Banner
tekst2naslovna 1

Što sve treba imati robot da bi mogao obavljati svoje zadatke? 

Roboti posljednjih godina doživljavaju široku primjenu, kako u industriji, tako i u drugim ljudskim sferama. No, kako bi robotika bila primjenjiva potrebno je pregršt različitih komponenti uklopiti u isti sustav. 

Svijet već desetljećima ne može funkcionirati bez robota. Radi se o složenim sustavima koji u pojedinim situacijama daju značajno bolje rezultate od ljudskog radnika, a vrlo su korisni i u medicinske te znanstvene svrhe.  

Robot je taj koji je izuzetno precizan i dosljedan u provođenju zadanih zadataka. Nema nikakvih problema s obavljanjem monotonih radnji, a krasi ga i velika brzina. Dobro se snalazi u opasnim okruženjima i bez problema se nosi s teškim teretom. Oni najbolji u stanju su bez odmora raditi 24 sata dnevno, pod uvjetom da ih se pravilno održava. 

Nema sumnje, roboti smanjuju troškove poslovanja, a mogu i biti vrlo korisni za čovječanstvo. Primjenjivi su danas u edukaciji, medicini, prostornim istraživanjima, te raznim granama IT industrije. U građevinarstvu im nema premca, a proizvodnja odavno ne može bez njih. 

Steampunk robot LED lampa 1

No, izraditi kvalitetan robot nije jednostavno. Potrebno je ulaganje milijuna eura u istraživanja područja za koje je specijaliziran, a pregršt novca troši se i na njegovu izradu. Zato nabavka robota nikad nije jeftina, a ovo su komponente koje bi svaki od njih trebao imati. 

Ništa bez senzora i kvalitetnog softvera 

Da bi robot bio efikasan, potrebno mu je nekoliko važnih komponenti. Kao prvo, mora imati senzore koji mu daju različite važne informacije. Može to biti vizualno skeniranje, ali i infracrveni senzori, a svrha je percepcija okruženja i detektiranje eventualnih zapreka, na temelju čega dalje robot donosi svoje odluke. 

Naravno, robot mora imati i softver koji određuje kako će obavljati svoje zadatke, odnosno kako će reagirati na ono što senzori detektiraju. Bitni su i aktuatori, komponente koje mu omogućuju da se kreće i realizira zadane radnje. Tu važnu ulogu imaju linearne vodilice. Bilo da su od tvrtke Tuli ili od nekog drugog proizvođača, one omogućuju precizno gibanje robotske ruke, što je obično ključna kretnja, bilo da se radi o proizvodnji ili primjeni robotike u nekoj drugoj djelatnosti.   

LG ROBOTIS

Robot obično ima i alate koji se nalaze na kraju robotske ruke i omogućuju mu da realizira zacrtani zadatak. To mogu biti alati za rezanje ili zavarivanje, hvataljke pa i laser, a za njihovo funkcioniranje bitni su aksijalni kuglični ležajevi. Ti ležajevi služe za rotaciju dijelova i precizno usmjeravanje, a više o njima možete saznati na linku https://www.tuli.hr/lezajevi/aksijalni-kuglicni.  

Nezamisliv je robot bez elektronike i napajanja, jer potrebna je energija, kako za njegov mehanički rad, tako i za njegov softver. Uz sve to, roboti imaju i komunikacijska sučelja, kako bi mogli razmjenjivati informacije s ljudima. Zna to biti mikrofon za primanje glasovnih naredbi ili zaslon za prikaz pa i unos informacija. 

Umjetna inteligencija najveća novost  

U svijetu robotike sve gore navedeno primjenjuje se već desetljećima pa je robot bez besprijekornih senzora, softvera, elektronike, aktuatora i komunikacijskog sučelja gotovo nezamisliv. 

No, u posljednje vrijeme ubrzano se razvija ideja robota pogonjenih umjetnom inteligencijom. Radi se o sustavima koji su u stanju učiti i na temelju naučenog donositi svoje buduće odluke. Takvi roboti već imaju široku primjenu u medicinskoj dijagnostici pa i u kirurgiji, dok se sve više koriste i za industrijsku automatizaciju. 

ai

Autonomna vozila najbolji su primjer robota kojeg pogoni umjetna inteligencija, a danas se takvi sustavi koriste čak i u financijskom sektoru za istraživanje tržišta pa i u kućanstvima za kontrolu uređaja, kao i u različitim istraživačkim misijama. 

Sve u svemu, robotika nastavlja napredovati i polako rješava sve više ljudskih problema. Postoji naravno i zabrinutost zbog primjene AI tehnologije, jer nije nemoguće da se roboti jednog dana otmu ljudskoj kontroli. No, zasad smo još daleko od takvog scenarija, a ako se uvijek budu donosile razumne odluke vezane uz njihov razvoj, trebali bi u budućnosti nastaviti biti faktor koji značajno poboljšava kvalitetu naše svakodnevice. 

Najčitanije