huawei

Samsung ima odgovor na Sony Exmor RS IMX400 image senzor

Prema informacijama iz Južne Koreje, Samsung pokušava nadoknaditi prednost koju ima Sony CMOS Exmor RS IMX400 CMOS image senzor s mogućnosti snimanja videozapisa u 960 fps. 

Smatra se da je Samsungov  dizajn image senzora malo diferenciran.  Očito, da se izbjegne kršenje određenih patenata, budući je ova tehnologija prvi put predstavljena putem Sony pametnih telefona.

Bez naaslova

Rješenje koje koristi Samsung izgleda ima umjesto troslojne strukture, tradicionalnu dvoslojnu strukturu.  Čine ju senzor za slike i logički sklop odgovoran za računanje na koji je umetnut čip za DRAM predmemoriju. Potonji privremeno pohranjuje podatke putem TSV (Through Silicon Via) tehnologije.

 

Prednosti tehnologije  s DRAM memorijom na čipu

Prednost mobilnog modula za kamere s DRAM memorijom na čipu je ključ za postizanje izuzetno brzog snimanja. Za razliku od klasičnog rješenja gdje je streaming u glavni RAM usko grlo, novo rješenje donosi pohranu čak 1000 slika u sekundi u izuzetno kratkom vremenu.

S druge strane, iPhone X može snimati 240 slika u sekundi na temelju pune FullHD razlučivosti. Također, Samsungov image senzor ima super slow motion capture sposobnost poput Sony IMX400 senzora. Očekuje se da će kamera pametnog telefona  opremljena ovim senzorom biti korisna za hvatanje detaljnog kretanja objekta.  Primjerice osobe koja je zamahnula golf palicom.

gsmarena 002
U izvješću se tvrdi da image senzor ulazi u masovnu proizvodnju u studenom. To ujedno sugerira da bi mogao biti uključen u Galaxy S9.

U usporedbi sa tvrkom Sony, Samsung će imati manje troškove i bolju produktivnost. Razlog je što imaju svoje tvornice koje proizvode senzore slike i memorijske čipove. Sony se mora oslanjati na DRAM (1 GB) proizveden od tvrtke Micron.

Najčitanije