Banner
tekst2naslovna 9

Samsung predstavlja 200MP ISOCELL HP3 – ali neće na flagship modele

Samsung ipak ne donosi 200MP senzor na Galaxy Z Flip 4 / Fold 4 a niti na Galaxy S23 Ultra. Iako će predstaviti novi HP3 senzor od 200MP, njegovi nadolazeći aktualni modeli i dalje će ostati na starim već viđenim i dobro poznatim senzorima.

Iako se mora priznati kako smo nagađali kako će Samsung svoj 200MP senzor predstaviti na nadolazećoj liniji Galaxy Z Flip 4 / Galaxy Z Fold 4 i Galaxy S23 modelima pametnih telefona, čini se kako tome ipak neće biti tako.

Samsung snizio cijene i poklanja 5 godina jamstva na hladnjake

Iako je Samsung vodeći proizvođač senzora kamera izgleda kako po pitanju ukomponiranja u vlastite modele, tu ima ponekih problema.

tekst2sl1

Nemojte da vas ovo zbuni i dalje se radi se senzoru 200MP kamere koju je Samsung predstavio još tamo u prosincu prošle godine a sada se priča ponovno aktualizirala sa dolaskom nove inačice pod imenom ISOCELL HP3.

Samsung „zaboravlja” Galaxy FE liniju pametnih telefona?

Prvo su navodi bili kako će Samsung svoj senzor „prodati” drugima a prvi na redu trebali su biti Motorola i Xiaomi proizvođači.

MicroSD kartice – koristite li još memorijske kartice?

Da bi onda kasnije i sam Samsung vlastiti 200MP senzor ukomponira u svoje nadolazeće modele Galaxy S23 linije.

Google Pixel 7 Pro donosi Tensor 2 – zaostajati će za konkurencijom

Tu se ponajprije mislilo (i najviše se izgleda davalo) Galaxy S23 Ultra modelu i nadolazećim preklopnim Samsung Galaxy Z Fold 4 i Samsung Galaxy Z Flip 4 modelima ali čini se da ništa od toga.

tekst2sl2 8

I dalje će Samsung Galaxy S23 modeli (ponajprije Galaxy S23 Ultra) ostati na 108MP senzoru, dok će Galaxy Z Flip 4 / Z Fold 4 modeli posjedovati 50MP (Fold 4) i 12MP (Flip 4). Ipak moramo se zapitati koji je razlog tome?

Xiaomi donosi 12S, 12S Pro i 12 Ultra – glasine na dlanu

Što to Samsung brine da ne može ili ne želi ukomponirati svoj vlastiti senzor u vlastite flagship modele pametnih telefona? Izgleda kako razlog leži u vremenu potrebnom da obradi fotografije.

MediaTek Dimensity 9000+ – rast performansi i podrška za 320MP

Odnosno previše je vremena potrebno da se obrada fotografije izvrši. I ovako na dostupnim rezolucijama ta obrada predugo traje a možemo tek misliti koliko bi to trajalo kada bi riječ bila o 200MP senzoru.

tekst2sl4 1

Ovdje nemamo namjeru previše ulaziti u stručnu terminologiju već moramo reći kako postojeći chipseti ne mogu pri tolikoj brzini procesuirati sve piksele i stvoriti fotografiju kao produkt.

tekst2sl3 3

Još smo prije spominjali kako će Galaxy S23 Ultra dolaziti sa 108MP senzorom a ne sa 200MP. Ipak Samsung je čini se sada pred novim predstavljanjem novog senzora.

Huawei P50 Pocket je sklopiv, ali ima vrhunski hardver

I dalje će biti riječ o 200MP ali s nešto boljim i značajnijim kvalitetama obrade same fotografije.

Samsung Galaxy Z Flip 4 vs Samsung Galaxy Z Fold 4

Kako i kada će Samsung to ukomponirati u svoje flagship modele, naravno ostaje tek za vidjeti.

Live stream: koliko treba da se slomi Samsung Galaxy Z Flip3 5G?

Ali smo sigurni kako tek po dolasku (izlasku) Galaxy S24 linije (Galaxy S24 Ultra) možemo reći nešto više i o dolasku 200MP senzora pri glavnoj kameri.

Apple ima u planu predstaviti 13,3” OLED MacBook

Ipak čini se kako Samsung koliko god bio uspješan na različitim poljima, kad je on sam u slučaju ipak zakaže. Jer kako se ono kaže „kod postolara su najlošije cipele”.

Najčitanije