Banner
2 33

Mercedes testira električnu G klasu

Nedavno smo govorili o prelasku Mercedes na električni pogon, kada je u pitanju G klasa. Danas pred vas donosimo prve fotografije testiranja.

Ako ste s nama već neko vrijeme, vjerojatno ste već pročitali naš raniji članak o tome kako se Mercedes-Benz priprema za revoluciju u svijetu ikonične G-klase, uvodeći potpuno električnu varijantu koja bi mogla promijeniti način na koji gledamo na terenska vozila. Danas, donosimo vam nastavak te priče, sa svježim detaljima o električnoj G-klasi, koji su konačno ugledali svjetlo dana.

Mercedes G klasa prelazi na struju – 2025 G

Izvršni direktor Mercedes-Benza, Ola Kaellenius, tvrdi da bi električna G-klasa mogla nadmašiti svoj tradicionalni pandan ne samo u svijetu električnih vozila, već i u off-road vještinama.

1 38

Nedavno objavljeni video, u kojem Kaellenius zajedno s glavnim inženjerom Fabianom Schossauom rasvjetljava razvoj i jedinstvene karakteristike ovog vozila, otkriva da su radovi na električnom G-Wagonu u punom jeku.

Nissan se u potpunosti okreće električnim automobilima

Iako je četiri godine prošlo od prve najave električne G-klase, mnogo toga je ostalo tajnovito do danas. No, sada imamo priliku zaviriti u budućnost ove električne ikone terenskih vozila.

2 33

Električna G-klasa zadržava prepoznatljivu kutijastu siluetu koja je postala simbol snage i robusnosti. I dok je prototip bio maskiran kako bi zadržao dozu tajanstvenosti, ranije predstavljeni Concept EQG 2021. otkrio je neke ključne elemente dizajna.

BMW se u Münchenu okreće električnim motorima

Najnoviji testovi odvijali su se na planini Schoeckl u Grazu, Austrija, mjestu gdje je rođena G-klasa. Električni terenac je prošao kroz iznimno rigorozna ispitivanja, uspinjao se i spuštao s planine čak 336 puta.

Ova ispitivanja demonstriraju terenske sposobnosti vozila, zahvaljujući inovativnom konceptu pogona koji uključuje četiri električna motora, postavljenih po jedan na svaki kotač. Pametan softver efikasno upravlja raspodjelom okretnog momenta, omogućujući izuzetne performanse izvan ceste, uključujući i legendarni G-zavoj.

Xiaomi SU7 prikazuje svu svoju raskoš – na tržištu početkom 2024.

No, Mercedes se ne zaustavlja samo na off-road sposobnostima. Električna G-klasa uvodi i revolucionarne tehnologije baterija. Koristit će vrhunsku silicijsku anodnu bateriju, koja se očekuje da će povećati gustoću energije za impresivnih 20 do 40% u usporedbi s konvencionalnim litij-ionskim baterijama. Ovaj tehnološki napredak otvara vrata većem doletu vozila, ključnom čimbeniku za ljubitelje terenskih električnih vozila.

3

Ono što čini ovu najavu još intrigantnijom jest činjenica da će se električna G-klasa natjecati ili čak nadmašiti tradicionalni model u off-road sposobnostima.

Renault Twingo EV – kad mališan pređe na elektriku

To označava značajan korak naprijed u elektrifikaciji automobilske industrije, bez žrtvovanja performansi. Kaellenius je posebno naglasio da će tradicionalna verzija s unutarnjim izgaranjem (ICE) nastaviti koegzistirati s električnom varijantom, pružajući ljubiteljima G-klase opciju da odaberu između gromoglasne snage benzinskog motora ili modernih inovacija električne propulzije.

2

Unatoč svim ovim uzbudljivim informacijama, jedan ključni detalj još uvijek ostaje tajanstven – točan datum izlaska električne Mercedes-Benz G-klase.

Volvo EM90 – luksuzna električna strana priče

No, promatrači industrije pretpostavljaju da bismo je mogli vidjeti na tržištu 2024. godine, najvjerojatnije kao model za 2025. godinu.

Mercedes-Benz – budućnost elektrifikacije naziva se Vision One-Eleven

Do tada, ljubitelji terenskih vozila i tehnoloških inovacija s nestrpljenjem iščekuju dolazak ove električne legende.

Najčitanije