Banner
Panasonic TX L42DT60 9

Recenzija Panasonic TX-L42DT60

Kupite najbolji 3D LED LCD panel na tržištu. Začinite ga sjajnom Smart TV platformom, izvrsnim procesiranjem i sve zajedno upakirate u atraktivno, tanko kućište – ovo je kratak, ali točan opis Panasonica DT60, premium televizora koji cilja u vrh klase

Panasonicove plazme godinama postavljaju mjerila kvalitetom slike, no to ne vrijedi i za LCD televizore. Isprva su kaskali po dijagonalama (do prije par godina najveći LCD im je bio 37″), Smart TV platforma je bila – budimo iskreni – loša, kvaliteta slike prosječna a cijene paprene.

Zadnje dvije godine vidi se zaokret – Panasonic više pažnje posvečuje LED LCD tehnologiji, što se vidi i po rezultatima: njihov TV odio više nije gubitaš, nakon nekoliko uzastopnih godina u crvenom.

No i dalje su Panasonicovi televizori skupi: vrijede li te novce, provjerili smo testirajući Panasonic TX-L42DT60,  LED LCD TV dijagonale 42″ (107 cm) iznad kojeg je samo WT60 serija.

Kad već spominjemo top model, recimo i da se razlike svode na dizajn i ugrađenu kameru kod skupljeg brata. Kvaliteta slike je identična, a želite li skajpati na DT60 kameru možete kupiti zasebno…

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:90/100]

Panasonic DT60 izgleda vrlo atraktivno. Izuzetno tanko aluminijsko kućište s donje strane je obrubljeno prozirnom plastikom, koja cijelom dizajnu daje dodatnu eleganciju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Od današnjeg premium televizora očekujemo tanki rub i okvir kućišta, Panasonic ta očekivanja ispunjava, ali i nadmašuje. Zahvaljujući tankom okviru oko LCD panela televizor je malih gabarita, što olakšava smještaj u prostoru – tom trendu se nema što prigovoriti.

Kvalitetna izrada vidljiva je u svakom detalju, podnožje je aluminijsko; Panasonic ne štedi na krivim mjestima.

Osim donekle na priloženim daljinskim upravljačima: klasičan, veliki, dizajnom je poznat već nekoliko godina unazad, no čvrst je i težak pa djeluje prilično kvalitetno.Manji s touchpadom i mikrofonom za glasovne naredbe je plastičan i korektno izveden, no ne ostavlja premium dojam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opremljenost je izvrsna: WiFi,USB recording, 3D s 4 komada naočala, Smart TV, glasovno upravljanje i touch pad kontroler (oboje radi izvrsno!). DT60 koristi LG-evu 3D FPR pasivnu 3D tehnologiju, što znači da uz cijenu upola niže rezolucije dobivate najugodniji 3D na tržištu, bez titranja i zamaranja očiju. Tradicionalno, Panasonic koristi IPS panele širokog vidljivog kuta ali i osrednjeg kontrasta.

Panasonic deklarira 1000 Mhz skeniranje pozadinskog osvjetljenja, što je više fer nego razno razni MCI indeksi, a oboje zapravo znači: 100 Hz interpolacijski procesor + skeniranje pozadinskog osvjetljenja.

U praksi, brzina odziva je dobra pa su zamućenja slike rijetka. FPD benchmark prikazuje svih 1080 linija – izvrsno.

Kvaliteta 2D slike i zvuka

[rating:80/100]

Nakon paljenja, doživjeli smo kulturološki šok. Nova Smart TV platforma izgleda sjajno – rijetko se kada vidi toliki napredak u odnosu na prethodnika. Po našem sudu, Panasonic je s začelja u jednoj generaciji skočio na sam vrh – da, dopada nam se više i od LG-a i od Samsung Smart TV-a. Pogledajte video:

Glavni feature su prilagodljivi zasloni, koje je najlakše opisati kao home screen Android platforme. Na više početnih zaslona možete stavljati sadržaj koji želite.

Panasonic TX-L42DT60 8

Ovo izgleda i radi vrlo dobro – bravo Panasonic! Ipak, sitničavi kao što jesmo, prigovorit ćemo povremeno tek prosječnoj glatkoći sučelja (iako većinu vremena radi besprijekorno). Dodatno, Smart TV ima malo zanimljivih programa, no USB HD media player radi vrlo dobro, čita titlove a i web browser ne zaostaje – a to je mnogo važnije…

Panasonic TX-L42DT60 9

AR filtar je polusjajan, tzv. semi-gloss što je prilično često kod ovogodišnjih televizora. To znači da se u tamnim scenama i kad je TV ugašen vidite u njemu, ali mutno. To je dobar kompromis između poboljšanja dojma boja i kontrasta glossy premaza, te minimalnog odbljeska mat površina. Ipak, ovaj AR filtar više vuče na glossy nego na mat – pripazite na smještaj ambijentalnog osvjetljenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Procesiranje i skaliranje su jaka strana japanskog proizvođača. SD signal je kvalitetno obrađen, nazubljenja u praksi gotovo da i nema a slika je detaljna i vrlo ugodna. Preciznost boja je dobra u Cinema ili Expert modu koji ne zahtijevaju mnogo podešavanja. Homogenost ekrana je solidna: vidljive su svjetlosne mrlje po kutevima, ali nisu intenzivne pa ne ometaju previše gledanje programa po noći. IPS panel donosi sjajan vidljivi kut, ali i najslabiji kontrast od svih LCD panela, koji se u praksi kreće oko 1000 : 1 (S-PVA cca 3000 : 1). To se vidi u tamnim uvjetima gledanja: crna postaje sivkasta. To smeta, ali postoji lijek: ostavite nešto jače ambijentalno osvijetljenje tijekom gledanja televizora. U svim ostalim uvjetima kontrast i razina crne su vrlo dobri.

Kvaliteta 3D slike

[rating:100/100]

Već i ptice na grani znaju: preferiramo pasivni 3D, jer je i dalje najugodnija platforma za uživanje u 3D filmovima. Potrebno je samo paziti da razmak od TV-a ne bude manji od 2m – u suprotnom nestaje 3D efekat. Vlasnici prvih 3D FPR televizora (LG-evih) ne moraju biti ljubomorni – razlike u kvaliteti 3D slike ne postoje…

Da sumiramo: Panasonic DT60 je atraktivan, izvrsno opremljen premium TV s najboljim 3D mogućnostima i novom, vrlo atraktivnom Smart TV platformom koja je postala jaki adut Panasonic branda. Kvaliteta slike je izvrsna u većini slučajeva zahvaljujući vrhunskom procesiranju i vjernim bojama. Izuzetak je prikaz crne u tamnim uvjetima, no to se može anulirati upaljenim svijetlom.

Panasonic DT60 zapravo ima samo dva nedostatka: slabiji kontrast (IPS matrica) i cijena koja je nešto viša od konkurencije. No, japanski premium se oduvijek skuplje plaćao…

[stextbox id=”info”]
Dopalo nam se:

 • Nova Smart TV platforma – izgleda i radi sjajno!
 • Pasivni 3D
 • Dizajn – tanki okvir, metal i staklo, kvaliteta izrade
 • Širok vidljivi kut
 • Prilično dobra homogenost
 • Vrlo dobra kvaliteta prikaza Movie postavke
 • Vrhunsko procesiranje i skaliranje slike
 • Dva daljinska upravljača, jedan s touchpadom i mikrofonom (glasovno upravljanje)
 • Natprosječno kvalitetan zvuk (mini subwoofer)
 • Četiri komada tankih i laganih 3D naočala

[/stextbox]

[stextbox id=”warning”] Moglo je i bolje:

 • Kontrast – druge LCD tehnologije su bolje po tom pitanju
 • Cijena

[/stextbox]

Specifikacije Panasonic TX-L42DT60

 • Zaslon: IPS matrica,  1920 x 1080, 42″ (107 cm), pasivni 3D
 • 1000 Hz scanning backlight (100 Hz interpolacija – backlight blinking)
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: WiFi, USB HD Media player, DLNA, 4 kom 3D naočala, Smart TV, 2 daljinska upravljača, jedan s touchpadom
 • Cijena: 9.999 kn

Ustupio: Panasonic Hrvatska

Najčitanije