Banner
Kugoo G Max 7

Novi Zakon o sigurnosti na cestama je jako loš. Evo zašto

Na stranu očite nelogičnosti, neznanje osoba koje ga pišu, i inat pojedinih osoba koje godinama ne žele dopustiti vožnju skutera od 125 kubika s B kategorijom - od sada je svaki drugi romobil nelegalan. Beznadno, a kazna za vožnju je tisućicu...

Vjerojatno ste ovih dana pročitali ponešto o novom Zakon o sigurnosti na cestama. Nažalost, kolege novinari su samo kopi – pejstali PR kojeg je poslala jedna agencija, površni kakvi jesu, bez  ikakvih suvislih komentara – čast izuzecima.

A novi Zakon o sigurnosti na cestama ne valja, iako je u nekim stvarima korak u pravom smjeru. Ali je nedorečen, pa sam tražio komentare Centra za Vozila Hrvatska i MUP RH.

No krenimo redom, od nama najzanimljivije kategorije – električnih romobila i bicikala.

Osobno prijevozno sredstvo

Tako sada nadopunjeni Zakon o sigurnosti na cestama, koji vrijedi od subote 30.7.2022. godine, prepoznaje novu kategoriju vozila – osobno prijevozno sredstvo, gdje spadaju i daleko najbrojniji i najčešća takva vozila – električni romobili, pored monocikala i raznih varijanti Segwaya (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Kugoo G Max 8

Novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama osobna prijevozna sredstva su vozila čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW te koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h.

Propisano je da takva vozila moraju voziti trakom za bicikliste a ako je nema onda trotoarom s brzinom prilagođenom pješacima. Definira se 5 km/h, što nije dovoljno za normalnu vožnju romobilom, ali realno, ako ne radite gluposti neće vas nitko dirati. Kako će policija izmjeriti jeste li se vozili 5 km/h ili 7 km/h po trotoaru :-)?

biker

  1. blesava odredba – svi vozači osobnog prijevoznog sredstva moraju nositi kacigu. Iako nitko nikad u Hrvatskoj nije poginuo, a u padovima stradavaju ruke i noge, a tek onda glava? Dodatno, biciklisti – od kojih neki električni idu također vrlo brzo – ne moraju nositi kacigu ako imaju više od 16 godina.
  2. blesava odredba – nisu definirani nikakvi standardi za kacige. Možete staviti plastični tanjur na glavu, i vozi…
  3. blesava odredba – vozači ne smiju nositi slušalice na OBA UHA. To su mnogi protumačili kao da se slušalice uopće ne smiju nositi, ali u zakonu lijepo piše na oba uha. Dakle, na jednom uhu smijete imati slušalicu. Zašto je to blesavo? Jer, pješaci smiju pričati na mobitel i istovremeno imati slušalice na oba uha, i takvi hodati bilo gdje…
  4. blesava odredba – zakonom je upravo postalo nelegalno cca pola električnih romobila. Ako je brži od 25 km/h, ili ima više od 600 W vaš romobil je nelegalan.

Glede 4., poslao sam upit Centru za Vozila Hrvatska, kako se može legalizirati brži i/ili jači romobil? Odgovor je:

Poštovani,

člankom 1. točkom 104. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama „Narodne novine“, broj: 85/2022 koji stupa na snagu 30.7.2022. godine propisano je da je osobno prijevozno sredstvo vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Sukladno navedenim odredbama zakona i podacima  koje ste dostavili, električni romobili koji mogu razviti brzinu veću od 25 km/h ne mogu se svrstati u kategoriju osobnog prijevoznog sredstva.

Nadalje, člankom 2. točkom 38. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine, broj: 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19 i 42/20) propisano je da je moped motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi 4kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km na sat, a točkom 39. istog članka propisano je da je motocikl motorno vozilo s dva kotača čiji je radni obujam motora veći od 50 cm3 s bočnom prikolicom, ili bez nje i/ili koje na ravnoj cesti može razviti brzinu veću od 45 km/h.

Osim navedenih tehničkih specifikacija, vozilo mora biti postupkom homologacije svrstano u kategoriju L1 (moped) ili L3 (motocikl) što se dokazuje EU certifikatom o sukladnosti (u daljnjem tekstu: COC dokument (EU Certificate of Conformity)) kojeg izdaje proizvođač, a u kojem su navedeni tehnički podaci o predmetnom vozilu i dodijeljena mu kategorija.

Dakle, ako se radi o vozilu koje se zbog svojih karakteristika (npr. prevelike najveće brzine)  ne može svrstati u vrstu vozila „osobno prijevozno sredstvo“, bit će ga moguće registrirati ako posjeduje COC dokument. Ako takav dokument ne postoji, vozilo se neće moći registrirati.

COC dokument

Okk, treba mi COC pa ga mogu registrirati? Kako to ide, provjerili smo kod jednog trgovca motociklima, koji u ponudi ima i snažne električne romobile. Odgovor je jasan:

COC dokument ne može dobiti niti jedan romobil, niti će moći, jer takva vozila moraju imati svjetla, žmigavce, sjedalo… Dakle, to imaju samo električni skuteri / motocikli.

Lijepo. Da čujemo što nam kaže MUP:

Poštovani,Zakonom je propisano da je prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka zabranjeno kretanje vozilom koje se može samo uravnotežiti, monociklom s motornim ili električnim pogonom, romobilom s motornim ili električnim pogonom i sl., koje sukladno odredbama ovoga Zakona ne spada u osobno prijevozno sredstvo i nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima. Električni romobili i slične naprave koje ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava bilo da je veći radni obujam od 25cm3 ili snaga elektromotora jača od 0,6 kW ili imaju ugrađeno sjedalo ili se kreću brže od 25 km/h ne smiju sudjelovati u prometu na javnim cestama i površinama te je za takve slučajeve predviđena novčana kazna od 1.000,00 kuna. S poštovanjem, MUP RH.

Da sumiram: ako imate romobil koji ide brže od 25 km/h, i/ili je snažniji od 600 W, vaše vozilo je nelegalno i ne smijete ga voziti. Ako s oglušite o novi zakon kazna je 1000 kn…

Najčitanije