Banner

Kako preuzeti i instalirati Google Play Store – vodič

Kupili ste neki  Android temeljen pametan telefon iz Kine i trgovac vam nije instalirao Google Play? Ništa iznenađujuće. Kina već godinama iz političkih razloga blokira Google usluge i alate. Srećom je vrlo  jednostavno instalirati Google Play, odnosno Google Installer paket u vaš uređaj.   U nastavku donosimo vodič kako da to učinite.

 

Google Play alati mogu se instalirati na nekoliko načina. Metoda će raditi na gotovo bilo kojem uređaj sa sustavom Android, ali može doći do malih odstupanja ovisno o verziji i proizvođaču. Bez obzira koju metodu koristili prvo omogućite u postavkama instalaciju aplikacija iz Nepoznatih izvora.

Postavke uređaj → Sigurnost (Security) →pronađite opciju pod nazivom ”Nepoznati izvori’ i uključite. Pojavit će se upozorenje koje bi trebali u cijelosti pročitati, ali pročitano za sada „zanemarite“.

 

 

1. Instaliranje Google Play preuzimanjem APK datoteke s web izvora

 • Preuzmite ovdje najnoviju Google Play Store APK datoteku s apkmirror.com  mrežne stranice ili   Installer .apk  otvaranjem ove  poveznice. 
 • Otvorite  aplikaciju ’Upravitelj  datoteka’ .   Gotovo svaki današnji uređaj dolazi s unaprijed instaliranom ovom aplikacijom.
 • Pogledajte pod Preuzimanja gdje vam se učitala Google Play APK Store: u internu podatkovnu memoriju ili na SD karticu . Ne podržava li vaš uređaj proširenje memorije  SD karticom, u tom slučaju zna se gdje samo može biti pohranjena 😀

Screenshot 20170129 125352 e1485695872984

 • Nakon što ste pronašli APK, kliknite na ikonu i zatim na Instaliraj. Po završetku imate sve Google Play usluge na vašem pametnom telefonu. Sada, još samo, ponovo pokrenite uređaj.

 

 

2. Preuzimanje i instaliranje kroz trgovinu aplikacija proizvođača uređaja

Svaki proizvođač ima neku svoju trgovinu aplikacija. Za dobivanje pristupa vjerojatno će te morati napraviti račun. Ako to ne bude od vas zatraženo, još bolje.

 • Pokrenite aplikaciju i upišite “Google” u polje za pretraživanje.

ssssssUntitled

 

 • Preuzmite prvu aplikaciju od ponuđenih naziva Google Installer ili onu čija ikona je nalik na Google Play logotip.
  sssssUntitled
 • Nakon instalacije otvorite aplikaciju.  Sada bi trebali vidjeti plavi krug s ispisanom riječi ’install’, ali može bit pisana i kineskim simbolima…..

Uantitled

 • Dodirnite ga za pokretanje instalacijskog procesa
 • Po završenoj instalaciji otvorite aplikaciju i dodirnite žutu okruglu tipku za nastavak instalacije. Sada bi opet mogli bit pitani za dozvolu obavljana instalacije, odnosno zatraženi da potvrdite “Vjerujem u ovu aplikaciju”.  Ovo bi trebali učiniti  za nekoliko aplikacija povezanih s Google uslugama i alatima.
 •  Kada svi programi budu instalirati još samo trebate prijaviti svoj Gmail račun za pristup Google Playu.

 

Još jedna sitnica.  Bilo bi mudro da  opet onemogućite instalaciju datoteka iz Nepoznatih izvora. Uvijek možete ponovno uključiti kasnije ako je potrebno.

Najčitanije