huawei
1 3

Internet unutar EU od sutra je drugačiji!

Akt o digitalnim uslugama stupit će na snagu sutra za sve internetske posrednike u EU, donoseći veću transparentnost, strože kontrole nad sadržajem i ciljanim oglašavanjem te godišnje vanjske revizije za velike platforme poput Facebooka i Amazona. Ova inicijativa predstavlja ključnu točku u regulaciji interneta, stvarajući sigurnije online okruženje i definirajući jasne odgovornosti za platforme u suočavanju s izazovima poput govor mržnje i dezinformacija.

Od sutra, Akt o digitalnim uslugama stupit će na snagu za sve internetske posrednike u Europskoj uniji, označavajući početak novog doba u online regulaciji.

OpenAI predstavio Soru – alat za generiranje video zapisa pomoću teksta

Prema pisanju portala Index.hr, navedeni akt već se primijenjuje na 19 velikih internetskih platformi i tražilica s više od 45 milijuna korisnika mjesečno, sada će se proširiti na sve platforme koje služe korisnicima u EU.

1 3

Izvršna potpredsjednica Komisije, Margrethe Vestager, ističe da ova inicijativa omogućuje korisnicima, državama članicama i platformama alate za oblikovanje sigurnijeg i transparentnijeg internetskog prostora.

EU – nema više programiranog kvarenja mobitela i televizora

Povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton, naglašava da će ovo novo doba donijeti sigurniji internet, veću transparentnost i odgovornost, te bolju zaštitu od nezakonitog sadržaja.

tekst2sl5 1

Ali kako će ovo utjecati na korisnike? Akt o digitalnim uslugama donosi veću transparentnost u moderiranju sadržaja i postavlja jasna pravila kojima će se suzbiti netransparentne i zavaravajuće prakse na internetu. Ova regulativa primjenjivat će se na sve pružatelje usluga hostinga, internetske trgovine i platforme unutar EU.

HAKOM: Nova pravila omogućuju korisnicima vlastitu opremu za širokopojasni Internet

Nadalje, platforme koje nisu klasificirane kao vrlo velike bit će pod nadzorom nacionalnih regulatornih tijela, osiguravajući da se pravila poštuju na razini država članica. Ovo osigurava da će gotovo sve online platforme, tržišta i posrednici s korisnicima u svih 27 zemalja biti obuhvaćeni regulativom.

tekst2naslovna 3

Jedino najmanja poduzeća bit će izuzeta, što znači da će tisuće web stranica, uključujući i popularne platforme poput eBay-a i OnlyFans-a, biti podvrgnute novim pravilima.

Internet prisutan 31. godinu u Hrvatskoj

Ove platforme morat će biti transparentne u vezi s digitalnim oglasima, uključujući informiranje korisnika o tome zašto vide određeni oglas i tko ga je platio.

tekst1sl1

Osim toga, platforme će biti obvezne brzo uklanjati ilegalne sadržaje, govor mržnje i lažne informacije te blokirati lažne oglase i prevare. Svi sadržaji koji nude online kupovinu morat će biti provjereni od strane platforme kako bi se osigurala sigurnost korisnika.

Samsung razvija 6G tehnologiju u partnerstvu s Princetonom

Stroža pravila bit će uvedena i za ciljano oglašavanje, zabranjujući oglašavanje za korisnike mlađe od 17 godina te ograničavajući korištenje osjetljivih podataka poput političkih uvjerenja ili seksualne orijentacije u svrhu ciljanja oglasa.

CC1 1

Osim toga, platforme će biti podvrgnute godišnjim vanjskim revizijama kako bi se osiguralo da posluju u skladu s propisima. Imenovano je 22 “vrlo velike” tvrtke koje će biti podložne ovoj reviziji, uključujući poznate platforme poput Facebooka, Amazona, Instagrama, TikToka i drugih.

Preporucamo.com od sada i na Discord-u

Nacionalni koordinatori bit će odgovorni za nadgledanje provedbe ovih pravila, osiguravajući da platforme djeluju u skladu s propisima. Uz Akt o digitalnim tržištima, ovaj akt predstavlja ključnu točku u regulaciji interneta, stvarajući sigurnije online okruženje, definirajući jasne odgovornosti za platforme i suočavajući se s izazovima kao što su nezakoniti proizvodi, govor mržnje i dezinformacije, te transparentnošću u korištenju podataka.

Najčitanije