Banner
P40 Pro
P40 Pro

Nakon 9 godina duopola Samsung – Apple, Huawei je danas broj jedan u svijetu!

Tko bi to očekivao! Huawei je prodao najviše mobitela na svijetu tijekom drugog kvartala. Ok, ima tu svoje prste i koronavirus, ali ovo je nevjerojatan podatak...

U svibnju prošle godine, bio sam u Londonu na predstavljanju novog Honora 20.  Upravo u vrijeme kad je Trump objavio stavljanje Huaweija – a time i Honora – na Entity listu.

Rezultat? Komorna atmosfera na predstavljanju inače dobrog mobitela, a do kraja godine je Honor, perspektivan brend s lijepoim rastom, nestao s hrvatskog tržišta.

U međuvremenu Trump i USA su dodatno pojačali sankcije protiv Huaweija, koje sada traju dulje od godine dana.

Huawei P40 Pro 19

Da mi je netko rekao da ću ovo pisati sredinom 2020 rekao bih da je lud, no pogledajmo: Huawei AppGallery ima 700 milijuna korisnika, pridobili su hrpu developera, rade na lokalnim tržištima i aplikacijama, njihovi flagship mobiteli nemaju ništa od američkog hardvera, kamere su im i dalje najbolje na tržištu a uz sve to, Huawei je nadmašio i Samsung i Apple po prodaji (!), pa su u Q2 zasjeli na mjesto najvećeg svjetskog proizvođača mobitela (!!) prema procjeni Canalysa.

Huawei je tako u Q2 isporučio 55.8 milijuna mobitela (-5% na godišnjoj razini) dok je Samsung isporučio 53.7 milijuna (-30% u odnosu na Q2 2019).

Canalys prodaja mobitela 1

Kada se pogleda struktura prodaje, vidi se pad prodaje Huawei mobitela na zapadnim tržištima, danas prodaju 70% mobitela u Kini (prije godinu dana cca 50%). Huawei je profitirao od brzog oporavka kineskog tržišta, te pada EU i USA tržišta zbog koronavirusa u Q2.

Da se to inače ne bi dogodilo, lijepo se vidi iz ovog grafa prodaje mobitela po godinama:

Canalys prodaja mobitela 2

Usprkos toga, smjena na vrhu – pa makar i za jedan kvartal – je zaista impresivno dostignuće Huaweija.

Najčitanije