Banner
1 7

Novi EU zakon dodatno na strani potrošača – 12 mjeseci garancije nakon popravka

Nakon što smo govorili o raznim pravilnicima i zakonima koje je EU donjela da bi stala na "stranku" kupca, evo nam još jedan takav.

Android 15 donosi arhiviranje aplikacija koje često ne koristite

Europsko vijeće i Parlament nedavno su postigli dogovor o privremenoj verziji direktive o pravu na popravak, označavajući značajan korak prema jačanju prava potrošača i poticanju održivosti.

Asus Zenfone 11 donosi i Ultra model

Ova inicijativa obuhvaća nekoliko ključnih aspekata koji bi mogli značajno utjecati na način na koji proizvođači obavljaju popravke i podržavaju održivost.

Apple kupuje startup Brighter AI u svrhu anomiziranja privatnih podataka

Jedan od ključnih elemenata nove direktive je produženje jamstva za potrošače nakon popravka. Prema dogovoru, proizvođači će biti obvezni pružiti dodatnih 12 mjeseci jamstva korisnicima nakon što im se proizvod popravi. Ovo će pridonijeti povećanju povjerenja potrošača u trajnost proizvoda i potaknuti proizvođače da pruže kvalitetnije popravke.

Europska Unija donijela uredbu da od 2026. punionice budu na svakih 60km

Još jedan važan aspekt direktive odnosi se na dostupnost rezervnih dijelova po razumnoj cijeni. Proizvođači će biti obvezni ponuditi rezervne dijelove po pristupačnim cijenama, čime će se omogućiti lakši pristup potrošačima dijelovima potrebnim za popravak njihovih proizvoda.

1 7

Ova mjera podržava održivost jer smanjuje potrebu za kupovinom potpuno novih proizvoda zbog nedostatka dostupnosti dijelova.

EU – nema više programiranog kvarenja mobitela i televizora

Jedna od revolucionarnih odredbi direktive je obveza proizvođača da prihvate rabljene ili rezervne dijelove za 3D printere. Ovo otvara vrata za veći broj potrošača da sudjeluje u održivom gospodarenju resursima, potičući recikliranje i ponovnu upotrebu dijelova umjesto njihovog odbacivanja.

Apple 2026. planira predstaviti sklopivi uređaj – zamijenit će iPad Mini

Dodatno, proizvođači će biti obavezni izvršiti potrebne popravke u razumnom roku, čime će se osigurati da potrošači ne budu suočeni s dugim čekanjima na popravke svojih proizvoda. Ova mjera čuva pravo potrošača na izbor između popravka i zamjene za neispravne proizvode koji su još uvijek pod jamstvom.

2 1

U cilju olakšavanja komunikacije između potrošača i servisnih centara, uveden je standardizirani europski obrazac za informacije o popravcima.

Samsung Galaxy S24 Ultra ima problem sa zaslonom

Ovaj obrazac će biti besplatno dostupan i pružit će korisnicima jasne informacije o vrsti popravka, troškovima i vremenu potrebnom za izvođenje popravka. Ova inicijativa posebno će pomoći malim servisima u pružanju bolje usluge i transparentnosti u odnosu s kupcima.

Apple Vision Pro i test izdržljivosti

EU će također poduzeti korake prema stvaranju europske internetske platforme za popravke, koja će sadržavati detalje o uslugama popravaka dostupnim u zemljama članicama.

DXOMARK testirao Samsung Galaxy S24 Ultra

Ova platforma će olakšati potrošačima pronalaženje kvalitetnih servisa u njihovom području i potaknuti konkurenciju među servisima.

Facebook sutra puni 20 godina – društvena mreža koja je promijenila internet

Unatoč tome što će uvođenje novih odredbi u stvarni zakon potrajati neko vrijeme, ova direktiva predstavlja značajan korak prema jačanju prava potrošača i promicanju održivog korištenja proizvoda.

Samsung Galaxy Z Fold 6 donosi značajni redizajn

Očekuje se da će ove promjene potaknuti proizvođače da razvijaju dugotrajnije proizvode i podrže tranziciju prema društvu koje cijeni popravak i održivost.

Najčitanije