Banner
tekst2naslovna 2

Netflix i TikTok prestaju sa radom u Rusiji

Još dva internetska servisa Netflix i TikTok prestali su pružati svoje usluge u Rusiji.

Popularna platforma za filmove i serije „Netflix” prestala je s radom u Rusiji. Još je jedan to servis u nizu koji ograničava ili u potpunosti prestaje s radom u Rusiji. Pisali smo već o problemima koje je Meta tvrtka (nekada poznatija kao Facebook) uzrokovala Ruskim vlastima pa je s toga Rusija odlučila blokirati korištenje Facebooka.

Apple „Peak Performance” – uz iPhone SE 3 (2022) dolazi i iPhone 13 u zelenoj boji

Iako za sada nije navedeno hoće li i ostali servisi u vlasništvu Meta tvrtke naići na slične probleme, mnogo tvrtke počele su s ograničavanjem rada u Rusiji i iznošenjem samo istinitih sadržaja u vezi krize koja je zadesila Ukrajinu.

tekst2sl1

Osim Netflixa neki izvori govore kako je slično napravio i TikTok a sve s razlogom donošenja zakona Ruske Federacije koji govori kako iznošenje „neistina” može rezultirati zatvorskom kaznom od 15 godina.

Rusija želi zabranu „lažnih oglasa” na YouTube platformi

Rusi smatraju kako ne vode rat u Ukrajini već da je riječ o „akciji oslobođenja” i sve one medije i servise koji se izjasne kako se u Ukrajini vodi rat, bit će strogo kazniti i imati velike posljedice.

Rusija blokirala Facebook

Američki senat osudio je ovakvo donošenje zakona o objavi „lažnih vijesti” kako smatraju u Kremlju a naravno da sve to vodi i koordinira Ruski predsjednik. Već smo bili rekli kako se posljedice rata osjete na ekonomskoj razini (poskupljenje naftne, plina, struje) a počelo je i tek će uslijediti uveliko i poskupljenje namirnica u trgovinama te će sam način života i standard dobiti značajan pad.

tekst2sl2 1

Za sada nije navedeno hoće li se ikada Netflix (naravno kada sve prođe) vratiti u Rusiju ali je jasno vidljivo kako je Netflix ovim potezom stao na stranu žrtava i osudio rat ma kakav on bio.

Petarda iz TCL-a: Predstavili su 5 novih pametnih telefona

Prisjetite se kako smo na našim stranicama pisali već o mjerama koje Google poduzima da spriječi sve veći i učestaliji prodor lažnih vijesti kako na svojoj istoimenoj tražilici tako i na YouTube platformi.

Dimensity 8100 pobjeđuje Snapdragon 8 Gen 1 – ovo nije očekivano?

Time su također čelnici Googlea stali na stranu Ukrajine i Ukrajinaca i osudili Rusku agresiju. Ne samo da se Google pobrinuo s micanjem sadržaja koje propagiraju Rusku stranu već će i novčano Google pomoću Ukrajini u naumu da se ova kriza i ratno stanje što prije i što brže završi i prebrodi.

tekst2sl3 1

Neće biti lako ali je sve veći broj internetskih tvrtki, (i to zvučnih) servisa i usluga koje svakodnevno koristimo stalo na stranu Ukrajine. Bilo da je riječ o blokadi (potpunom prestanku rada) ili djelomičnom usporavanju rada (pojedinih dijelova) svojih sadržaja u Rusiji.

Lenovo Legion Y90, predstavljen – mobilno igranje dobiva novu dimenziju

Čak su se pojavile glasine kako Putin razmišlja o potpunom „isključenju s interneta” a to bi se trebalo desiti krajem ovog mjeseca. Ako se te glasine ostvare značit će to kako će Rusi biti zakinuti za sav sadržaj vezan uz ratno stanje i jedino će imati pristup Ruskim informacijama (izvorima) koje rat i onako nazivaju „oslobodilačkom akcijom”.

Najčitanije