Banner

Sigurnost pametnih telefona – nekoliko korisnih savjeta

Samo prije nekoliko godina sigurnost pametnih telefona bila je posljednja stvar na pameti većine korisnika. Danas kada imamo pohranjene gomile podataka  u njima sve više počinjemo obraćati pažnju na sigurnost. 

Sigurnost pametnih telefona: ograničite pristup nepozvanima 

Za sigurnost pametnih telefona prvi korak koji možete učinit je ograničiti pristup nepozvanima. To možete učiniti na nekoliko načina:

phone 1537387 1280

Lozinka (alfanumerička kombinacija znakova)  i PIN (barem s 9 znakova) su prilično sigurne metode zaštite. Osima ako imate lozinke tipa 1234 ili PIN 0000 😀  Uzorak nudi najmanje sigurnosti. Često crtanjem ostavljamo vidljive masne crte na zaslonu. Osobito bi to trebali imati na umu korisnici koji nisu osjetljivi na prljavštinu zaslona.

Biometrijska zaštita kao što je skener šarenice oka ima  još određena ograničenja (noć, naočale…) ali je dobra metoda zaštite. Skener otiska prsta naizgled izgleda sigurna metoda.  Nažalost  može se lako kopirati jer ih ostavljamo svuda.  No, ipak ne možemo reći da je loša zaštita. Osobito sada kada polako dolaze tehnologije u pametne telefone koje mogu razlikovati pravi od lažnog otiska.

Sigurnost pametnih telefona:  krađa ili gubitak uređaja

phone theft

Gore navedene metode ne mogu spriječiti krađu ili gubitak uređaja. Nađete li se u jednoj od tih neugodnih situacija postoji mogućnost da se odredi njegova lokacija putem Interneta i daljinski brzo obrišu podaci na daljinu ( AndroidiOS). Ali lopov će vjerojatno odmah isključiti Internet držeći istovremeno tipku za uključivanje i isključivanje kod Android uređaja.  Također uklanjanjem SIM kartice i baterije ne može se ući u trag uređaju.

Sigurnost pametnih telefona: šifriranjei kriptiranje podataka

Krađa ili gubitak pametnih telefona donose sigurnosni rizik zloupotrebe privatnih podatak koje se nalaze u uređaju.  Bez obzira na to što među podacima nemate kompromitirajućih fotografije ili poruke WA i Vibera, imajte na umu da su to ipak vaše privatni podaci.

Ako vam je otuđeni iPhone možete bit mirni po tom pitanju. iOS ima aktivnu funkciju kriptiranja podataka u uređaju. Android korisnici nemaju opciju kao zadanu. Treba se aktivirati u izborniku Postavke. Pokreće li se prvi puta šifriranje ono može trajati sat ili dva, možda duže. Ovisno koliko imate pohranjenih podataka u uređaju.

Snažniji Android uređaji ne bi trebali značajno usporiti s radom zbog kriptiranih podataka. Kod starijih i slabijih modela smanjenje učinkovitost moglo bi biti vidljivo nakon što se aktivira postupak kriptiranja.

Sigurnost pametnih telefona:  kopija podataka “glavu” čuva! 

Povremeno radite sigurnosne kopije negdje na vanjsku pohranu poput PC računala ili USB flash stika. Tako će te osloboditi malo kapacitet korisničke memorije i smanjiti rizik od gubitka podataka. Ako ste lijeni to provoditi automatizirajte postupak. Kako? Bacite pogled na video prilog i sve će vam biti jasno…..

Sigurnost pametnih telefona: postavite zaključavanje SIM kartice

Zaključavanje zaslona je korisno, ali neće zaustaviti nekog da izvadi vašu SIM karticu iz telefona i koristiti je na drugom telefonu. Osobito imate li neku pretplatu, dok obavijestite mobilnog operatora o krađi, nemala financijska šteta već može biti učinjena.

cyber security 2177284 1280

Sigurnost pametnih telefona: zaštitite e-poštu i IM poruke

Pobrinite se da POP3 ili IMAP mail koristi poslužitelj koji podržava SSL ili TLS za osiguravanje sigurne veze između e-mail programa i poslužitelja. Također za iMessage, Viber i WhatsApp uključite end-to-end enkripciju, jer teoretski ne omogućava nikome osim pošiljatelju i primatelju da pročita i vidi poruke,

smartphone hack

Sigurnost pametnih telefona: postavljanje VPN (Virtual Private Network) mreže je mudra odluka 

Opreza s javnim Wi-Fi mrežama nikada dosta.  Javne Wi-Fi pristupne točke nisu sigurne. Umjesto toga, trebali bi koristiti virtualne privatne mreže (VPN) i tako znatno povećati sigurnost vaših osjetljivih podataka. VPN usluge šifriraju cijeli virtualni prijenos podataka. Jedno od sigurnosnih rješenja za tu namjenu je na primjer aplikacija  CyberGhost VPN.

Želite li određenu „anonimnost “ na Internetu, opet je  VPN (Virtual Private Network) rješenje. Stranice koje ste posjetili teoretski se ne mogu pratiti natrag do IP broja. Na primjer, web preglednik Opera pruža besplatni VPN za iOS i Android sustave.

opera for IOs

Također onemogućite opciju automatskog spajanja na dostupne WiFi mreže. Povezujte se samo s pouzdanim mrežama i uvijek odaberite web veze koje imaju HTTPS – kada je to moguće.

Sigurnost pametnih telefona: Budite svjesni onoga što dijelite i čuvajte pametne telefone 

U trenutku kada podatke spremate u oblaku ili objavite bilo što na društvenim mrežama gubite kontrolu nad podacima. To vrijedi za Google, Facebook i Twitter. Uvijek se može vidjeti što ste objavili premda ste to izbrisali. Činjenica je da bilo kakve informacije koje ste dali na nekoj web stranici se prikupljaju i vjerojatno koristiti za posluživanje relevantnih oglasa.

130613135105 stolen smart phone

Čuvajte uređaj. Nosite ga na mjestima teško dostupnim džeparima (širok prednji džep, duboko u ruksaku ili torbici. Stavljanje na stol u kafiću je prilično rizično, jer u sekundi ga netko može pokupiti sa stola i odjuriti u nepoznatom pravcu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći zadržati sigurnost pametnih telefona. 

 

 

Najčitanije