Banner
LG Smart Wine 1

LG Wine Smart recenzija


LG Wine Smart je pravi čudnovati kljunaš – križanac preklopnog mobitela i smartphonea sa štedljivo biranim komponentama za postizanje što niže cijene.

Izgleda lijepo i u plavoj i u crvenoj inačici, ali izrada i materijali odaju cjenovni razred.

Njegov zaslon ne prati današnje trendove, na fizičke tipke više ništa ne možemo otipkati 🙂 a multimedija na ovakvom zaslonu je – loša.

No, usprkos svemu navedenom, LG Smart Wine je zanimljiv uređaj i zasigurno ima svoju nostalgičnu publiku, koja cijeni malene dimenzije preklopnog mobitela a želi većinu mogućnosti Androida.

LG Smart Wine  – osnovne karakteristike

Dimenzije117,6 x 58,7 x 17,0 mm
Masa: 147 grama
Boje: plava, crvena, crna
Materijali: Plastika
Zaslon: 3.2″, 320 x 480,  180 ppi
Procesor: Qualcomm Snapdragon 210 (MSM8909), 4x A7 na 1.1 GHz 
Grafički procesor: Adreno 304
Memorija: RAM 1 GB, pohrana 4 GB + microSD do 32 GB
Baterija: 1700 mAh
Fotoaparat: primarni 3 MP i sekundarni 0,3 MP (VGA), HD video
Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1,
Mreže: 2G: 850/900/1800/1900 MHz 3G: 900/2100 MHz 4G: B3(1800) / B7(2600) / B8(900) / B20(800) MHz
Operacijski sustav (OS): Android 5.1 Lollipop
Senzori: Akcelerometar, GPS
Ostale značajke: FM Stereo radio sa RDS-om, preklopno kućište, prave pravcate tipke 🙂
Ustupio: LG Hrvatska
Cijena: od 1199 kn

Dizajn i kvaliteta izrade

LG Smart Wine 2

Priznajemo, bili smo  nedoumici – staviti klasične ocjene po kategorijama, ili ipak ne? Jer, ovo nije klasičan uređaj, i kao takvog ga nema previše smisla uspoređivati sa smartfonima, ili običnim mobitelima.

Na kraju smo ih ipak stavili, čisto da steknete konkretniji dojam o pozitivnim, ali i negativnim stranama LG-a Wine Smart.

Kućište je svakako glavni adut – komfor rada je vrlo visok, mobitel je sklopljen izuzetno malen, a rasklopljen – osim što sjajno leži u ruci – idealno pozicionira mirkofon i zvučnik u odnosu na usta i uho.

LG Smart Wine 1

Dodatno, prave tipke koje možete stiskati su neusporedivo ugodnije od virtualnih na zaslonu ili kapacitivnih, koje uz šugave vibracije glume tamo neki feedback. A možete i nekom sklopiti slušalicu, doslovno 🙂

Ergonomija telefoniranja je za pet, tj. deset, gabariti također i tu dajemo najviše ocjene.

No, nije sve bajno – ako LG Wine Smart pokušate koristiti kao smartfon, vidjet ćete da su brojčane tipke praktično beskorisne, da je virtualna tipkovnica na zaslonu premala, a zbog malog zaslona surfanje, igranje, WhatsUpiranje, mailanje i slične radnje – koje su nam postale svakodnevnica – su sve, samo ne brze i ugodne.

LG Smart Wine 4

Kvaliteta izrade je Ok, posebice dobro djeluju tipke, no preciznost spojeva kućišta bi mogla biti bolja baš kao i materijali (sve je plasstika). Stoga je ukupan dojam osrednji, no to nije nedostatak – pogledajte cijenu…

S druge strane, LG Wine Smart ne škripi pod dodirom. MicroSD slot je vrlo poželjan, s obzirom na siromašnih 4 GB memorije za pohranu, a nalazi se sa stražnje strane, ispod poklopca, kao i micro SIM kartica.

Zaslon

LCD zaslon je malen gabaritima (3.2″), s relativno niskom rezolucijom (320 x 480), i gledat ćete ga u uspravnom modu. To znači da za primjerice širinu cijele tipkovnice imate samo 320 piksela – naravno, to ne može biti komforno. Zaslon je osjetljiv na dodir.

No, više nas muči kvaliteta prikaza, koja je niska. Kontrast je nizak, što kvari prikaz boja dok je čitljivost na otvorenom solidna. Najlošiji je zapravo vidljivi kut, jer ovo nije IPS zaslon.

LG Smart Wine 5

Nije deklarirano kojeg je tipa, no nama sliči na TN matricu. Ako LG wine Smart držite točno ispred sebe, bez odmaka, slika će biti OK, no čim krenete s micanje mobitela slika se vidljivo mijenja. Šteta, da je IPS ukupan dojam bi bio bitno bolji.

LG Smart Wine 3

Sučelje i performanse

LG Wine Smart je opremljen Qualcomm Snapdragon 210 quad core čipsetom s četiri A7 jezgre koje kuckaju na 1.1 GHz uz Adreno 304 grafičkim procesorom. Radna memorija je 1 GB.

U praksi, performanse su OK – LG-evo sučelje sučelje radi prilično glatko, možete se i poigrati, surfanje je neproblematično – bonus performansama daje skromna razlučivost zaslona, te Android 5.1. koji je provjereno dobar operativni sustav.

LG UX sučelje donosi pet home zaslona koje možete uređivati po želji. Njime se možete kretati putem zaslona na dodir, ili preko fizičkih navigacijskih tipki. za svakodnevne radnje, naučit ćete koristiti prave tipke i sam zaslon ćete prilično rijetko dodirivati.

Na raspolaganju vam je Google Chrome i LG-ev browser – oba rade dobro. Surfanje je naravno ograničeno zaslonom, no treba napomenuti da je LG Wine Smart 4G mobitel koji nudi visoke brzine interneta.

Tu je i GPS čip pa možete navigirati uuz primjerice Google Mapse. Spajanje na satelite je relativno brzo i neproblematično

Raduje FM radio s RDS-om, koji – sasvim uobičajeno – radi tek kad spojite slušalice.

Performanse? Kao što smo spomenuli, bolje od očekivanja. Treba imati na umu da vam je samo 1.4 GB na raspolaganju za fotografije, datoteke i programe. Naravno, možete kupiti microSD karticu za povećanje kapaciteta. No, nekako mislimo da to niti neće biti potrebno ciljanoj publici ovog telefona…

Kamere

Niska razlučivost, mnogo šuma, slaba brzina i preciznost fokusiranja karakteriziraju kamere na LG Wine Smart. No, uz malo truda mogu se izvuči prihvatljivi rezultati iz stražnje kamere.

Dajte joj dovoljno svjetla, slikajte statične predmete, držite mobitel mirno i okidajte više uzastopinih fotografija (ako se nešto u kadru miče, da dobijete barem jednu oštru).

Ukoliko pripazite na navedeno, dobit ćete upotrebljive fotografije – po danu. U uvjetima smanjenog svjetla? Baš i ne. No, sad ponovno tražimo previše…

Kvaliteta video zapisa je, u skladu s fotografijama. Razina detalja ne oduševljava, kao niti kontrast i prikaz boja. Trebate izbjegavati snimanje u tamnijim uvjetima. Kvaliteta zvuka je solidna.

[youtube id=”9TrOrQgxUDk”]

Baterija

Od 1.700 mAh nismo previše očekivali, stoga je upravo autonomija baterije ugodno iznenađenje. Potrajat će vam dva dana bez problema, ukoliko ste umjereni korisnik. Ako niste, ovo ionako nije mobitel za vas… Dobra autonomija ide i na račun malog, štedljivog zaslona i čipseta sa A7 CPU jezgrama koje su napravljene s nikom potrošnjom struje kao prioritetom.

Zaključak

Priznajemo, bili smo sumnjičavi. Zaslon i kamere ostavljaju najslabiji dojam, posebice kad prijeđete sa neke flagship zvijeri od mobitela. No, LG Wine Smart je poput hibridnog automobila – htjeli ne htjeli, smirit će vaš način vožnje, tj. korištenja mobitela.

Kada se stavimo u cipele korisnika kome je namijenjen, stvari postanu drugačije, bolje. Jako dobra ergonomija, dobro trajanje baterije, vrlo velike i ugodne fizičke tipke te mali gabariti sklopljenog mobitela – osim debljine – svakako su glavni aduti za kupovinu. Nećemo prigovarati niti cijeni – oko 1300 kn – jer i sam LG nudi alternative u obliku klasičnog smartfona, s većim zaslonom, boljim kamerama i s više konja ispod poklopca.

[youtube id=”3p7BiPKKhaU”]

Hvalimo

 • ergonomiju (za telefoniranje)
 • malene gabarite sklopljenog mobitela
 • izuzetno ugodne fizčke tipke
 • Android 5.1 i LG sučelje
 • 4G
 • podrška za micro SD kartice (za neke)
 • solidne performanse
 • dobra autonomija baterije
 • FM radio

Manje nam se dopada

 • veličina i kvaliteta zaslona
 • kamere
 • samo 4 GB internet memorije
 • nizak komfor rada i igranja ako ga koristite kao smartfon
Najčitanije