Banner
tekst1naslovna 6

Pametni telefoni bilježe slabiju potražnju u posljednjem kvartalu

Pad potražnje za pametnim telefonima rezultat je nekoliko različitih čimbenika: nestašica čipova, ulazak u novu financijsku krizu, rat i kada se to sve zbroji pametni telefoni se jednostavno ne kupuju.

Ne možemo reći da ovakav ishod nismo očekivali, da mu se nismo nadali. No ipak su nas ove brojke uvelike iznenadile. Kao što i sam naslov govori u drugom kvartalu (drugom tromjesečju) ove godine, značajno je slabija potražnja za pametnim telefonima.

Xiaomi MIUI 14 biti će temeljen na Androidu 13 [Šališ se]?

Naravno više je čimbenika koji dovode do ovakvog razvoja situacije. Osim financijske situacije (dolaska nove gospodarski krize – recesije) tu je i dalje vrlo teška dostupnost čipova.

tekst1sl1 7

K tome trebamo svakako pridodati i daljnji rat između Rusije i Ukrajine čije su posljedice unazadile čitav svijet za nekoliko godina a njegov kraj još se niti ne nazire.

Njuškalo donosi vodič kako sigurno kupovati / prodavati na poznatoj njušci

Kada govorimo o samim brojkama tada bi to izgledalo kako je u svijetu pri Q2 2022. isporučeno (prodano) 316 milijuna pametnih telefona. Iako ova brojka izgleda veliko u stvarni i nije tako.

tekst1sl2 6

To je 9% manje u odnosu na isto razdoblje prošle, 2021. godine. Što svakako daju razlog za brigu kada se dotičemo proizvođača pametnih telefona.

Test kamera Huawei P50 Pocket, P40 Pro+, Samsung S22+, S22 Ultra, Xiaomi 12 Pro

Ako se pitate koji su proizvođači (modeli) i dalji pri vrhu potražnje, tu se i nije baš puno toga promijenilo u odnosu na proteklo razdoblje. I dalje je riječ o Samsungu, Appleu i Xiaomi proizvođaču.

Apples iPhone accounted for 42 of global smartphone revenue in Q1 2021

Točnije Samsung je na prvom dok je Apple na drugom mjestu. Štoviše kada se govori o prvih pet proizvođača koji su zastupljeni na globalnom tržištu, ova dva „igrača” jedina su povećala svoj udio što im svakako daje razlog osmijeha na licu.

Facebook vraća „Feed”

Ono što nas veseli i raduje je to kako su na ostala tri mjesta „kineski” proizvođači, donedavno „no name” modeli pametnih telefona. Naravno tu se na trećem mjestu nalazi Xiaomi, dok nakon njega dolazimo do Oppo-a te Vivo proizvođača.

tekst3naslovna 2

Točnije ovi modeli su za razliku od Samsunga i Applea ostvarili pad dobiti odnosno potražnje na tržištu. Xiaomi je tako „pao za” 3% s prošlogodišnjih 17% na ovogodišnjih 14%.

Amerika uklanja Huawei i ZTE opremu

Dok je Oppo pao za 1% odnosno s 11% na 10%, te kao posljednji u prvih pet proizvođača dolazimo do Vivo koji je s prošlogodišnjih 10% pao na 9% tržišnog udjela.

Xiaomi 12 Pro 7

Moramo priznati kako su sve više na tržištu prisutni modeli srednjeg cjenovnog razreda, koji se samo bilježe na zalihama po skladištima. Teško za predvidjeti kako će se ova situacija stabilizirati i kada će potražnja za pametni telefonima ponovno biti na „uobičajenim” brojkama potražnje.

Google Play uvodi novi način prikazivanja pojedinosti aplikacija

Ali sigurno je kako će proizvođači morati smanjiti cijene modele, kako bi kupci bili zainteresirani za modele. Odnosno s aktualnim financijskim primanjima to svakako ne mogu.

Najčitanije