Banner
tekst4sl3

iPhone SE 4 (2024.) – što donosi i kad dolazi

Ipak, izgleda da bi nadolazeći iPhone SE 4 konačno mogao unijeti promjene! Ovisno o vašem gledištu, ovaj telefon bi mogao biti jedna od najuzbudljivijih nadogradnji koje smo vidjeli u posljednje vrijeme.

iPhone SE, kada je Apple predstavio model iPhone SE na tržištu, činilo se da će u “stara kućišta” upakirati preostale dijelove proizvodnje iPhone telefona.

iPhone 15 u prodajnom pakiranju donosi USB Type-C kabel

No, šale na stranu, iPhone SE je na tržište stupio kao odgovor na potrebu za pristupačnijim opcijama (s obzirom na pritužbe korisnika na visoke cijene), nudeći određene značajke i mogućnosti koje su trebale pružiti slično iskustvo kao i flagship modeli iz prethodnih godina. Iznenađujuće, tržište je toplo prihvatilo model iPhone SE, što nam danas omogućava da razgovaramo o četvrtoj generaciji ovog modela.

Prvi iPhone SE je izašao 2016. godine (temeljen na starijem modelu iPhone 5S), te su neki smatrali da Apple reagira na želje svojih fanova, koji su tada i dalje tražili kompaktnije iPhone uređaje.

Apple problem agregacije baterije riješava dolaskom iPhone 15 modela – istina ili mit?

Osobno, moje razmišljanje (jer, doista, Apple je Apple) bilo je da je to bila Cupertinova strategija recikliranja starijih hardverskih komponenata za profit, što zapravo nije loša stvar.

tekst4sl3

Međutim, budući da nijedna od ovih teorija nije potvrđena, pretpostavljam da je najsigurnija opcija držati se treće, a to je da je iPhone SE jednostavno Appleov odgovor na najbolje proračunske i pristupačne Android telefone – model iPhone za 400 dolara, namijenjen onima koji ne žele platiti 800-1200 USD za pristup iOS ekosustavu.

Apple iPhone 15 serija s Thunderbolt brzinom punjenja od 35W

Danas, iPhone SE 3 izgleda gotovo identično kao i model iPhone SE 2 iz 2020. godine, koji je bio osnovan na temelju iPhonea 8 sa najnovijim Appleovim čipom tog vremena.

tekst4sl4

Drugim riječima, tradicija recikliranja starih dijelova iPhonea nastavlja se, što čini liniju SE uređaja pomalo stagnirajućom, posebno u usporedbi s brojnim Android telefonima u rasponu od 400-500 USD koji su trenutno dostupni na tržištu.

Apple USB Type-C čip koji će “regulirati” snagu punjenja, dostupan u javnosti

Ipak, izgleda da bi nadolazeći iPhone SE 4 konačno mogao unijeti promjene! Ovisno o vašem gledištu, ovaj telefon bi mogao biti jedna od najuzbudljivijih nadogradnji koje smo vidjeli u posljednje vrijeme.

tekst4sl5

S obzirom na informacije koje su procurile putem leaker-a pod imenom Unknownz21, novi iPhone SE bi trebao imati izgled gotovo identičan modelu iPhone 14.

Apple A17 Bionic – dospio u javnost

To implicira da će Face ID vjerojatno zamijeniti zastarjeli (ali neki vole) Touch ID gumb za početni pristup. Također se spominje mogućnost uvođenja USB-C priključka, jedne stražnje kamere te istog akcijskog gumba koji će se pojaviti na modelu iPhone 15 Pro u rujnu. Osim toga, drugi izvor sugerira da će iPhone SE 4 koristiti OLED zaslon, slično kao i iPhone 14.

S tim informacijama i uz temeljene pretpostavke zasnovane na općoj Appleovoj strategiji diferenciranja modela iPhonea, možemo napraviti kratku analizu specifikacija budućeg iPhonea SE 4:

  • Zaslon iPhonea SE 4: 6,1 inča, 60Hz OLED zaslon s izrezom (sličan modelu iPhone 14)
  • Kamera iPhonea SE 4: jedna stražnja kamera od 12 MP i prednja kamera od 12 MP s 4K video snimanjem
  • Baterija i punjenje iPhonea SE 4: baterija kapaciteta ≥ 3000 mAh, USB-C priključak za punjenje, bežično punjenje
  • Performanse i pohrana iPhonea SE 4: Apple A16 Bionic čip (6 GB RAM-a); dostupne opcije pohrane: 128 GB, 256 GB
  • Očekivane dodatne značajke iPhonea SE 4: IP67 zaštita od prašine i vode, akcijski gumb
  • Cijena iPhonea SE 4: početna cijena od 529 USD (dalje objašnjeno u članku)

Ako procijenimo specifikacije iPhonea SE 4, možemo primijetiti da bi to mogla biti vrlo atraktivna opcija. Apple bi mogao privući korisnike Androida i stvoriti poticaj za prelazak na iOS.

Apple – prelazak s Lightning na USB Type-C priključak / dobre i loše strane

No, ako ste ikada razmišljali o prelasku na iPhone ili nadogradnji s postojećeg modela, a cijena je do sada bila prepreka, model iPhone SE 4 bi mogao biti upravo ono što tražite. Ovo bi mogao biti Appleov odgovor na vrhunske pristupačne modele kao što su Pixel, Nothing Phone i Galaxy FE.

Iako se očekuje da će model iPhone SE 4 imati cijenu od 599 USD prema nekim izvorima, smatram da je ta cijena precijenjena, jer bi to značilo da se previše približava cijeni modela iPhone 15 (počevši od 799 dolara, naravno, ako se cijena ne poveća ove godine). Prema mom mišljenju, najvjerojatnija opcija je cijena od 529 USD, što bi model iPhone SE 4 razdvojilo od modela iPhone 15.

Apple iPhone 14 ima problem s agregacijom (zdravljem) baterije

U zaključku, iako se očekuje da će model iPhone SE 4 izgledati slično modelu iPhone 14, postoji mnogo područja u kojima bi Apple mogao smanjiti troškove proizvodnje.

Uprkos tome, iPhone SE 4 se čini kao nova “trik Appleova rukava” putem strategije “postupnog inoviranja”. Na kraju krajeva, Apple je svojim dosadašnjim potezima postavio očekivanja za model iPhone SE prilično nisko, što znači da će model iPhone SE 4 izgledati kao znatno poboljšanje, iako u suštini može biti jednostavan telefon od 500 dolara, bez nekih izuzetnih karakteristika.

Najčitanije