Banner
3 11

Samsung ide ka razvoju LPDDR6 RAM-a

Samsung i SK Hynix surađuju na dobivanju certifikata za LPDDR6 RAM, očekujući odobrenje od JEDEC-a, što će omogućiti početak proizvodnje memorijskih čipova za telefone s Snapdragonom 8 Gen 4. Prelazak na LPDDR6 RAM predstavlja napredak u podršci za generativne modele umjetne inteligencije na pametnim telefonima, što bi moglo rezultirati stvaranjem i uređivanjem videozapisa u stvarnom vremenu te poboljšanjem ukupne izvedbe uređaja.

Samsung i SK Hynix udružuju snage kako bi što prije dobili certifikat za LPDDR6 RAM. Prema informacijama iz industrije, očekuje se da će korejske tvrtke započeti proizvodnju memorijskih čipova nakon što standard odobri JEDEC (Zajedničko vijeće za inženjering elektronskih uređaja).

Samsung Galaxy A55 neće kročiti na Američko tlo

Propisi i dokumenti očekuju se da će biti objavljeni u drugoj polovici godine, a Samsung planira pripremiti nove memorijske čipove za telefone opremljene Snapdragonom 8 Gen 4. To je posebno važno jer se očekuje da će generativni modeli umjetne inteligencije uskoro premašiti prag od 10 milijardi parametara.

1 12

Sadašnji Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 već ima NPU (Neural Processing Unit) koji podržava generativne modele umjetne inteligencije s milijardu parametara na uređaju.

Troboj mobilnih procesora: Dimensity 9400, Snapdragon 8 Gen 4 i Apple A18 Pro – koji će biti kralj

Međutim, prijelaz preko koraka od 10 milijardi parametara značio bi značajno poboljšanje u sposobnosti generativne umjetne inteligencije da bolje razumije video i stvori preciznije programske algoritme. To bi rezultiralo poboljšanom ukupnom izvedbom pametnih telefona.

2 14

LPDDR6 RAM još uvijek nema jasno utvrđen put razvoja, posebno kada je riječ o širini pojasa i koliko će biti posvećeno podršci za AI procese. Samsung je do sada unapređivao LPDDR5 (na primjer, verzije 5X i 5T) s fokusom na smanjenju troškova i poboljšanju energetske učinkovitosti, a ne nužno na maksimiziranju performansi.

Samsung Galaxy Z Flip6 s 12GB RAM-a i većim vanjskim zaslonom

Međutim, očekuje se da će se ta strategija promijeniti kada JEDEC, međunarodna organizacija zadužena za standarde poluvodiča, finalizira novu verziju.

3 11

U laičkim terminima, LPDDR6 RAM u kombinaciji sa Snapdragonom 8 Gen 4 mogao bi donijeti sljedeći korak u mogućnostima umjetne inteligencije na pametnim telefonima već 2025. godine.

Samsung počinje 30.07.2024. naplaćivati 16$ godišnje za neke AI značajke

To bi moglo rezultirati stvaranjem ili uređivanjem videozapisa u stvarnom vremenu pomoću generativnih algoritama, čak i stvaranjem sadržaja “iz ničega”, ukoliko sve bude išlo prema planu.

Samsung One UI 7.0 (Android 15) – [lista kompatibilnih modela]

Ovaj napredak u tehnologiji bi imao dubok utjecaj na mnoge aspekte naše svakodnevnice. Na primjer, mogli bismo vidjeti eksponencijalno poboljšanje u kvaliteti videozapisa snimljenih pametnim telefonima, omogućujući korisnicima da stvaraju profesionalno izgledajuće sadržaje s minimalnim trudom.

Samsung Galaxy A55 vs. Samsung Galaxy A54

Također, mogli bismo vidjeti inovativne aplikacije umjetne inteligencije koje koriste napredne algoritme za obradu slike i videa, što bi otvorilo vrata za nove vrste zabave, edukacije i interakcije.

Samsung Galaxy S10 i Note 10 na kraju svojeg postojanja

U konačnici, ovo partnerstvo između Samsunga i SK Hynixa te njihov fokus na LPDDR6 RAM može promijeniti način na koji koristimo pametne telefone i dovesti do revolucije u mobilnoj tehnologiji.

Najčitanije