Banner
tekst3naslovna 5

Qualcomm predstavlja Snapdragon W5 Gen 1 i W5+ Gen 1 – čipove za pametne satove

Snapdragon je predstavio novu generaciju "nosivih chipseta" odnosno namijenjenih za pametne satove - Snapdragon W5 Gen 1 i Snapdragon W5+ Gen 1.

Uvijek kada spominjemo Snapdragon odnosno proizvođača Qualcomm, uvijek je to u kontekstu pametnih telefona. Ali ima Snapdragon i ostale sve „dobre strane” naravno radi se o proizvodnji i plasmanu chipseta.

tekst3sl1 2

Danas imamo prilike pisati o novoj (nadolazećoj) generaciji nosivih čipova, odnosno chipseta namijenjenih korištenju u pametni satovima. Riječ je o dva modela: Snapdragon W5 Gen 1 i Snapdragon W5+ Gen 1.

Samsung Galaxy S23 pokretati će Snapdragon 8 Gen 2

Oba modela temeljena su na 4nm proizvodnom procesu i predstavljaju veliko poboljšanje za nosive uređaje, pametne satove. Moramo reći kako se Snapdragon W5 Gen 1 i Snapdragon W5+ Gen 1 oslanjaju (odnosno nasljednici su Snapdragon Wear 4100+ modela) te sami po sebi predstavljaju značajno unaprjeđenje.

Samsung potvrdio Galaxy Unpacked za 10.08.2022.

Da nije sve plod samo „obične priče” dokazuje i činjenica kako je Snapdragon u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno surađivao s Google-om kako bi WearOS dodatno optimizirao za rad sa Snapdragon W5 Gen 1 i Snapdragon W5+ Gen 1.

Motorola X30 Pro – Snapdragon 8+Gen 1 i 200MP

U usporedbi sa Snapdragon Wear 4100+ ova nadolazeća Snapdragon W5 Gen 1 i W5+ Gen 1 edicija chipseta zauzima oko 30% manje prostora u samom uređaju odnosno može donijeti do 50% veću autonomiju baterije pametnog sata pri svakodnevnom radu. Snapdragon W5 Gen 1 preskače AON koprocesor odnosno nema mogućnosti uštede energije, što je pogodno za „praćenje”.

Kako vratiti nespremljeni Word dokument na MacOS – iBoysoft

Odnosno korištenje pametnih satova za starije, djecu, zdravstvene svrhe i poslovne. Gdje ušteda energije može značajno ograničiti pojedine parametre praćenja (uključenog GPS-a) a Snapdragon W5 Gen 1 to jednostavno neće imati, drugi riječima GPS će stalno biti uključen i raspoloživ za uparivanje.

tekst3sl2 3

S druge pak strane Snapdragon W5+ Gen 1 donosi nešto značajnije mogućnosti a sve se to ponajprije može zahvaliti petero-jezgrenom procesoru (četiri Cortex-A53 jezgre i jedna Cortex-M55) na radnom taktu 250MHz.

Troboj Online Streaming platformi: Netflix, HBO Max, Disney+ ?

Grafičke elemente odrađivat će A702 grafički procesor pri 1GHz. Pripadajuća memorija podržava od sada LPDDR4 na 2133Mhz te je dodana mogućnost strojnog učenja (U55).

tekst3sl3 3

Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1 donosi podršku za Bluetooth 5.3 te nisku potrošnju Wi-Fi odnosno GNSS. Uz navedeno ima podršku za nove značajke kao što su „Deep Sleep” i način rada u hibernaciji.

Samsung „Enhance-X” je AI aplikaciju za obradu fotografije

Snapdragon W5+ Gen 1 također dobiva i LTE s niskom potrošnjom energije što svakako rezultira (i pogodno je) za dugu autonomije baterije pripadajućeg pametnog sata.

tekst3sl4 1

Ističe se kako će Oppo biti prvi proizvođač koji će proizvesti pametni sat upravo sa Snapdragon W5 Gen 1 i Snapdragon W5+ Gen 1 čipovima a u igri su i Compel, Pegatron i Mobvoi.

Amerika uklanja Huawei i ZTE opremu

Od ovih svi sigurni smo da ste svakako i više puta čuli za Oppo, zar ne? Očekuje se da će negdje u kolovozu Oppo na tržište donijeti Oppo Watch 3 koji će biti pokretan upravo Snapdragon W5+ čipom.

Najčitanije