Banner
nn 4

Napredni senzori za budućnost: Samsungov iskorak s ISOCELL Vizion 63D i Vizion 931

Samsung je lansirao dva revolucionarna senzora, ISOCELL Vizion 63D i Vizion 931, unapređujući svoju tehnološku ponudu. Ovi senzori, prvi s integriranim ISP za senzor dubine i globalnim zatvaračem, obećavaju poboljšane performanse u područjima kao što su robotika, proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR).

Samsung je nedavno obogatio svoju liniju ISOCELL Vizion senzora dodavanjem dva nova impresivna modela. Prvi od njih je senzor vremena leta (ToF), a drugi je senzor slike s globalnim zatvaračem.

Nokia 50-inčni 4K TV od StreamView: Savršen spoj elegantnog dizajna i vrhunskih performansi

Ova inovacija označava značajan korak naprijed u tehnologiji senzora, pridonoseći napretku u područjima kao što su servisni i industrijski roboti, proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR), prepoznavanje lica te druge primjene koje zahtijevaju vrhunske senzore.

nn 4

Krenimo s Samsung ISOCELL Vizion 63D, senzorom koji se ističe kao prvi u industriji s integriranim ISP (procesorom slika) za senzor dubine. Ova integracija omogućava senzoru da samostalno obavlja računske zadatke bez potrebe za dodatnim čipom, što rezultira značajnim smanjenjem potrošnje energije sustava. Uspoređujući ga s prethodnim modelom Vizion 33D, novi senzor ostvaruje impresivnih 40% manju potrošnju energije.

Samsung Galaxy S24 Ultra snimat će 24MP fotografije

Senzor može precizno mjeriti dubinu u rezoluciji od 320 x 240 piksela pri brzini od 60 sličica u sekundi. Također, ima mogućnost rada u rezoluciji od 640 x 480 piksela.

Samsung ISOCELL Vizion Sensors 63D 931 dl2

Ovaj neizravni ToF senzor koristi fazni pomak između emitirane i primljene svjetlosti za preciznije mjerenje udaljenosti. Senzor ima veličinu od 1/6.4 inča i piksele veličine 3.5µm.

Sony Xperia Pro-II donosi rotirajući prsten kamere

Osim toga, podržava modele rasvjete za poplavu i točkastu rasvjetu, pružajući visoku razlučivost na različitim dometima. Tehnologija raspršivanja na stražnjoj strani (BST) dodatno poboljšava osjetljivost senzora na infracrveno svjetlo.

Samsung ISOCELL Vizion Sensors 63D 931 dl1

Samsung planira koristiti ISOCELL Vizion 63D u različitim područjima, uključujući servisne i industrijske robote, tehnologije proširene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR), kao i sustave prepoznavanja lica.

Samsung Galaxy S24 serija: kapacitet memorije i pripadajuće boje

Senzor će pridonijeti poboljšanju performansi tih sustava, omogućavajući preciznije mjerenje dubine i optimiziranje potrošnje energije.

Samsung Galaxy A55: Poboljšani dizajn i snaga Exynos 1480 procesora

Drugi senzor koji Samsung predstavlja u svojoj liniji je ISOCELL Vizion 931, globalni senzor slike zatvarača. Tradicionalni senzori slike očitavaju sliku red po red, što može rezultirati efektom “jello” ili rolling shutter efektom ako se objekt brzo kreće između redaka ili ako se kamera brzo kreće.

Xiaomi najavljuje globalno lansiranje HyperOS-a za osam uređaja

Vizion 931, kao globalni senzor zatvarača, rješava ovaj problem snimanjem svih piksela odjednom, eliminirajući iskrivljenja i poboljšavajući kvalitetu slike.

Samsung ISOCELL Vizion Sensors 63D 931 dl4

Senzor ima impresivnu rezoluciju od 640 x 640 piksela i može se koristiti u različitim primjenama, uključujući prepoznavanje šarenice, praćenje očiju te detekciju lica i pokreta u uređajima za prikaz na glavi, poput slušalica za proširenu stvarnost (XR).

Apple se priprema za 2nm čip, tvrdi TSMC

Ovaj senzor omogućava napredne mogućnosti prepoznavanja i praćenja, poboljšavajući ukupno iskustvo korisnika u XR uređajima.

Samsung One UI 6.1 pomoću AI olakšava tipkanje

Kako bi odgovorio na potrebu za više senzora u određenim uređajima, Samsung je implementirao inovativno rješenje pod nazivom “multi-drop”.

Rogbit Smart Ring – gadget budućnosti

Ova tehnologija omogućuje povezivanje do četiri Vizion 931 senzora jednom žicom, pojednostavljujući proces ožičenja proizvoda. Ovo je posebno korisno u XR uređajima gdje je potrebno integrirati više senzora radi postizanja optimalnih performansi.

Samsung ISOCELL Vizion Sensors 63D 931 dl3

Ovi senzori trenutno su dostupni za uzorke kod originalnih proizvođača diljem svijeta. Postoje čak glasine koje sugeriraju da bi Samsung Electronics mogao biti među prvima koji će ih ugraditi u svoje proizvode, posebno s obzirom na najave o povratku tvrtke u područje proširene stvarnosti u suradnji s vodećim tehnološkim partnerima poput Googlea i Qualcomma.

Google Play trgovina dobiva novi izgled bez polja za pretragu

Ako se te spekulacije obistine, mogli bismo svjedočiti novom poglavlju inovacija u XR tehnologiji, potaknutom naprednim senzorima tvrtke Samsung.

Najčitanije