Banner
tekst3naslovna 2

Samsung se okreće MediaTek-u i napušta Exynos?

Samsung će Galaxy S22 FE pokretati sa MediaTek 9000 chipsetom, tim potezom napušta Exynos.

Vjerujemo kako ste već negdje čuli kako Samsung razmatra prelazak na MediaTek odnosno Dimensity chipsete. Iako mi osobno u ovo nismo vjerovali (nismo niti željeli vjerovati) sve se više čini i izgledno je da je to scenarij koji nam zaista i dolazi.

MediaTek Dimensity 1300 predstavljen je – 5G, 6nm i Cortex-A78 (3GHz)

MediaTek u posljednje dvije godine bilježi vrhunske prodajne rezultate i same rezultate koji su vrhunski u načinu rada i svakodnevnom korištenju pametnih telefona.

tekst3sl1 2

Samsung to svakako i vidi ali i osluškuje tržište, osluškuje svoje korisnike koji bilježe kritike kada su u pitanju Samsung Galaxy modeli pokretani Exynos chipsetom. Iako je Exynos proizvod Samsunga i s time na umu Samsung bilježi uštede pri proizvodnom procesu i kupovini sirovina izgledno je kako im i to ne ide baš od ruke kao što su „prvaci” u proizvodnji zaslona.

Vivo X Fold – značajke i cijena u javnosti

Kako smo i rekli Samsung je zamijetio uspjeh MediaTek kompanije koja je tu zahvaljujući Dimensity chipsetima. Ovo ne treba biti sada neka „wow” vijest i sve nas ostaviti bez daha s razlogom jer Samsung u svojim pojedinim Galaxy A (Galaxy M) modelima već koristi MediaTek Dimensity chipsete kod pokretanja svojih modela pametnih telefona.

Samsung započinje Beta testiranje Androida 13 (One UI 5.0) – Lista uređaja

Ono što ovdje želimo reći a priča se sve više je to kako će i Galaxy S serija uzeti ovu praksu. Ako ste mislili kako će nadolazeći Samsung Galaxy S23 modela biti pokretani Dimensity chipsetom reći ćemo kako tome neće biti tako, reći ćemo NE.

tekst3sl2 1

Ali Samsung Galaxy S22 FE mogao bi (kada jednom dođe na tržište) biti pokretan MediaTek Dimensity chipsetom te tako izbaciti (prestati koristiti) Exynos chipset. Još jedan „plus” koji ide u prilog MediaTek Dimensity chipsetima je dobar omjer cijene i kvalitete a to je Samsungu izuzetno prihvatljivo i privlačno.

Samsung Galaxy S23 – šuškanja i značajne promjene hardvera i dizajna

Glasine govore kako će Samsung Galaxy S22 FE biti pokretan MediaTek Dimensity 9000 chipsetom koji je rađen na 4nm proizvodnom procesu. Po pitanju grafičkih elemenata Samsung Galaxy S22 FE odnosno MediaTek Dimensity 9000 raspolagat će s Mali-G710 (deset jezgri).

Philips TV & Sound osvojio četiri prestižne Red Dot nagrade

Ako se zaista pokaže točnim i na tržištu se pojavi Galaxy S22 FE s MediaTek Dimensity chipsetom postavlja se pitanje što će Samsung napraviti s Exynos modelima. Sasvim je neupitno kako će Samsung nastaviti razvoj svoje linije chipseta ali će se namjena pronaći u nekim drugim Samsung pametnim uređajima.

tekst3sl3 2

S druge pak strane ovo nam otvara još dodatna pitanja kao primjera kažimo hoće li Galaxy S24 modeli koristiti Dimensity chipsete u globalnoj inačici (što bi značilo kako će se Samsung pozdraviti i od Snapdragon modela), za sada odgovor na to pitanje zaista ne znamo.

Elon Musk kupio 9,2% dionica Twittera

Odnosno ne želimo ništa unaprijed navoditi i govoriti da se kasnije ne bi pokazalo netočnim i pogrešnim. Za sada se zna (poznato je) kako će Samsung Galaxy S22 FE prestati koristiti Exynos i prijeći na MediaTek Dimensity 9000 chipset a kako će čitava priča ići dalje, pokazat će svakako razdoblje koje je pred nama.

Najčitanije