Banner
Huawei Health Survey image 1

Istraživanje: pametni satovi potiču zdrave navike

Pametni satovi nisu samo fancy dodatak: Huawewi istraživanje pokazalo da je 87% korisnika pametnih satova usvojilo zdravije životne navike

Najnovija paneuropska anketa kompanije Huawei istražuje zdravstvenu svijest, stavove i ponašanja korisnika, naglašava neiskorišteni potencijal pametnih zdravstvenih tehnologija te otkriva koliko je limitirano poznavanje pozitivnih zdravstvenih parametara kod prosječnih potrošača.

  • Samo 50% ispitanih europskih građana tvrdi da je zadovoljno svojom fizičkom spremom, a 91% ispitanika želi poboljšati barem jedan aspekt života koji se odnosi na zdravlje
  • Većina korisnika pametnih satova, njih 88%, tvrdi da njihov uređaj pomaže u poboljšanju njihovog fizičkog zdravlja, dok je 87% ispitanika uvelo barem jednu novu zdravu naviku radi podataka koji su im servirani putem pametnih satova
  • Mentalno zdravlje je na prvom mjestu prioriteta, a spavanje i stres navode se kao dva glavna razloga zabrinutosti ispitanika. Svijest o važnim zdravstvenim pokazateljima vrlo je ograničena kod ispitanih korisnika.
  • Više od polovice, odnosno 54% Europljana ne prakticira redovite liječničke preglede, a 63% ispitanih korisnika pametnih satova posjetilo je svog liječnika nakon što su dobili neuobičajeno zdravstveno mjerenje na svom uređaju 

Huawei Health Survey image 2

Huawei Health Survey 2023., europska zdravstvena anketa čija su saznanja objavljena danas, nudi vrijedan uvid u stavove i ponašanja europskih građana povezana s osobnim zdravljem.

Istraživanje koje je proveo Ipsos1, otkriva neostvarene potencijalne prednosti korištenja pametnih satova u vrijeme kada su preventivna skrb i demokratizacija zdravstvenih informacija kritično potrebne više nego ikada. 

Mentalno i tjelesno zdravlje je na vrhu dnevnog reda prioriteta za pojedince i šire društvo,” napominje William Tian, predsjednik Europske divizije Huawei Consumer Business Group. “Namjeravali smo otkriti daju li europski građani aktivno prioritet svom osobnom zdravlju i prepoznaju li ključne zdravstvene pokazatelje koji su ključni za njihovu opću dobrobit. Osim toga, nastojali smo provjeriti pokazuju li korisnici pametnih satova veću svijest o zdravlju i zdravije navike u usporedbi s onima koji ih ne koriste. Naše je istraživanje otkrilo neke uznemirujuće činjenice, dok je istovremeno nedvosmisleno pokazalo transformativni utjecaj pametnih satova usmjerenih na zdravlje.” 

Renata Sopek Huawei Sancta 1
Renata Sopek i Huawei Watch GT 4

Donosimo sažetak nekih od ključnih nalaza Huawei Health Survey istraživanja: 

I can’t get no (health) satisfaction – rezerviranost ocjene općeg zdravstvenog stanja  ispitanika 

Interes europskih ispitanika za osobno zdravlje je visok, s podjednakim fokusom na psihičku dobrobit  i fizičko zdravlje (>83% u odnosu na >82%).

Međutim, opće zadovoljstvo zdravljem ostaje u umjerenim parametrima i samo je polovica sudionika ankete izjavila da je zadovoljna svojim općim zdravstvenim stanjem.

Naglašena je zabrinutost povezana s fizičkom spremom (24%), pokretljivošću (26%), smanjenom razinom energije (29%) i značajnim postotkom prekomjerne težine ili pretilosti (46%). Zaključno, jasan je apetit i potreba za značajnim zdravstvenim poboljšanjem. 

Put popločen dobrim namjerama često vodi do razočaravajućih ishoda 

91% ispitanih ljudi izrazilo je želju poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila direktno povezanog s njihovim zdravljem. Većina njih navodi poboljšanja u gotovo četiri (3,9) najčešće odabrane zdrave navike od onih ponuđenih u ispitivanju.

Tako je smanjenje stresa bilo glavni prioritet za 43% ispitanika, a zatim ide održavanje korektne tjelesne težine kod njih 40%. Fokus na zdravu prehranu navodi 35% ispitanika, isto kao i na postizanje dovoljne količine sna, dok njih 34% navodi želju na uvođenje svakodnevne tjelovježbe.

Unatoč tim iskazanim težnjama ispitanika, čak 72% europskih građana priznalo je da im je potrebna dodatna motivacija ili da često gube motivaciju u provođenju zdravih životnih navika. 

Jaz između stvarnih činjenica i neprovjerenih medijskih natpisa koči napredak 

Iskazano znanje o važnim zdravstvenim pokazateljima vrlo je ograničeno kod ispitanika, pri čemu većina mjera koje su ispitanici naveli uopće nisu stvarni zdravstveni parametri, već medijski propagirane aktivnosti u ekvivalentu članaka “Zašto piti više vode s limunom”.

Svijest o tome koje su metrike i njihova točna očitanja potrebna za skeniranje zdravstvenog stanja svakog pojedinca pokazala se vrlo niskom. Međutim, ova rupa u znanju može se prebroditi redovitim pristupom personaliziranim zdravstvenim očitanjima koja izravno utječu na dublje razumijevanje osobnog zdravstvenog stanja. 

Više opcija zdravstvenih mjerenja + mali pomaci u navikama = opipljive i brze promjene 

Dosljedno praćenje višestrukih zdravstvenih parametara pomaže u razvoju važnih malih navika i promjeni ponašanja pojedinaca, dok podaci Huawei Health Survey istraživanja pokazuju kakav utjecaj pametni satovi mogu imati na sve navedeno.  

  • U prosjeku, europski korisnici pametnih satova imaju 51% veću vjerojatnost da će biti svjesni točnih ciljanih mjerenja za sve bitne zdravstvene parametre u usporedbi s onima koji ne koriste pametne satove. Dodatno, korisnici pametnih satova pokazuju 75% veću vjerojatnost poznavanja svoje ciljane tjelesne masnoće, kao i 71% veću vjerojatnost poznavanja svog točnog dnevnog ciljanog unosa kalorija. 
  • Korisnici pametnih satova provjeravaju svoje temeljne zdravstvene metrike dvostruko češće od onih koji ih ne koriste. Tako prate broj otkucaja srca, zasićenost krvi kisikom i potrošene kalorije gotovo tri puta češće od osoba bez uređaja2. Među dnevno praćenim mjerama prevladavaju one vezane za tjelesnu aktivnost, poglavito broj koraka u danu. Gotovo polovica svih ispitanih korisnika pametnih satova svakodnevno prati broj koraka i trudi se ostvarivati preporučene vrijednosti što je važan korak u poboljšanju zdravlja. 
  • Korisnici pametnih satova ozbiljno shvaćaju obavijesti o zdravlju,  tako da više od 74% njih traži zdravstveni savjet kada ih njihov uređaj upozori na abnormalne pokazatelje. Na kraju, sve ovo  dovodi do toga da 63% ispitanika posjeti liječnika specijalista radi daljnje analize. 
  • Impresivnih 87% ispitanih korisnika pametnih satova navodi da je usvojilo nove zdrave obrasce ponašanja na temelju informacija koje su dobili putem uređaja. U konkretnoj primjeni, to su u prosjeku dvije promjene po korisniku. Zdrave promjene kod ispitanika uključuju povećanu učestalost vježbanja (47%), duže trajanje vježbanja (41%), poboljšane navike spavanja (39%) i promjene u načinu prehrane (28%). 
  • Korisnici pametnih satova svojim uređajima pripisuju dosta pozitivne rezultate, pri čemu se 88% korisnika slaže da njihov uređaj može pomoći u poboljšanju njihovog fizičkog zdravlja, njih 86% navodi da im podiže ukupnu kvalitetu života, dok njih 76% pripisuje važnost pametnih satova za njihovo mentalno zdravlje. 

Napredni uređaji i metrike dostupni svima rezultat su dugogodišnjeg ulaganja u tri HUAWEI Health laboratorija 

Huawei je proveo desetljeće razvijajući svoj globalno priznati portfelj nosive tehnologije koji uključuje hardver, softver i ostale dodatne usluge. Neumoljiva predanost istraživanju i inovacijama u tehnologiji zdravlja i fitnessa omogućila je ovom tehnološkom divu razvoj nevjerojatno sofisticiranih, preciznih i inteligentnih senzora za cijelo tijelo. 

Uvažavajući sve veće potrebe tržišta zdravlja i fitnessa, Huawei nastavlja raditi na kompleksnom istraživanju algoritama praćenja zdravstvenih parametara putem svojih nosivih tehnologija. Ti napori su dodatno unaprijeđeni osnivanjem tri Huawei Health Lab istraživačke ustanove, počevši s 2016. kad su otvorene one u Xi’anu i Songshan Lakes u Kini.

Ove godine Huawei je otvorio i europski istraživački laboratorij u Helsinkiju u Finskoj, gdje multidisciplinarni znanstveno-istraživački tim koji se sastoji od 6 doktora znanosti i 20 stručnjaka iz 7 zemalja EU, istražuje inovacije u područjima fiziologije, umjetne inteligencije, strojnog učenja, testiranja softvera i softverskog inženjerstva. Ovakva organizacija osigurava da svako područje istraživanja sporta i zdravlja dosegne svjetske napredne standarde. 

Najčitanije