Banner
tekst1naslovna1 2

EU – nema više programiranog kvarenja mobitela i televizora

Europski Parlament usvojio je zakon gdje „informacijama s prodajnih pakiranja” želi stati na kraj, kao i programiranom kvarenju uređaja nakon isteka jamstva. Evo detalja

Znamo koliko je dobro i vrlo potrebno znati da prilikom kupnje pametnog telefona ili tableta jednostavno sve informacije u vezi proizvoda budu jasno otisnute na prodajnom pakiranju.

Tehnologija baterije vivo mobitela

Primjera navedimo kako prilikom kupnje pametnog telefona sa stražnje strane imate samo one „osnovne informacije” koje se dotiče specifikacija, kapaciteta baterija, mogućnosti kamera.

tekst1naslovna 3

Ali zasigurno ćete se složiti s nama kako je sve to poprilično šturo i dosta nejasno većini korisnika odnosno kupaca. Jer nisu svi upućeni u „tehnološke stvari i pojmove” da znaju što je mAh te što točno znači onaj napisana brojka pokraj.

Apple „slučajno” otkrio M3 čip – podrška do 36GB RAM-a

Hoće li to značiti kako će baterija telefona trajati jedan dan ili dva.

Tome se naravno sada staje na kraj. Europski Parlament uvojio je zakon gdje se upravo tim „informacijama s prodajnih pakiranja” želi stati na kraj i reći – STOP.

tekst1sl1 1

Kada se ovaj zakon usvoji svako pakiranje novog gadgeta morat će sadržavati jasnije i podrobnije informacije oko svih značajkama pametnog telefona, kamere ili video kamere.

Samsung Galaxy Z Flip 5 – „doziva” iPhone korisnike i mami ih!

Naravno osim toga ovim se zakonom odnosno uredbom „staje na kraj i” onim natpisima o „zaštiti okoliša na ambalaži”. Jer kako navodi novi zakon sve su to neutemeljene tvrde.

tekst1sl2 2

Novi zakon također unutar sebe donosi i dio koji se dotiče jasnijih definiranja troškova popravke proizvode te potencijala ograničenja popravke proizvoda kada garancija istekne. Jer već je posve jasno kako proizvođači radi veliki broj „rezervnih dijelova” koje zatim „masno” naplaćuju kada je garancija istekla.

Europska Unija donijela uredbu da od 2026. punionice budu na svakih 60km

Također jasnije će biti ono pitanje oko „garancije”. Bit će točno navedeno što će ona pokrivati odnosno za koje će slučajeve vrijediti a za koje nažalost neće biti moguće ostvariti njezino pravo.

tekst2naslovna

Jer za primjer da kažemo kako je pametni telefon s IP68 certifikatom otporan na prodor vode odnosno uranjanja. Ali nije navedeno da to znači kako se s njime može u bazen (slatka voda) ali ne i u more (slana voda).

Europska Unija: Zabrana prodaje benzinaca i dizelaša od 2035.

Novim će EU zakonom to biti mnogo jasnije definirano. Moramo navesti kako je ovome novom zakonu jasno pridonijelo zalaganje i naše Biljane Borzan koja je jasno rekla:

Oznake proizvoda informirat će građane koja će roba zajamčeno dugo trajati, a profitirat će proizvođači čija je roba trajnija. Džungla lažnih ekoloških tvrdnji završit će jer će samo certificirane i potkrijepljene ekološke tvrdnje biti dopuštene.

Također se ističe kako će novi zakon imati svoju primjenu i sa „dodatcima trećih strana” što se ustvari odnosno na punjača i rezervnih dijelova uređaja.

Samsung započeo testiranje Androida 14 i One UI 6.0

Gdje će također biti jasnije prikazano i definirano koliki je njihov radni vijek i koliko garancija vrijedi za te „rezerve dijelove”. Naravno ovim se zakonom želi dodatno informirati potrošače (kupce) kako bi za svoj novac dobili što kvalitetniji proizvod a one proizvođače koji to neće poštovati, za njih će se naći načina da ih se kazni.

Facebook i Instagram donose onemogućavanje praćenja oglasa unutar EU

Jer potrošač za svoj novac treba dobiti što bolji i kvalitetniji proizvod a ne da mu pred kraj isteka ili odmah nakon isteka garancije taj gadget prestaje s radom. Prijedlog zakona je usvojen sada je na redu izglasavanje istog unutar Europskog Parlamenta i članica Europske Unije.

Najčitanije