Banner
tekst2naslovna1

Snapdragon 8 Gen 3 – prikaz moći uz jezgru od 3,7GHz

Snapdragon 8 Gen 3 donijeti će veliku moć - to se vidi po glavnoj jezgri čiji će radni takt dosezati 3,7GHz.

Premda se mislilo kako će Snapdragon po pitanju 8 Gen 2 čipa neko vrijeme biti u miru, čini se kako ćemo i prije nego se nadamo dočekati novog predstavnika samog vrha ponude.

Samsung Galaxy Z Fold 5 – jasan pogled rendera i potvrda glasina / Foto

I neće to samo biti novo izdavanje nekog čipa sa sitnim poboljšanjima, već bi oni trebali ići ne samo „naprijed” po pitanju snage već i po pitanju drugačijeg rasporeda jezgri.

tekst2sl1 9

Na našim stranicama već smo govorili o Snapdragon 8 Gen 3 čipu koji bi trebao biti predstavljen negdje u listopadu a sa sobom će donositi i posve novi raspored jezgri.

Apple odgađa prelazak na nove zaslone za pametne satove do 2025.

Prisjetimo se kako za sada još uvijek aktualni (i zaista moćni) Snapdragon 8 Gen 2 donosi 1+4+3, dok bi Snapdragon 8 Gen 3 to zaista mogao „okrenuti na glavačke” i donijeti velike promijene. Upravo će Snapdragon 8 Gen 3 donijeti sa sobom: 2+3+2+1, odnosno te bi jezgre trebale biti:

• 2x Arm (kodno ime: Hayes) (A5XX) „Srebrne” jezgre

• 3x Arm (kodno ime: Hunter) (A7XX) „Zlatne” jezgre

• 2x Arm (kodno ime: Hunter) (A7XX) „Titan” jezgre

• 1x Arm (kodno ime: Hunter ELP) (Xn) „Gold+” jezgra

Upravo će ta „glavna jezgra” dolaziti s izuzetno (moćnim) radnim taktom odnosno 3,7GHz. Od kojih bi tih pet jezgri bilo namijenjeno za performanse a dvije (preostale) manje jezgre za učinkovitost.

Google Pixel 7a – iznenađenju na predstavljanju nema mjesta

Tvornička oznaka Snapdragon 8 Gen 3 čipa bit će SM8650 a ista bi trebala biti ukomponirana s Adreno 750 grafičkim procesorom. Za očekivati je kako će proizvodnju vršiti TSMC te će se ona temeljiti na N4P čvoru.

tekst1sl1 6

Navedeni čvor i dalje se temelji na 4nm proizvodnom procesu ali s malim porastom učinkovitosti. Sada se zasigurno mnogi od vas pitaju zašto Snapdragon ne predstavi 3nm proizvodni proces.

Tecno Camon 20 – drugačiji modul kamere, telefona koji neće kod nas

Razlog je posve jednostavan, N4P čvor i dalje je vrlo dobar i testiranja su poprilično zadovoljavajuća te za sada proizvođači telefona nisu pokazali želju i zainteresiranost za prelaskom na 3nm proizvodni proces.

tekst1naslovna 9

Pritom su tvornice spremne za početak masovne proizvodnje, samo se čeka završetak testiranja od strane proizvođača pametnih telefona. Ovo bi značilo kako će nadolazeći Apple A17 Bionic biti „bolji” u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3.

Microsoft: Windows 10 je „neslužbeno mrtav” – prijeđite na 11

Pošto će navedeni biti temeljen na 3nm proizvodnom procesu. Ipak (već smo bili i govorili) ono što se očekuje dolaskom 2024. godine je Snapdragon 8 Gen 4, koji će imati 3nm proizvodni proces i biti do 40% bolji u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3.

tekst1sl1 1

Ali to je za sada „dalja budućnost”. Ipak mi sačekajmo dolazak i implementaciju Snapdragon 8 Gen 3 čipa pa ćemo onda o svemu moći „mudrije glave” govoriti. Tko je u prednosti a tko ne.

Najčitanije