Banner
Samsung Freestyle 2

Samsung Freestyle je zaista cool projektor

S obzirom na opravdano zanimanje javnosti oko novih Galaxy S22 obitelji pametnih telefona, Samsung Freestyle je lako previdjeti. No to je greška, radi se o genijalnom uređaju po više parametara. Evo zašto!

Isprva, bili su projektori. Carevi kućnog kina, s ogromnim dijagonalama, ništa im nije bilo niti blizu – no to je bilo u doba kad su 32″ televizori bili vrhunac tehnike.

Danas? Sve su rjeđi, osim za poslovne svrhe. I nije neko iznenađenje: televizori velikih dijagonala su postali smiješno jeftini ( u usporedbi s prije 5 ili 10 godina) a mobiteli s izvrsnim i velikim OLED ekranima uzimaju svoj dio kolača konzumiranja multimedije.

Projektori su dobili vjetar u leđa pojavom LED lampi prije 5- 6 godina, kada su skupe i osjetljive žarulje (morali ste ih mijenjati svakih cca 1000 radnih sati) sasvim nestale iz svih klasa. LED diode traju 20 – 30 puta dulje, a i troše daleko manje struje.

Pogađate, to je dovelo do pojave prijenosnih projektora s baterijom, ugrađenom ili eksternom – po potrebi.

Freestyle je najzabavniji gadget kojeg trenutno možete kupiti
Freestyle je najzabavniji gadget / projektor kojeg trenutno možete kupiti

Danas imam OLED TV u sobi, Netflixiram i s mobitela, ali moram priznati: najljepše je gledati filmove iz kreveta, na stropu, s većom dijagonalom i manjim zamorom za oči.

Ne zaboravimo, projektori su najugodniji zbog svoje reflektivne, a ne emisijske prirode. U prijevodu; slika s reflektora vam nikada neće bliještati i zamarati oči jer gledate refleksiju, dok kod televizora gledate direktno u izvor svjetlosti (LED ili OLED, svejedno).

OK, fast forward pet godina, stigao je novi cool igrač Samsung Freestyle. Ima sve preduvjete da postane evergreen, baš poput istoimene pjesme.

Što novog Freestylera čini posebnim? Specifikacije dosta toga otkrivaju:

Samsung Freestyle projektor specifikacije i cijena

 • Rezolucija: 1920 x 1080 (FHD), 16:9
 • Tip projektora: DLP LED RGB
 • Svjetlina: 550 lumena
 • Kontrast: 100.000 : 1
 • Buka u radu: 30 dB(A)
 • Trajnost LED diode: 20.000 radnih sati
 • Baterija: ugrađena, do 2.5 sati rada
 • Zvučnik: 5 W
 • Ostalo: screenshare, automatska keystone korekcija, auto motion plus (interpolacija), PurColor, Multiroom link, Tizen (Smart TV), daljinski upravljač, mogućnost rada na eksternu bateriju
 • Povezivost: micro HDMI, HDMI, WiFi 5, Bluetooth v5.2,
 • Dimenzije i masa: 104.2 x 172.8 x 95.2 mm, 800 g
 • Cijena: 7499 kn

Mogućnosti

Samsung Freestyle 2

Prisjetimo se: DLP projektor je najbolji odabir za kućno kino, ima bolji kontrast i prikaz boja od LCD projektora, koji su pak svjetliji. je li to važno? Ovisi, ako gledate po danu LCD svjetlina donosi prednosti, ali za kućno kino, u mraku, definitivno je bolji DLP projektor poput Samsung Freestyle.

Samsung je Freeestyle opremio modernim procesorima, pa je fokusiranje, niveliranje i keystone korekcija slike automatska i brza.

The Freestyle Lifestyle 12

Tu je i vrlo praktično namještanje veličine slike u četiri koraka, bez pomicanja projektora, kao i korekcija boja ovisno o podlozi na koju se slika projicira. Ovo je jedan od najsposobnijih projektora po pitanju setupiranja – samo ga upalite, i to je to. Ako ste ikada koristili projektor znate kakva gnjavaža može biti dok sliku namjestite i fokusirate…

A kad ga upalite, očekuje vas – Tizen TV, moderan, brz i atraktivan Smart TV kojeg Samsung razvija već godinama za svoje televizore. Povežite ga na internet, i to je to – sve značajke premium modernog Smart TV operativnog sustava su ovdje, a uz to i izgleda i radi dobro. Naravno, tu je i glasovni asistent, zrcaljenje slike s mobitela.

Već se vidim, Netflix, ugašeno svjetlo i svježe obojan strop – tako se može živjeti, da…

The Freestyle Lifestyle 09

No, Samsung Freestyle nije samo klasičan projektor. To je i sposoban omnidirekcijski zvučnik, ima i atraktivan ambijentalni način rada kao i zanimljivu mogućnost streamanja TV slike sa Samsung televizora Q70 ili boljeg, od 2017. godine naovamo.

A baterija? Nije ugrađena, ali možete spojiti neki vanjski power bank, i to je super kad ga nosite u vikendicu naprimjer.

Ako tražite TV za spavaću sobu, a budžet vam je otprilike u razini cijene Samsung Freestyle projektora, kupite si radije njega. To je sjajan izbor i za dječju sobu, za vikendice i spavaće sobe općenito. Super je i za kampiranje i putovanja; stane u svaku torbu ili ruksak.

Najčitanije