Banner
Sony Walkman WM EX612 2

Sony Walkman WM-EX612 recenzija

Malen, metalan, atraktivan i sa super zvukom: predstavljamo vam Sony Walkman – čukundjeda svih MP3 / MP4 playera. Mladić ima dvadeset godina tek, i samo par ogrebotina…

Sjećate li se 1995.? Bila je to godina Oluje, vremena prije interneta, mobiteli su bili rijetki, digitalni fotoaparati praktično nisu postojali a muzika se slušala manje više, na radiju.

Kazetofoni su bili jedini način snimanja i reproduciranja muzike, do koje smo dolazili snimajući s radija (nema goreg nego kad iritantni voditelj blebeće usred pjesme!) ili poput mene, kod frenda iz teretane. Imao je fini linijski deck sa dva kazetofona za presnimavanje muzike, jasno – uz malu naknadu. Pra-pirat 🙂

Sony Walkman je bio predmet želja. Kojeg, pak, nije bilo lako nabaviti. Barem ne neki od top modela, kod nas se ponekad u Posredniku mogao pronaći pokoji debeo plastičnjak, ali to nije bilo to. No, u Grazu u Austriji ih je bilo.

Sony Walkman WM-EX612 3

Igore, evo ti lova, kupi najbolji model koji nađeš, obavezno s metalnim kućištem. Neću plastični… To su bile upute uz pomoć kojih sam postao presretan vlasnik Sony Walkmana WM-EX612, high end model (koliko se sjećam, bio je samo još jedan bolji…)

Koja je to zvijer! Prilično nevjerojatno što je sve Sony ugurao u kućište tek malo veće od kazete koju vrti. Punjiva NiCD baterija (odapela, naručit ću novu…), mega bass postavke u tri stupnja, Dolby B redukcija šumova, automatsko preskakanje praznih mjesta na kazeti(!), automatski limit glasnoće, kontrole na jako dobrim slušalicama, te mogućnost ponavljanja ( repeat) pojedine pjesme.Tu je još i kvalitetan mehanizam za pokretanje kazete, a sve zajedno radi jako, jako dobro.

Sony Walkman WM-EX612 4

Kvaliteta zvuka u slušalicama je izvrsna i po današnjim mjerilima, no kvaliteta kazeta sa 20 godina starim dance / tehno stvarima baš i nije. Dolby NR redukcija šuma priguši visoke tonove, no radi jako dobro (to je bila napredna funkcija) i eliminira većinu šuma. Mega bas zaista daje rezultate, najbolji je na drugom stupnju a AVLS, tj automatsko ograničenje glasnoće sam manje više držao isključeno 🙂

Sony Walkman WM-EX612 5

Ako ste mlađeg ili približnog godišta proizvodnje kao i ovaj Sony Walkman, teško će vam biti pojmiti da morate kupovati kvalitetnije CrMo kazete jer se obične brže habaju (desetak – dvadesetak preslušavanja i već se čula razlika) i imaju slabiji zvuk, da morate čekati danima da vam omiljena pjesma krene u eteru pa da je snimite (ako imate na čemu…), da 90 ili 120 minutne kazete nisu dobar izbor jer znaju zavlačiti a uz to se i brže troše.

Sony Walkman WM-EX612 6

I da ćete pri kraju baterije – koja je trajala dvadesetak sati, opet sjajan rezultat za Sony – pozorno osluškivati jel mehanizam, zbog slabije struje, počeo zavlačiti pjesme…

Sony Walkman WM-EX612 7

Bilo pa prošlo. No, moj super Sony Walkman i danas radi i izgleda izvrsno, izuzev par ogrebotina što je sjajno svjedočanstvo kvalitete Sony uređaja. A sad natrag u torbicu i ladicu, trenutno nema niti jedan na E-bayu. Do neke sljedeće godišnjice.

Sony Walkman, sretan ti dvadeseti rođendan!

Najčitanije