnologije složenih baterija, donosimo nekoliko dodatnih detalja koji će pojasniti ovu temu.

Apple prikazuje USB Type-C

Što je tehnologija složenih baterija? Tehnologija složenih baterija, ili punjenje baterija u nizu, predstavlja novi pristup izradi baterijskih ćelija za pametne telefone. Ovaj koncept je osmišljen kako bi se povećao kapacitet baterija pametnih telefona bez povećanja njihove fizičke veličine. To se postiže tako da se više baterijskih ćelija slaže jedna na drugu, umjesto tradicionalnog postavljanja jedne do druge. Ovaj pristup donosi niz prednosti. Prvo, omogućuje veći kapacitet baterije unutar kompaktnog prostora, što je ključno za pametne telefone jer korisnici očekuju dulje trajanje baterije bez žrtvovanja veličine uređaja. Drugo, ovaj pristup omogućuje veće brzine punjenja jer istovremeno punjenje više ćelija smanjuje ukupno vrijeme punjenja.

tekst2sl3 6

Izvješća govore da će Samsung Galaxy S24 biti jedan od prvih pametnih telefona koji će koristiti ovu tehnologiju punjenja. Očekuje se da će ovaj model imati bateriju kapaciteta 5000 mAh, što je značajno veće od kapaciteta baterije trenutnog Galaxy S23. No, što je još zanimljivije od kapaciteta, jest da se očekuje da će tehnologija punjenja baterija u nizu zadržati fizičku veličinu telefona nepromijenjenom.

HONOR otvara IFA-u s temom Unfold Tomorrow

Osim Galaxy S24, i drugi pametni telefoni se spominju kao kandidati za primjenu ove tehnologije, uključujući i iPhone 15.

tekst2sl1 7

Razlika između tehnologija naslaganih i namotanih baterija: Tehnologija složenih baterija predstavlja moderni pristup izradi baterijskih ćelija u usporedbi s konvencionalnim namotanim baterijama. Tehnologija namotanih baterija podrazumijeva da su pozitivna i negativna elektroda smotane zajedno u obliku spirale. Iako je ovaj pristup jednostavan i ekonomičan, nosi određene ograničenosti. Primjerice, neravnomjerno unutarnje naprezanje u ćeliji baterije može dovesti do preranog oštećenja. Tehnologija složenih baterija rješava ovu poteškoću slojevitim slaganjem pozitivnih i negativnih elektroda. To stvara ravnomjerniju unutarnju strukturu, poboljšava efikasnost i produljuje životni vijek baterije. Također, tehnologija složenih baterija omogućuje veću gustoću energije u usporedbi s tehnologijom namotanih baterija.

Prednosti i izazovi punjenja baterija u nizu: Postoje razne prednosti povezane s primjenom tehnologije punjenja baterija u nizu:

  • Dulje trajanje baterije: Punjenje baterija u nizu može povećati kapacitet baterija pametnih telefona za čak 50%, omogućujući dulje korištenje prije sljedećeg punjenja, bez potrebe za kompromisima u veličini uređaja.
  • Brže punjenje: Ovaj pristup također omogućuje brže punjenje. Istovremeno punjenje više ćelija rezultira kraćim vremenom punjenja.
  • Manja veličina: Tehnologija složenih baterija omogućuje izradu manjih pametnih telefona bez žrtvovanja trajanja baterije. Složene baterije mogu biti postavljene blizu jedna drugoj, što čuva prostor.

No, postoje i izazovi s ovom tehnologijom:

  • Cijena: Tehnologija punjenja baterija u nizu zahtijeva veće troškove od tradicionalnih metoda. Precizno slaganje i poravnavanje više baterijskih ćelija povećava troškove proizvodnje.
  • Sigurnost: Nepravilno upravljanje punjenjem složenih baterija može predstavljati rizik. Postoji opasnost od pregrijavanja i zapaljenja ako baterije nisu pravilno ohlađene.
  • Pouzdanost: Tehnologija punjenja baterija u nizu relativno je nova i dugoročna izvedba još nije do kraja istražena zbog ograničenih podataka iz stvarne primjene.

Prema glasinama, Samsung planira primijeniti tehnologiju složenih baterija u Galaxy S24 liniji, posebno u modelima Galaxy S24+ i Galaxy S24 Ultra. Također se spekulira da bi iPhone 15 također mogao koristiti ovu tehnologiju. No, zbog ograničene proizvodnje, ova tehnologija bi mogla biti ekskluzivna za određene modele ili dostupna u oba, ovisno o proizvođaču.

Apple – prelazak s Lightning na USB Type-C priključak / dobre i loše strane

Unatoč izazovima, tehnologija punjenja baterija u nizu obećava revolucionirati način na koji napajamo naše pametne telefone. Omogućava veći kapacitet unutar manjeg prostora, što rezultira duljim trajanjem baterije i bržim punjenjem. No, budući da je riječ o novoj tehnologiji, treba je pratiti i vidjeti kako će se razvijati u praksi.

Najčitanije