Banner
Huawei Mate 20 Pro 35
rhdr

Kako je Huawei s GPU Turbo (2) promijenio gaming na mobitelima

Što čini dobar gaming mobitel? Munjevite performanse GPU i CPU, velik i kvalitetan zaslon, kapacitetna baterija, napredno hlađenje, dobar zvuk. Sve navedeno su hardverske osobine koje su zadane izborom mobitela. Huawei je u računicu ubacio i, po prvi puta općenito, softversku stranu. GPU Turbo je besplatna nadogradnja koja je nanovo promiješala karte u gamingu, evo kako.

Da, novi mobitel je fina stvar. Ako si ga možete priuštiti – no često je postojeći model i dalje vrlo dobar, a bolje performanse i/ili nižu potrošnju struje svi želimo, zar ne? Upravo to donosi besplatna nadogradnja OS-a, GPU Turbo koja je objavljena na ljeto 2018, a sada je već tu i druga inačica (GPU Turbo 2).

Danas, GPU Turbo podržava modele s Kirin 659 čipsetom, Kirinom 710, Kirinom 970 i najnovijim 7 nanometarskim Kirinom 980. Ok, o čemu se tu zapravo radi?

Huawei Mate 20 Pro 1

Huawei čipseti su do nedavno više pažnje polagali na druge aspekte, pa su po snazi grafičkog čipa top modeli Snapdragon čipseta u pravilu bili jači. To vrijedi i za Kirin 970 (predstavljen u Mate 10 krajem 2017.) jer je i dalje Snapdragon 845 ili Samsung Exynos 9810 donosio bržu 3D grafiku.

Huawei / Honor GPU Turbo obećava povećanje brzine grafike do 60%, uz istovremeno smanjenje potrošnje od 30%. Tko je ikada overclockirao grafičku karticu zna: nikada nećete dobiti toliko bolje performanse, a potrošnja struje će uvijek, bez izuzetaka, biti viša. Donosimo vam detalje o novoj tehnologiji koju je Huawei razvijao pet godina i potrošio deset milijardi dolara…

Huawei je našao način da izvuče bolje performanse grafičkog čipa u cijeloj paleti mobitela, isključivo uz pomoć softverske optimizacije. Kako su to uspjeli i kako radi GPU Turbo?

Huawei P20 Pro 4

Huawei je u EMUI 8.0 i 8.1 te u novi EMUI 9.0 ugradio sustav za upravljanje datotekama čija je namjera održavanje brzine i odzivnosti mobitela tijekom vremena.

Prokletstvo fragmentacije u Android smartfonima, bez obzira na njihove moćne specifikacije, čini ih sporima tijekom vremena što frustrira korisnike, a praksa je pokazala da EMUI donosi konstantno dobre performanse i nakon godine ili više dana.

To pokazuje da Huawei radi na softveru za održavanje brzine svojih uređaja, ali GPU Turbo ga vodi na sasvim novu razinu.

Huawei ima pristup low level razini (driveri) hardvera što je i razumljivo, sami dizajniraju vlastite čipsete kao preduvjet za razvoj GPU Turbo tehnologije.

S obzirom na pet godina istraživanja, razvoja i rada da se GPU Turbo realizira Huawei Central naglašava kako ova tehnologija ima komercijalnu vrijednost od oko 10 milijardi američkih dolara.

GPU Turbo znači da smartfoni više neće biti ovisni o hardveru?

GPU Turbo tehnologija povećava učinkovitost grafike pametnih telefona, te dopušta uređaju pokretanje jakih grafičkih aplikacija bez značajnog utjecaja na trajanje baterije.

Huawei Mate 20 X 3

Još bolje rezultate dobivamo u kombinaciji s naprednim sustavom hlađenja, poput onoga ugrađenog u Mate 20 X, s grafenskom toplinskom pumpom.

Što je zapravo Huawei napravio?

Tvrtka je ovo uspjela postići restrukturiranjem tradicionalnih grafičkih okvira na donjoj razini sustava. Kako se izvedba igre se mjeri u sličicama po sekundi, svaki novi okvir zahtijeva veću količinu CPU i GPU resursa.

Međutim, često novi okvir pruža istu sliku kao i prethodni okvir, u rasponu od tekstura predmeta i drugih razina detalja i upravo je ovdje Huawei iskoristio priliku.

Huawei Mate 20 X 2

Uspio je razviti inteligentan algoritam u upravljačkom programu (driveru) GPU čipa, tako da govori grafičkom procesoru i CPU što točno treba napraviti za kreiranje i iscrtavanje sljedećeg okvira (kadra, sličice).

Kao rezultat toga, GPU i CPU troše resurse samo na bitne stvari kadra, tj na promjenu u odnosu na prethodni kadar.

Govoreći o dijelu učinkovitosti ovdje, nisu sve GPU i CPU jezgre su potrebne za kreiranje sljedećeg kadra, što znači da će manje sustava raditi cijelo vrijeme omogućujući time bolju učinkovitost.

GPU turbo u praksi

Pogledajmo kako radi PubG, trenutno najzahtjevnija igra za Android mobitele, i jedna od najpopularnijih, sa i bez GPU Turbo tehnologije na P20 Pro i Mate 10 Pro, oba s s Kirinom 970.

Prosječni framerate bez Turbo GPU u 1o minuta igranja je bio 29 FPS-a, uz stabilnost frameratea od 92%. To znači da je igra radila dobro, uz povremneo usporavanje kad je više igrača u kadru. P20 Pro, sa Turbo GPU, je prosječno vrtio 40 FPS-a uz stabilnost od 95%. To je značajno poboljšanje korisničkog iskustva, primjetno i casual gamerima.

Huawei Mate 20 Pro 39

No, prava stvar je novi Mate 20 Pro, koji ima Kirin 980 čipset, izrađen u 7 nm i s vrhunskim performansama. Za puno otvaranje potencijala trebat će vam GFX+ Tool za PubG Mobile, uz čiju pomoć možete nabrijati sve grafičke postavke na najkvalitetnije vrijednosti. Rezultat? Prosječnih 60 FPS-a uz 99% stabilnosti, nitko u Android svijetu se tome ne može približiti.

Dodajmo tome i zaista izdržljivu bateriju (4200 mAh), izvrstan OLED ekran, stereo zvučnike i jako dobro riješeno hlađenje i dobivamo sjajnu gamersku mašinu, ali i univerzalno izvrstan mobitel.

Treba priznati, Huawei je trenutno možda i najinovativniji proizvođač mobitela. Nakon izvrsnog P20 Pro koji s tri kamere postavlja standarde kvalitete fotografiranja, sada je tu i softversko poboljšanje grafičkih performansi uz sniženu potrošnju struje, te novi čipset Kirin 980 izrađen u 7 nm, s najboljim performansama na tržištu.

Najčitanije