Banner
Samsung OLED TV S90C 15

Najbolji TV godine: Samsung 55″ S90C OLED TV

Dobar, bolji, Samsung 55" QLED S90C - koji se samozatajno zove samo OLED. Kao i prethodna generacija S90C ima vlastitit panel i quantum dot filter pa je je vidljivo bolji od drugih OLED-a. Evo što trebate znati o najboljem televizoru 2023. godine

Rijetko koji televizor mi se svidio kao prošlogodišnji Samsung S90B, prvi OLED tvrtke Samsung s vlastitim panelom i quantum dot filtrom. To mu je omogućilo da odmah zasjedne na sam vrh kvalitete slike, za klasu iznad drugih WRGB OLED televizora (svi ostali OLED televizori na tržištu).

No, kako to nije top model tvrtke Samsung, vidjeli smo neke kompromise, prvenstveno u opremi. Primjerice, S90B nema OneConnect kutiju (izmještena elektronika, ispravljač i konektori) ili najnapredniji AR filter.

Danas Samsung S90C – nasljednik – također nije top model tvrtke, pa niti u OLED klasi (postoji još i S95C).

No iako nije na vrhu po nomenklaturi, po kvaliteti slike svakako jest.

Samsung OLED TV S90C 22

Samsung S90C i dalje nema OneConnect, no dobio je višu svjetlinu od ionako vrlo svijetlog S90B, 144 Hz osvježavanje (vs 120 Hz) te bolji AR filtar i novi Neuronski Quantum 4K procesor slike.

Ionako super tanko kućište sada je smršavjelo za još jedan milimetar, što se vidi iz prikladnog naziva LaserSlim.

OK, a kakav je u praksi?

Možda da krenemo od AR filtra – sada je crna i po danu crna, novi panel više nije sivkaste boje. To je bila jedina zamjerka prethodniku, sada je riješeno. Pogledajte sami:

Samsung OLED TV S90C 4

Dakle, dojam je super i prije nego ga upalite. A to ćete napraviti s novim daljinskim upravljačem.

Nema više aluminijsko kućište, ali je dobio solarno napajanje – sjajno rješenje, ne maviše gnjavaže s baterijama…

Daljinski upravljač je minimalistički, kako smo navikli zadnjih 5 – 6 godina.

Postavljanje televizora? Ultra jednostavno; nemate niti jedan jedini vijak, nogice se spajaju na klik. To je pravo osvježenje i dokaz da je manje – bolje. Baš poput daljinskog upravljača 🙂

Konektori su uobičajeni:

Lijepo, no S90C ćete kupiti prvenstveno zbog – kvalitete slike. A tu itekako ima što za pokazati…

Samsung nije definirao vršnu svjetlinu, no odmah ćete uočiti da je S90c svjetliji od S90B.

Toliko, da ćete i po danu teško razlikovati S90C od vrhunskog LCD-a. Izvrsno!

S time smo dobili sveti gral za filmofile: najširi color gamut na tržištu bez obzira na tehnologiju televizora; perfektnu crnu u tamnim uvjetima (jaka strana OLED-a općenito) te izvrsnu crnu i po danu, uz izvrsnu svjetlinu i HDR prikaz (jaka strana LCD-a).

Tizen TV u najnovijoj generaciji radi brzo i besprijekorno glatko, pravi ga je užitak koristiti. Sustav menija je prilično intuitivan, ali traži kratko navikavanje.

Samsung OLED TV S90C 12

Da nisam jedini koji tako misli, svjedoče i brojne nagrade koje je Samsung S90C osvojio, između ostaloga i ona od TechRadara za TV 2023. godine.

Samsung OLED TV S90C 10

Možda najbolje: ne biste vjerovali, ali postoje i skuplji televizori… Samsung S90C u 55″ dijagonale može biti vaš za 2099 eura (u trenutku pisanja članka).

Ako se možete toliko isprsiti, nemate što dalje gledati… Ili imate: 65″ je 65″, definitivna preporuka općenito za koju ćete morati izdvojiti 3099 eura.

Najčitanije